آفتابنیوز : آفتاب: خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش داد ایران گازهگزافلوراید مورد نیاز برای شروع غنیسازی اورانیوم را به تاسیسات هستهای نطنز انتقال داده است. کارشناسان این اقدام ایران را در آستانه به پایان رسیدن مهلت شورای امنیت سازمان ملل و ارائه گزارش محمد البرادعی اقدامی «تحریک آمیز» خواندند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه دیپلماتهایی که نخواستهاند نامشان فاش شود خبر دادهاند ایران اوایل ماه جاری گاز هگزا فلوراید را به تاسیسات زیرزمینی نطنز جایی که نصب سانتریفوژها را ماه گذشته در آن آغاز کرده انتقال داده است. یکی از این دیپلماتها در وین گفت: در اوایل ماه یک کانتینر حاوی گاز هگزافلوراید (UF6) به تاسیسات نطنز انتقال داده شده و ایرانیها اگر بخواهند میتوانند با استفاده از این گاز تعدادی از سانتریفوژها را براه بیندازند. بنا به گفته وی از نه تن UF6 موجود در این کانتینر اگر به طور کامل غنیسازی شود میتوان حداقل یک بمب اتم ساخت.
مارک فیتز پاتریک کارشناس عدم تکثیر از موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در همین راستا گفت: در حالیکه ایران سانتریفوژها را به چرخش نینداخته، آوردن گاز اورانیوم به تاسیسات نطنز یک اقدام «تحریک کننده» است. وی افزود: کشوری که به دنبال مصالحه است اقدام به راهاندزای سانتریفوژها با گاز هگزا فلوراید نمیکند.
بنا به این گزارش این اخبار در حالی منتشر میشود که علی لاریجانی مذاکره کننده ارشد هستهای ایران با هدف رفع تنش موجود در خصوص برنامه هستهای این کشور امروز به وین میرود تا با محمد البرادعی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار کند.
برخی از دیپلماتهای عضو جنبش غیر متعهدها که در سفر به ایران از تاسیسات هستهای این کشور بازدید کردند گفتهاند غلامرضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این دیدار به آنها گفته تهران تلاش میکند هر هفته یک آبشار 164 تایی سانتریفوژ را در تاسیسات نطنز به راه بیندازد.
بنا به گفته دیپلماتها ایران در راستای غنیسازی اورانیوم در مقیاس صنعتی اواخر ژانویه نصب سه هزار سانتریفوژ را در تاسیسات نطنز آغاز کرده است.
در عین حال یک دیپلمات که از نزدیک با برنامه هستهای ایران در ارتباط است در گفتگو با خبرگزاری فرانسه مدعی شد: هنوز تواناییهای ایران در زمینه غنیسازی به طور کامل پیشرفت نکرده است. بنا به گفته وی آبشارهایی که ایران نصب میکند یک یا دو روز کار میکنند اما پس از آن به علت حرارت بالای ایجاد شده از کار میافتند به این ترتیب سانتریفوژها نمیتوانند با سرعت کافی که برای غنیسازی اورانیوم لازم است بچرخند.