آفتابنیوز : آفتاب: در حالی که دولت نهم با استراتژی «نگاه به شرق» کانون تلاشهای دیپلماتیک خود را بر روسیه و جنبش عدم تعهد قرار داده است، غیر متعهدها در اقدامی غیرمنتظره به همراه کشورهای غربی عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی طرح آژانس برای قطع برخی کمکهای فنی به ایران را رسماً پذیرفتند. حمایت عدم تعهد از این طرح در حالی صورت گرفت که لاوروف وزیر خارجه روسیه روز گذشته اعلام کرد مسکو از آمادگی لازم برای حمایت از تصویب قطعنامه دوم تحریم ایران برخوردار است و به تلاشهای خود برای تعلیق غنیسازی در ایران ادامه میدهد.
[اینجا]دیپلماتهای نم که پیش از این با قطع محدود کمکها موافق بودند علت این اقدام را ممانعت از گسترش اختلاف میان اعضا شورای حکام عنوان کردهاند. یک دیپلمات ارشد جنبش عدم تعهد در آژانس که ایران نیز عضو آن است به خبرگزاری رویترز گفت: هیچ کس کاملا راضی نیست اما در شرایط کنونی این تصمیم میتوانست تعادل را در آژانس برقرار کند. وی افزود: کسی نمیخواهد شاهد درگیری در نشست شورای حکام باشد.
بنا به گفته کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصمیم آژانس برای قطع کمکهای فنی به ایران باید در نشست مارس شورای حکام (9-5 مارس) مورد تصویب قرار بگیرد. از اینرو به نظر میرسد شورای حکام بتواند در نشست خود با اجماع به این طرح رای دهد.
آمریکا پس از اعلام تصمیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی رضایت خود را از این اقدام اعلام کرد. گریگوری شولته نماینده آمریکا در آژانس گفت: ما همچنان گزارش آژانس را تحت بررسی داریم. اما تحلیل اولیه ما حاکی از آن است که رهیافت آژانس در راستای قطعنامه1737 شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد.
قبل از تصمیمگیری آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد وضعیت پروژههای این آژانس در ایران دیپلماتهای حاضر در وین گفته بودند که آمریکا به همراه فرانسه و استرالیا از طرفداران قطع وسیع کمکهای آژانس به ایران هستند اما اعضا نم از قطع محدودتر کمکها حمایت میکردند. دلیل آنها این بود که مدرک کافی دال بر اینکه ایران از کمکهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی جهت اهداف نظامی استفاده میکند وجود ندارد.
بنا به این گزارش علی اصغر سلطانیه نماینده کشورمان در آژانس این تصمیم را ناعادلانه توصیف کرده است. براساس طرح آژانس بینالمللی انرژی اتمی از 55 پروژه آژانس در ایران ده پروژه متوقف شده و 12 پروژه دیگر نیز محدود شدهاند. اغلب این پروژهها در ارتباط با طرحهای انرژی اتمی و تولید سوخت هستهای است و پروژههایی که در زمینه کشاوزی و پزشکی فعال هستند جزء طرح آژانس قرار ندارند.
حمایت عدم تعهد و روسیه از محدودیتهای جدید آژانس علیه ایران در حالی صورت میگیرد که کارشناسان همواره تاکید کردهاند این کشورها در دوراهی سرنوشتساز تقابل ایران و آمریکا، به نفع واشنگتن رای خواهند داد.
[اینجا]