آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاری رویترز، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد با اشاره به اهمیت حفظ یکپارچگی در شورای امنیت گفت: روسیه شدیدا بر این باور است تا زمانی که با اجماع عمل شود بهتر میتوان در این مسیر باقی ماند و اگر فشارهایی یکجانبه و خارج از اجماع شورای امنیت به تهران وارد شود ما فکر نمیکنیم که موثر واقع شود.
هشدار روسیه در خصوص عدم انجام اقدامی یکجانبه علیه ایران در شرایطی صورت میگیرد که کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا از تمام کشورهای جهان درخواست کرده تا برای تحت فشار قراردادن ایران روابط تجاری و اقتصادی خود را با تهران محدود کنند.
چورکین در ادامه اظهارات خود با اشاره به اظهارات محمود احمدینژاد مبنی بر اینکه قطعنامه شورای امنیت غیر قانونی است و ایران به فعالیتهای هستهای خود ادامه میدهد، گفت: اعضای شورای امنیت نباید با چنین اظهاراتی دلسرد شوند، گاهی اوقات «همه نوع» اظهاراتی بیان میشوند اما ما باید به تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک خود ادامه بدهیم. وی تاکید کرد: ما بر این باور هستیم که هنوز امیدی وجود دارد.
درخواست روسیه از سایر کشورها برای خودداری از اتخاذ رویکردهای یکجانبه علیه ایران در حالی صورت میگیرد که کاندولیزا رایس وزیر خارجه و نیکلاس برنز، معاون وی بعد از تصویب قطعنامه 1737 شورای امنیت علیه فعالیتهای هستهای با انتقاد از اینکه این قطعنامه از قدرت لازم برای متوقف کردن غنیسازی در ایران برخوردار نیست خواستار اقدامات یکجانبه سایر کشورها برای اعمال فشار بیشتر بر تهران شدند.
در همین خصوص برنز بعد از تصویب قطعنامه با ابراز امیدواری از اینکه روسیه خود نیز با آمریکا برای تحت فشار قرار دادن ایران همکاری کند گفت: آمریکا از جامعه جهانی میخواهد اقدامات بیشتری را برای مهار برنامه هستهای ایران در نظر بگیرد، ما قطعا نمیخواهیم تمام تخممرغهایمان را در سبد سازمان ملل بگذاریم. وی در ادامه افزود: ما میخواهیم ایرانیها بدانند هزینه سنگینی را باید برای ادامه فعالیتهای هستهایاشان بپردازند، این امر باعث میشود آنها به مذاکرات بازگردند. وزیر خارجه آمریکا نیز با اشاره به اینکه تصویب قطعنامه براساس فصل هفت منشور سازمان ملل پیروی از آن را برای همه کشورهای الزامی میکند گفت: ما از همه کشورها میخواهیم تا عمل به الزامات خود را سریعاً در دستور کار قرار دهند.
بنا به مفاد متن پیشنویس تهیه شده چنانچه آژانس بینالمللی انرژی اتمی توقف کامل فعالیتهای هستهای ایران را تایید کند امکان لغو تحریمهای سازمان ملل نیز وجود دارد. در متن پیشنویس قطعنامه تحریم ایران آمده است اگر ظرف 60 روز پس از تصویب قطعنامه، محمد البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کند که ایران غنیسازی اورانیوم و تولید آب سنگین را متوقف کرده، پروسه اعمال تحریمها متوقف خواهد شد.
در این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بر اساس ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد تاکید کرده است که ایران «باید» همه فعالیتهای مربوط به غنیسازی و بازفرآوری از جمله تحقیق و توسعه را به حالت تعلیق درآورد. «تعلیق همه پروژههای مربوط به آب سنگین از جمله ساخت رآکتور تحقیقاتی آب سنگین» نیز از دیگر درخواستهای شورای امنیت است که باید بیدرنگ و به گونهای که از سوی دیدبان هستهای سازمان ملل قابل تایید باشد، معلق شود.
در این قطعنامه همچنین تاکید شده که همه کشورها بایستی اقدامات لازم را برای جلوگیری از تهیه، فروش و انتقال مستقیم یا غیرمستقیم همه اقلام، مواد، تجهیزات، کالاها و فناوریهایی که میتواند به برنامههای موشک بالستیک و هستهای ایران کمک کند را انجام دهند.