آفتاب: با وجود تصویب قطعنامه شورای امنیت، ایران همچنان قصد دارد با تدبیر و به دور از واکنشهای احساسی به تعامل با آژانس بینالمللی انرژی هستهای ادامه دهد. این نکتهای است که پاسخهای روز چهارشنبه دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به پرسشهای خبرنگاران، بار دیگر بر آن تاکید گذاشت.
علی لاریجانی که پس مذاکره با شیروان وائلی، وزیر اطلاعات عراق در جمع خبرنگاران سخن میگفت پس از مواجهه با پرسشهای مکرر آنان در مورد نحوه تجدیدنظر ایران در روابط با آژانس، با اشاره به اینکه «مطالعات و بررسیها» در این زمینه همچنان ادامه دارد گفت: چرا این قدر اصرار دارید كه ایران سریع عكسالعمل نشان دهد؟ بگذارید با تدبیر عكسالعمل داشته باشیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینكه متوجه فشارها بر افكار عمومی و رسانهها هستیم افزود: بدانید كه ما این مسایل را درك میكنیم و در مجموع میخواهیم رفتاری كه به منفعت ملی كشور باشد از طرف ایران صادر شود.
وی همچنین تاکید کرد ایران برای نظارت بازرسان بر فعالیتهای هستهای خود اجازه لازم را صادر میکند.
لاریجانی با اشاره به اخباری که در مورد ورورد قریبالوقوع فرستاده ویژهای از سوی رئیس جمهور فرانسه به تهران منتشر شدهاست گفت: فرستاده فرانسه در هر سطحی كه باشد، متناسب با سطح دیپلماتیك همتای ایرانیاش با وی دیدار میكند. وی خاطر نشان كرد: ایران هیچ دلیلی برای برخورد سرد با درخواست فرانسه نسبت به پذیرش فرستاده ویژه این كشور ندارد.
لاریجانی در مورد بازرسی اخیر آژانس از تاسیسات نطنز و و برخی شایعات که از توقف فعالیتهای این سایت از 4 ماه پیش حکایت میکند گفت: بازدیدها در راستای نظارتهای معمول آژانس بوده است و خیلی مساله پیچیدهای نیست. حرفهایی هم كه درباره توقف فعالیتها گفته میشود عجیب و غریب است و صحت ندارد و ایران كارهایش را ادامه میدهد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال بمباران مراكز هستهای ایران گفت: همه گزینهها برای شرایط مختلف در نظر گرفته شده است؛ ضمنا این حرفهایی را كه میزنند نباید خیلی جدی بگیرید. تصور میكنم آنها مختصر عقلی دارند كه این كار را نكنند و بیعقلی نشان ندهند.
لاریجانی در خصوص آزادی دیپلماتهای ایرانی گفت: تلاشهای مستمری در این خصوص وجود دارد، ما معتقدیم عملا این كار هیچ توجیه بینالمللی ندارد و از اشتباهات آمریكاییهاست. فكر میكنم اگر عقل مستحكمی بین آنها حاكم بود، اولا این كار را نمیكردند، دوما سریعا آن را آزاد میكردند. وی تاكید كرد: به هر میزان آنها را بیشتر نگه دارند به ضرر خودشان خواهد بود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از سخنانش محورهای مذاکرات خود با مقامات سعودی در سفر اخیر به عربستان را تشریح کرد. لاریجانی خاطرنشان کرد: در سفر عربستان سه محور اساسی از جمله همكاریهای دوجانبه بین ایران و عربستان مورد بحث قرار گرفت.
به گفته دبیر شورای عالی امنیت ملی با توجه به حساسیت شرایط جاری، رایزنیهای ایران و عربستان نقش موثری در کمک به ثبات و امنیت پایدار در منطقه ایفا میکند.
وی با اشاره به اوضاع عراق، لبنان و افغانستان اظهار داشت: این شرایط نشان میدهد كه استراتژی آمریكا استراتژی عقیمی بوده و این فكر ماجراجویانهای كه آمریكاییها دنبال میكردند عملا به بار ننشست و اثرات نامطلوبی گذاشت هرچند كه نمیخواهند به روی خودشان بیاورند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اظهارات بوش، گفت: احساسم این است كه جنس این مطالب نوعی فرار به جلو است كه نمیخواهند اشتباهات گذشته خود را بپذیرند فلذا حرفهایی میزنند كه نشان میدهد كه اشتباهات خود را پذیرفتهاند كما این كه در بعضی الفاظ این را بیان میكنند.
لاریجانی همچنین به برخی تلاش برای پررنگ کردن اختلافات شیعه و سنی اشاره کرد و اظهار داشت: به اختلافات شیعه و سنی به نحو تصنعی در این منطقه دامن زده شد. این روشن است كه ریشههای آن از كجاست همواره جریان استعماری آمریكا و انگلیس به دنبال دشمن فرضی تراشیدن در منطقه هستند. در طرح خاورمیانه بزرگ هم نگرانی آنها این است كه كشورهای منطقه بتوانند با همدیگر متحد شوند و دیگر احتیاج به یك عنصر خارج از خودشان نداشته باشند.
وی افزود: در این طرح میخواهند همه كشورهایی كه در قاعده این هرم هستند نیازمند به راسی باشند كه آمریكاییها هستند لذا باید بین آنها اختلاف مذهبی ایجاد شود تا نیازمند محلل ثالث باشند. بنابراین یك فهم مشترك پیدا كردن از مسئله مخصوصا بعد از مسائلی كه در عراق و لبنان رخ داد سوژه پیدا كردند كه بتوانند بر آن سوار شوند و اختلافات را تعمیق بخشند.