آفتابنیوز : آفتاب: اجرای قطعنامه تحریم شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران به بازنگری پروژههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران نیاز دارد. در همین راستا برخی از اعضای شورای حکام خواستار برگزاری نشست اضطراری برای بررسی این مساله شدند اما گروهی از دیپلماتها میگویند واکنش محتاطانه ایران به قطعنامه 1737 باعث شده نشست زود هنگام شورای امنیت و تلاش برای تحت فشار قراردادن تهران از سوی آژانس منتفی شود.
خبرگزاری رویترز گزارش داد برخی از کشورهای غربی که در تلاش برای مهار برنامه غنیسازی اورانیوم در ایران هستند خواستار برگزاری نشست فوری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای قطع کمکهای آژانس به فعالیتهای هستهای ایران هستند. اما پس از «پیروزی نسبی میانهروها در انتخابات اخیر ایران و واکنش محتاطانه این کشور به قطعنامه شورای امنیت و به دنبال انشقاقی که احساس میشد با تشکیل زود هنگام شورای حکام در میان اعضا ایجاد میشود» نشست ژانویه این شورا منتفی شد.
بنا به گفته دیپلماتها طرح برگزاری این نشست باعث ایجاد اختلافاتی در بین کشورهای غربی و در حال توسعه شده بود. چرا که آنها (کشورهای در حال توسعه) گمان میکنند این مساله میتواند اصل مورد اجماع آژانس را که تعهد کشورها در مورد عدم ساخت بمب اتم به آنها اجازه توسعه انرژی هستهای صلحآمیز را میدهد به خطر میاندازد.
درهمین راستا کشورهای در حال توسعه با تلاش اروپا و آمریکا برای مهار کمکهای فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران که به عنوان بخشی از وظایف آژانس انجام میشود مخالف هستند. شورای حکام در نشست ماه نوامبر خود درخواست ایران برای کمک به ساخت راکتور آب سنگین اراک را رد کرد. اما این مساله پس از آن صورت گرفته که تحت فشار کشورهای در حال توسعه، هفت درخواست دیگر ایران مورد موافقت قرار گرفت.
یک دیپلمات از اتحادیه اروپا که طرفدار قطع کمکهای فنی آژانس به ایران است به خبرگزاری رویترز گفت: هیچکس نمیخواهد نشست ماه نوامبر تکرار شود. وی افزود: این مساله تنها زمینه را برای مخالفین قطعنامه (1737) آماده میکند و میتواند عاملی برای زیر سوال بردن مشروعیت شورای امنیت سازمان ملل باشد.
در عین حال دیپلماتها میگویند محمد البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اعضای غربی شورای حکام قول داده است هرگونه کمک فنی آژانس به ایران که ممکن است باعث نقض قطعنامه شورای امنیت شود مورد بازنگری قرار گرفته و در صورت لزوم قطع شود.
یک دیپلمات عضو غیر متعهدها نیز گفت: هیچ عجلهی در کار نیست. ما تا زمانی که موضعگیری ایران در مقابل قطعنامه کاملا روشن شود زمان کافی داریم که کمک آژانس به این کشور را بررسی کنیم.
بنا به این گزارش اگر چه ایران هیچگاه درخواست شورای امنیت مبنی بر تعلیق غنیسازی اورانیوم را نپذیرفته اما از تهدید اولیه خود مبنی بر خروج از NPT عقبنشینی کرده و در عوض به ادامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متعهد شده است. کارشناسان این موضع محتاط ایران را متاثر از تحریمهای محدود قطعنامه شورای امنیت میدانند. به ویژه اینکه تهران تهدید کرده است در صورت وضع تحریمهای شدیدتر در همکاری با آژانس تجدید نظر میکند.