آفتابنیوز : هرچند رفتارهای هیجانی سمت تقاضا، واکنشی است نسبت به عملکرد عرضهکنندگان خودرو، با این حال بهنظر میرسد این رفتارها سمت و سوی مشخصی ندارد. بهطوریکه در برخی مقاطع مشتریان به بازار خودرو پشت کرده و تقاضا افت میکند و در زمانهایی نیز تقاضا به بالاترین میزان خود میرسد و عرضه خودروسازان پاسخگوی تقاضای بازار نیست.
این افت و خیز تقاضا، تاثیر زیادی بر قیمت محصولات تولیدی داشته و در برخی موارد نیز آشفتگی بازار را به همراه دارد. به این ترتیب نقش طرف عرضه در ایجاد نوسان قیمتی در بازار خودرو امری واضح و مشخص است.
اما در اتفاقات هفته گذشته بازار که قیمتها روند صعودی به خود گرفت برخی تحلیلگران بر نقش موثر متقاضیان خودرو تاکید دارند و اینکه رفتارهای هیجانی آنان را یکی از عوامل آشفتگی بازار میخوانند؛ بهطوریکه برخی متقاضیان با انتظار تورمی سال آینده به بازار هجوم آورده و هر خودرویی را با هر قیمتی خریداری کردند که همین موضوع منجر به افزایش قیمتها در سطح غیرمعقولی شد.
به این ترتیب بخشی از تقاضا بهدلیل بیاعتمادی به شرکتهای خودروساز در زمینه تولید همراه با کیفیت و همچنین تورم انتظاری این روزها در بازار شکل گرفته است. در این بین، اما برخی مشتریان نیز افزایش قیمتها را تنها حبابی خواندند که با افزایش تولید این حباب از بین خواهد رفت. برخی کارشناسان نیز در این مورد با مشتریان همنظر بودند؛ بهطوریکه تاکید بر نخریدن خودرو در شرایط کنونی داشتند. آنها با این ادله که دلالان و واسطهگران بار دیگر سرمایه خود را به سمت بازار خودرو حرکت دادند و همین عامل منجر به افزایش کاذب قیمتها شده، خریداران را از خرید بر حذر داشتند.
البته میتوان دیدگاه دیگری هم برای بخش تقاضا تعریف کرد. براساس این دیدگاه، مشتریان بهمنظور خرید خودروی مورد تقاضای خود در بازار حضور پیدا نمیکنند و تنها تقاضای خرید را تا زمان عرضه خودرو توسط خودروسازان به تاخیر میاندازند. آنها مترصد فرصت باقی میمانند و به محض اینکه شرکتهای خودروساز در قالب پیشفروش یا فروش قطعی اقدام به عرضه محصولات خود کنند در صف فروش حضور پیدا کرده و اقدام به خرید خودروی مورد نظر میکنند. حال با توجه به تنوع دیدگاه مشتریان در شرایط فعلی بازار این سوال مطرح میشود که کدام دیدگاه، دست بالا را در میان متقاضیان و مصرفکنندگان دارد؟ و سوال دیگر اینکه تاثیر این رفتار غالب بر نمودار قیمتی بازار چگونه است، آن را صعودی میکند یا در سراشیبی قرار میدهد؟
کارشناسان در پاسخ به این سوال معتقدند سه مولفه موثر روی قیمت خودرو در شرایط فعلی فعال شده است. نرخ ارز، تورم انتظاری و حضور پررنگ دلالان در بازار خودرو. آنها میگویند: در شرایط حاضر نرخ ارز روند صعودی به خود گرفته است. از طرف دیگر بهدلیل بیاعتمادی به سیاستگذاران و سیاستهای اتخاذ شده این ذهنیت در جامعه تشدید شده است که سال آینده به دلیل افزایش نرخ تورم، قیمتها روند صعودی به خود میگیرد، بنابراین یک تورم انتظاری در ارتباط با سال آینده در اذهان شکل گرفته است؛ بنابراین کارشناسان معتقدند تورم انتظاری شکلگرفته بیشترین سهم را در تفکر متقاضیان دارد. در راستای شکلگیری همین تفکر شاهد هستیم که سرمایههای سرگردان نیز براساس همین تحلیل به بازار ورود میکنند. وجود سرمایههای سرگردان و تورم انتظاری شکلگرفته دست در دست هم سبب افزایشی شدن نمودار قیمت در بازار خواهند شد. کارشناسان تنها مسالهای را که میتواند صعود قیمتها در بازار را متوقف کند، افزایش عرضه عنوان میکنند.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد