کد خبر: ۵۶۵۴۵۷
تاریخ انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۵

جنجال یک فتوای کریسمسی در عراق

فتوای یکی از علمای برجسته اهل سنت عراق پیرامون جشن های سال نو مسیحی موجب یک جنجال در این کشور شده تا جایی که برخی از این فتوا، به مثابه بازگشت آرام افکار داعشی به عراق یاد کرده اند.
آفتاب‌‌نیوز :
رییس دار الافتاء اهل سنت در فتوایی روز پنجشنبه گذشته اعلام کرد که «جشن سال نو میلادی و تبریک و تهنئت گفتن به این مناسبت و مشارکت در این جشن ها برای مسلمانان جایز نیست».

«شیخ مهدی الصمیدعی» که از روحانیون سرشناس حامی مقاومت اسلامی در عراق و منطقه است، افزود که «بین کسانی که در این جشن ها شرکت می کنند و آنهایی که از سایر امور مسیحیان پیروی می کنند تفاوتی وجود ندارد و مشارکت در جشن های سال نو میلادی به معنی تایید رفتار و کردار مسیحیان در باقی امورشان است.»

الصمیدعی در ادامه این فتوا، روز گذشته در خطبه نماز جمعه در مسجد «ام الطبول» در بغداد که مقر دارالافتاء اهل سنت به شمار می رود گفت: «مشارکت مسلمانان در جشن های نصرانی ها (مسیحیان) شرک است و به معنی تایید صفت الوهیت برای حضرت عیسی مسیح (ع) است و برای همین مشارکت در این جشن ها و تبریک و تهنیت گفتن مسلمانان به این مناسبت جایز نیست.»

فتوای این عالم دین اهل سنت عراق، به سرعت موجی در شبکه اجتماعی ایجاد کرد و برخی آن را تایید کرد و اکثریت با آن مخالفت کردند.

اقلیت مسیحیان در عراق با انتشار این گونه فتاوا که موجب تنش بین فرزندان یک مرز و بوم از مذاهب و ادیان مختلف می شود، مخالفت کردند.

از طرفی برخی بین صدور این فتوا در برهه ای که رییس جمهوری عراق به طور رسمی از پاپ واتیکان برای سفر به بغداد دعوت به عمل آمده و همزمان نخست وزیر واتیکان در عراق حضور یافته است، ارتباط قائل شده اند.

برخی از نخبگان سیاسی و فرهنگی عراق نیز نسبت به فتوای الصمیدعی واکنش منفی نشان داده و بر ضرورت دوری جستن از این گونه فتاوا که موجب تفرقه در بین مردم می شود، تاکید کرده اند.

«فلاح المشعل» روزنامه نگار معروف عراقی فتوای الصمیدعی را به عنوان «بازگشت آرام داعش و افکار افراط گرایانه به عراق دانسته است.»

«سروه عبدالواحد» نماینده سابق پارلمان و عضو جنبش تغییر کرد نیز از پارلمان کشورش خواسته است که رییس دار الافتاء را بازخواست کرده و او را از منصب اش برکنار کند.

برخی از فعالان اجتماعی همانند «مصطفی سلمان» نیز با یادآوری داستان پناه بردن مسلمانان در ابتدای رسالت پیامبر اسلام (ص) به حاکم مسیحی سرزمین حبشه، خطاب به الصمیدعی نوشته اند: «جناب آقای الصمیدعی! حاکمی که مسلمانان را در آن برهه پناه داد نجاشی مسیحی بود.»

رهبر مسیحیان عراق نیز در بیانیه ای نسبت به این فتوای عالم اهل سنت واکنش نشان داده و خواستار دخالت دولت عراق در این قضیه شده است.

کاردینال «لویس رافائیل ساکو» گفته است: «یک فرد روحانی از هر دین و مذهبی که باشد انتظار می رود همواره دعوت به برادری، بخشش و محبت کند و نه تفرقه و فتنه انگیزی و روحانیونی که غیر از این باشند، فاقد شخصیت یک روحانی کامل هستند.»

رهبر مسیحیان کاتولیک عراق اضافه کرده است: جای تاسف است که هر از چندی چنین ادبیات نخ نمایی شنیده شود.

وی در عین حال گفته است که دولت عراق باید اینگونه خطبه های تحریک آمیز را دنبال کرده و عوامل ترویج کننده آن را بازخواست کند خصوصا آنهایی که از منابر رسمی استفاده می کنند.
وی اضافه کرده است که ملت های ما، امروز نیازمند شناخت مشترکات هستند و نیازی به فراخوان های خائن دانستن و تکفیر و تحریک نفرت انگیزی علیه همدیگر ندارند.

همزمان «جماعت علمای اهل سنت عراق» به رهبری «شیخ خالد الملا» عکس آنچه رییس دارالافتاء عراق گرفته است، موضع گرفته و مشارکت در اعیاد مسیح و تبریک و تهنئت گفتن مسلمانان را به این مناسبت جایز دانسته است.

شیخ الملا در اظهاراتی به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفته است که مشارکت در جشن ها و شادی های مسیحیان باعث ارتقا روابط و تعمیق وحدت ملی می شود که عراق بیش از هر چیز در حال حاضر به آن نیاز دارد.

وی ادامه داد که روز میلاد حضرت عیسی مسیح (ع) جز ایام الله است و روز امنیت و صلح و شادی است به ویژه اینکه میلاد مسیح یکی از معجزات الهی به شمار می رود.

وی تاکید کرد که حضرت محمد (ص) پیامبر اسلام به مقام و جایگاه حضرت مسیح احترام و شان ویژه قائل بود.

شیخ خالد الملا تاکید کرده است که قرآن و سنت نبوی شریف، چگونگی رابطه بین مسلمانان و اتباع ادیان سماوی را مشخص کرده و از آنها به زیباترین وجه یاد کرده و به آنها عنوان «اهل کتاب» اطلاق کرده است.

شیخ مهدی الصمیدعی که چنین فتوای جنجالی صادر کرده یکی از روحانیون معتدل اهل سنت به شمار می رود که به شدت برضد افکار داعشی و تکفیری است و جزو روحانیون مبارزه علیه داعش در عراق به شمار می رود.

او در فتوای جدید خود به افکار «ابن قیم جوزی» که از شاگردان بنام «ابن تیمیه» یاد می شود استناد کرد و ابن تیمیه به نوبه خود پدر معنوی مذهب منحرف «وهابیت» و تکفیر در جهان اسلام به شمار می رود.

ابن قیم الجوزی درباره مسیحیان که شیخ الصمیدعی به آن در صدور فتوا استناد کرده گفته است که «هر کس به مسیحیان در جشن هایشان تبریک بگوید مانند آن است که در برابر صلیب شان سجده کرده است.»

صدور فتوای شیخ الصمیدعی در این برهه که عراق جنگ سه ساله با داعش (2014 – 2017) و قبل از آن خشونت های مذهبی (2006 – 2008) را پشت سر گذاشته و بسیاری آن را عبور از دوره تاریخی فرقه گرایی و جنگ مذهبی می دانند، از نگاه بسیاری، باعث تحریک و فتنه دینی می شود هر چند سایر موضعگیری صمیدعی بویژه در حمایت از جبهه مقاومت اسلامی و مخالفت با استکبار و سلطه آمریکا مورد تجلیل گروههای مختلف و افکار عمومی عراق است.

ایرنا 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین