آفتابنیوز : يكي از بزرگترين معضلاتي كه در حال حاضر در كشور وجود دارد، غيرواقعي بودن قيمت بسياري از كالاهاست؛ كالاهايي كه تحت تاثير افزايش نرخ دلار، افزايش قيمت چندبرابري داشته ولي پس از كاهش نرخ ارز هنوز قيمت آنها پايين نيامده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ روزنامه قانون نوشته است: گوشت قرمز از جمله محصولات پروتييني است كه در چند ماه اخير افزايش قيمت زيادي را تجربه كرده است؛ به گونهاي كه مردم به راحتي قادر به خريد آن نيستند. به اين ترتيب اين ماده پروتئيني در سبد غذايي خانوادهها يا بسيار كم يا حذف شده است. اين در حالي است كه حذف برخي از مواد غذايي از سفره خانوادهها ميتواند ضربات جبرانناپذيري را به سلامتي افراد وارد كند. در خصوص عدم كاهش قيمتها عضو اتاق بازرگانی تهران معتقد است: «تا زمانی که یک فرماندهی واحد برای مدیریت بازار کالاهای اساسی شکل نگیرد، نمیتوان انتظار داشت آنچه در طول ماههای گذشته اتفاق افتاده، متوقف شود و نرخها به رقم واقعی خود نزدیک شوند».
قيمت غيرواقعي گوشت
یحیی آل اسحاق در خصوص افزايش قيمت كالاها به ايسنا گفته است: آنچه در بازار کالاهای اساسی اتفاق افتاده، عجیب و غیرقابلباور است. دولت در ابتدای امسال اعلام کرد که منابع لازم برای تامین کالاهای اساسی را آماده کرده است و آمارهایی که تاکنون ارائه شده نیز نشان میدهد که برای ۲۴ قلم کالای اساسی، بیش از ۱۴ میلیارد دلار ارز رسمی اختصاص یافته است اما آنچه در عمل رخ داده، نشان میدهد که این روش نتوانسته پاسخگوی نیازهای کشور باشد. به گفته وی تنها برای تامین گوشت مورد نیاز جامعه، دولت از ابتدای امسال تاکنون حدود یک میلیارد دلار ارز رسمی تزریق کرده اما در شرایطی که باید با توجه به پیشبینیها، نرخ این کالا در مرز ۴۰ هزار تومان تعیین میشد، امروز در بازار نرخهای ۱۰۰ هزار تومانی نیز مشاهده میشود.
لزوم مديريت نرخ كالاهاي اساسي
این عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه اگر روش فعلی درخصوص تامین ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی جوابگو بود، باید نرخ این کالاها ۵۰ درصد پایینتر از نرخ امروز بازار تعیین میشد، توضیح داد: کالاهای اساسی بهطورمستقیم با معیشت مردم درگیرند و وقتی نتوانیم نرخ آنها را مدیریت کنیم، فشاری جدی به اقشار کم درآمد وارد میشود و تحمل این مساله برای جامعه دشوار است. این اتفاق در حالی در بازار داخلی مشاهده میشود که به نظر برای تامین این کالاها نباید مشکلی میداشتیم. از یک سو بخش زیادی از کالاهای اساسی را میتوان با استفاده از منابع داخلی تامین کرد و از سوی دیگر ارز مورد نیاز برای واردات كالاهاي ضروری نیز در نظر گرفته شده است. از این رو اگر مدیریت درستی انجام میشد، نباید بازار با بههم ریختگی امروز مواجه میشد.
پاسكاري وزارتخانهها
وی با بیان اینکه اصلیترین عامل بر هم خوردن شرایط بازار نبود یک فرماندهی واحد است، تصریح کرد: برای مثال برای کالایی همچون گوشت، بحث تولید و تامین منابع ابتدایی در اختیار وزارت کشاورزی است اما مدیریت و توزیع در بازار را وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) انجام میدهد. از این رو وقتی مشکلی را در بازار مطرح میکنیم، هر وزارتخانهای مشکل به وجود آمده را به گردن بخش دیگری میاندازد و نتیجه چیزی میشود که میبینیم. همان طور که تجربه مدیریت کشور در سالها و دهههای گذشته نشان میدهد، میتوان با وحدت نگاه و فرماندهی واحد، تمام مسائل مربوط به بازار کالاهای اساسی را در یک مجموعه تجمیع کرد و از این نهاد توقع پاسخگویی داشت اما تا زمانی که این اتفاق نیفتد، منابع کشور در این بازار خرج میشود؛ بدون اینکه نتیجهای داشته باشد و هدف اصلی که مدیریت بازار و جلوگیری از وارد شدن فشار به معیشت مردم است نیز اجرایی نمیشود.
دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار بررسی شد
روزنامه ایران نیز در همینباره نوشته است: چه اتفاقی افتاد که بازار گوشت بهم خورد و اکنون مردم برای خرید گوشت ارزان قیمت مجبور هستند ساعتها روبهروی تره بارها و برخی از عاملیتهای مجاز فروش گوشت تنظیم بازار صف ببندند. وزارت جهاد کشاورزی این مشکل را میخواهد از طریق افزایش واردات حل کند و طبق آخرین اظهار نظرها قرار شده هفتهای 50 هزار رأس گوسفند زنده وارد شود تا قیمت این محصول در بازار به 40 هزار تومان برسد. اما محمد سلطانی، رئیس سابق اتحادیه دامداران مشکلات گوشت را فراتر از واردات و افزایش تقاضای مردمی میداند. وی میگوید: از زمانیکه مجتمع و سازمانهای گوشت به بخش خصوصی غیرواقعی داده شد، مشکلات این بخش آغاز شد. مجتمعهای گوشت با خرید برههای نابالغ از سوی دامداران موقع ییلاق به قشلاق و نگهداری 120 روزه آنها، گوشت دامهای پروار شده را به مردم عرضه میکردند. این امر کمک میکرد تا در فصل زمستان که اوج مصرف است، بازار متعادل شود. از سویی دیگر خرید گوشت توسط سازمان و مجتمعهای گوشت باعث میشد که دامداران از دست دلالان، سلف خرها و چوب دارها راحت شوند و به راحتی دام خود را به فروش برسانند.
وی ادامه داد: وقتی سازمانها و مجتمعهای گوشت به مجموعههایی واگذار شدند که اهلیت لازم را نداشتند مشکلات بازار گوشت آغاز شد. به گونهای که یکی از مجموعهها به شرکت تولید کننده لوازم آرایشی واگذار شد. هر چند که پس گرفته شد اما این امر خسارت سنگینی را به بازار گوشت زد. از این دست مثال زیاد است که هنوز برای آن کاری صورت نگرفته است.
رئیس سابق اتحادیه دامداران در ادامه مشکل را در بحث قاچاق دانست و گفت: دام زنده به خصوص دام مولد با آنکه صادرات آن ممنوع است به صورت غیرقانونی در حال خروج از کشور است. با خروج دام مولد به کشورهای حاشیه خلیج فارس و افغانستان بهطور قطع تولید دام مولد سخت خواهد شد و این معضل جدی برای کشور خواهد بود.سلطانی اظهارداشت: دامداران نمیدانند که با فروش دام خود چه بلایی سر کشور میآید. تصور آنها این است که میتوانند دوباره دام مولد داشته باشند اما نمیدانند نژادهای دام کشورمان در مقایسه با خیلی از کشورها و به خصوص همسایگان سطح بالاتری دارد. وقتی به دامداران پول بیشتری پیشنهاد میشود(حتی 50 هزار تومان) آنها حاضر هستند دام خود را به قاچاقچیان بفروشند. بایستی این چرخه معیوب حذف شود و به دامداران گفته شود که چه اتفاقی در حال رخ دادن است.وی ادامه داد: اختلاف قیمت ارز دولتی و بازار آزاد(دولت برای واردات گوشت منجمد و گرم ارز 4200 تومانی اختصاص میدهد) و همچنین افزایش قیمت ارز در کشورمان از دیگر دلایلی است که باعث شده گوشت در کشور کمیاب شود. طبق محاسبات ما ایران با 80 میلیون نفر جمعیت و سرانه مصرف (هر ایرانی 13.5 کیلو در سال)، 930 هزار تن گوشت نیاز دارد و در این میان میزان تولید داخل 850 هزار تن است. لذا کمبود در بازار و رشد قیمتها نشان میدهد که حجم قابل توجهی گوشت و دام زنده در حال خروج از کشور است.سلطانی چالش دیگر گوشت که سالهای متمادی به آن بیتوجهی شده است را در بهره وری دانست و گفت: طبق اعلام مرکز آمار ایران، متوسط وزن لاشه دام در ایران 17 کیلوگرم و بر اساس اعلام سازمان دامپزشکی این عدد 15.5 کیلو است. این در شرایطی است که در سایر کشورها متوسط وزن لاشه دام 22 کیلوگرم است.یحیی آل اسحاق عضو اتاق بازرگانی ایران هم گفت:تا زمانی که یک فرمانده واحد برای مدیریت بازار کالاهای اساسی شکل نگیرد نمیتوان انتظار داشت آنچه در طول ماههای گذشته اتفاق افتاده، متوقف شود و نرخها به رقم واقعی خود نزدیک شوند.
مرز عراق به روی دام بسته شد
علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه برای مصرف کنندگان به ۸۵ هزار تومان کاهش یافته است.وی با بیان اینکه واردات گوشت قرمز به کشور ادامه دارد، اظهارداشت: طبق اعلام مسئولان شرکت پشتیبانی امور دام، قرار است واردات دام زنده به کشور انجام شود و طبق آخرین اطلاعات واصله، اولین محموله طی یکی دو روز آینده وارد کشور میشود. ملکی با بیان اینکه مقدمات کار فراهم شده است، گفت: فعلاً قرار است واردات دام زنده از کشور رومانی انجام شود.با ورود محمولههای جدید به بازار، شاهد کاهش بیشتر قیمت گوشت خواهیم بود. وی با اشاره به برخورد مسئولان با قاچاق دام زنده در استانهای مرکزی و نقاط مرکزی، گفت: مرز عراق بسته شده و کنترلها بشدت افزایش یافته به همین دلیل قیمت دام زنده کاهش داشته است.