آفتابنیوز : آفتاب: نتایج یک تحقیق درباره «شوک قیمتی در بازار مسکن» نشان می دهد برای تنظیم این بازار به جای تحریک تقاضای مسکن که منجر به نرخ گذاری بیشتر مسکن و تحریک سطح عمومی قیمتها می شود باید توان تولیدی مسکن را در کشور افزایش داد.
بر اساس تحقیقی که یکی از کارشناسان مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی ارائه کرده است، بالابردن توان تولیدی و ایجاد زمینه رقابت برای عرضه کنندگان موجب توزیع و تخصیص منابع و امکانات به سمت تولید مسکن با کیفیت تر و ارزان می شود و به علت رونق تولید مسکن از تعداد بیکاران هم کاسته
میشود.
محمدجواد فرهانیان در این تحقیق اتخاذ 2 راهکار سیاست با هدف نظارت بر بازار سرمایه و سیاست مبتنی بر دخالت در بازار سرمایه را به مسئولان اقتصادی برای تنظیم بازار آشفته مسکن ایران پیشنهاد کرده است.
در بخش نخست هدف دولت برپایه اصلاح بازار توسط خود بازار است که با اجرای طرحهای تشویقی جهت سرمایه گذاری داخلی و خارجی و ایجاد بازارهای جدید تامین مالی و مانند آن چشم انداز بازار مسکن را روشن و سفته بازان را از این بازار گریزان می کند.
در بخش دوم که با توجه به شرایط با تحریک یا تحدید تقاضا و عرضه انجام می شود باید ابتدا نقطه ضعف بازار را شناسایی کرد تا نحوه دخالت دولت و ابزار مورد استفاده مشخص شود.
در بخشی از این تحقیق آمده است: «در شرایط حاضر، کشور دارای نرخ تورم دو رقمی است، از دید اقتصاددانان تولید گرا ؛ بجای تحریک تقاضای مسکن که منجر به نرخ گذاری بیشتر مسکن و تحریک سطح عمومی قیمتها می شود ( زیرا هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار حضور پررنگی دارد) باید توان تولیدی مسکن در کشور را افزایش داد و زمینه رقابت عرضه کنندگان را در تولید فراهم کرد به این ترتیب توزیع و تخصیص منابع و امکانات به سمت تولید مسکن با کیفیت تر و ارزان تر پیش خواهد رفت. همچنین از بار بیکاران بواسطه رونق تولید مسکن و ساختمان کاسته شده و بار تورمی چندانی هم به اقتصاد وارد نخواهدشد».