آفتابنیوز : «لیندسی گراهام»، سناتور ارشد آمریکایی پس از نشستی پشت درهای بسته با «جینا هاسپل»، رئیس سیا گفت اطمینان دارد که «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی مسئول قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار منتقد سعودی است.
به نوشته سناتور «لیندسی گراهام» گفته که پیش از جلسه توجیهی با رئیس سیا بر این باور بوده که محمد بنسلمان مسئول قتل خاشقچی است. او گفت این جلسه را در حالی ترک کرده که اطمینان بالایی دارد که باور او درست بوده است.
گراهام همچنین در واکنش به سخنان مقامهای دولت آمریکا که در تلاشند بن سلمان را از مشارکت در این طرح ترور مبری کنند گفت: «فقط کسی که خودش را به خواب زده میتواند به این نتیجه برسد که هماهنگی و سازماندهی این قتل تحت فرمان محمد بن سلمان انجام نگرفته است.»
وی همچنین گفت: «عربستان سعودی جزو متحدان راهبردی ما است و ارزش دارد که رابطهمان را نجات دهیم، اما این کار نباید به هر قیمتی صورت بگیرد.»
او گفت: «در صورتی که کارهای بن سلمان را نادیده بگیریم و به آنها رسیدگی نکنیم، به جایگاه خودمان در دنیا و امنیت ملیمان خدشههای بیشتری وارد میکنیم. نمیتوانم محمد بن سلمان را شریکی قابل اتکا برای ایالات متحده ببینم.»
گراهام در ادامه تصریح کرد: « اگر حکومت سعودی برای مدت زمان طولانی دست این مرد باشد، تجارت با عربستان سعودی را دشوار میدانم، چون فکر میکنم او دیوانه و خطرناک است و رابطه [آمریکا و عربستان] را به مخاطره انداخته است.»
گراهام اضافه کرد: «تا زمانی که او (محمد بن سلمان) در این کشور مسئول است من نمیتوانم از فروش سلاح به عربستان سعودی حمایت کنم.»
«باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا هم گفته در صورتی که جلسه توجیهی با رئیس سیا جلسه دادگاه میبود محمد بن سلمان را ظرف ۳۰ دقیقه بابت این قتل مجرم میشناخت.
کورکر همچنین گفته است تردیدی وجود ندارد که محمد بن سلمان، خاشقچی را به قتل رسانده است.
رابرت منندز، سناتور دموکرات آمریکایی گفت بعد از این جلسه بیشتر از گذشته مطمئن شده که آمریکا بایستی مسئله قتل جنگ یمن و قتل خاشقچی را مورد بررسی قرار دهد. او هم گفت: «بعد از این جلسه، فقط نظراتی که داشتم تقویت شدند.»
خاشقچی و ترور او
خاشقچی آخرین بار روز ۱۰ مهرماه (۲ اکتبر) در حال ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول دیده شد و بعد از آن رسانهها گزارش دادهاند که ناپدید شده است.
چند روز بعد، مقامهای ترکیهای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدنش قطعه قطعه شده است.
آنکارا اعلام کرد همزمان با ورود خاشقچی به ساختمان کنسولگری ۱۵ مقام امنیتی عربستان سعودی نیز با دو پرواز وارد استانبول شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
مقامهای سعودی، در نخستین واکنش بدون ارائه هیچ مستنداتی این روایت را رد و ادعا کردند خاشقچی، ساختمان را زنده و سالم ترک کرده است.
بعد از بالا گرفتن فشارها، عربستان سعودی سرانجام روز ۲۸ مهر مجبور شد به کشته شدن خاشقچی داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعتراف کند.
عربستان سعودی از آن به بعد روایتهای متنوعی و متناقضی درباره نحوه قتل خاشقچی ارائه کرده است. دادستان کل سعودی در نخستین روایت مدعی شده بود خاشقچی بعد از «درگیری» با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری «فوت» کرده است.
روایت عربستان سعودی که با هدف تبرئه عوامل رده بالای حکومتی از مشارکت در قتل روزنامهنگار منتقد طراحی شده بود با تردید عمومی در دنیا مواجه شد.
جمال خاشقجی، متولد ۱۳ اکتبر ۱۹۵۸ (۲۱ مهرماه ۱۳۳۷ شمسی) بود. او قبلاً سردبیر روزنامه «الوطن» و بعد از آن مدیر شبکه خبری «العرب» بود.
خاشقجی سپتامبر ۲۰۱۷ از عربستان متواری شد و بعد از آن به عنوان ستوننویس «واشنگتنپست» مقالههایی در انتقاد از برخی سیاستهای کشورش به ویژه «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی منتشر کرد.
وی از جمله منتقدان صریح دخالت نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در کشور یمن بود.
فارس