آفتابنیوز : آفتاب: از سال 1979 و پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، آمریکا مجموعهای از سیاستهای غلط را در مقابل ایران در پیش گرفته است. گزینههایی مثل حمله نظامی، براندازی نظام و مذاکرات محدود همگی در نهایت نتیجهای به همراه نداشته است. این اظهارات «ری تکیه» کارشناس حوزه ایران است که با این استدلال معتقد به ایجاد تغییرات اساسی در سیاست خارجی واشنگتن در مقابل تهران است.
بنا به گفته وی با توجه به شرایط موجود، آمریکا باید واقعیتهای تلخی را بپذیرد. واقعیتهایی مثل برخورد با ایران به عنوان یک قدرت منطقهای و کنار گذاشتن ایده براندازی نظام فعلی در این کشور. به علاوه واشنگتن باید با ایران وارد مذاکره شود البته نه در جهت محدود کردن قدرت روبه افزایش ایران. چون این یک اقدام غیر ممکن است بلکه آمریکا باید در این مذاکرات تلاش کند روابط خود با تهران را تعدیل کرده و از این طریق با نفوذ بالقوه آن مقابله کند. آمریکا با در پیش گرفتن سیاست تنش زدایی میتواند از تجربه خود در برخورد با مخالفینی مثل چین و اتحاد جماهیر شوروی در مقابل ایران نیز استفاده کند.
ری تکیه همچنین معتقد است اوضاع داخلی ایران و ترکیب نیروهای تندرو و میانهرو در ایران به گونهای است که در صورت تمایل آمریکا، شرایط برای مذاکره فراهم خواهد شد. بنا به گفته وی اگرچه قدرت سیاسی همچنان در دست انقلابیون است اما این قدرت به طور روز افزونی از سوی محافظهکاران جوان به چالش کشیده میشود. تکیه در ادامه به اظهارات علی لاریجانی اشاره کرده و آن را در جهت اثبات فرضیات خود به کار میگیرد. لاریجانی زمانی گفته بود: «ما مطمئنیم که آمریکاییها دشمن ما هستند اما تعامل با دشمنان نیز بخشی از سیاستهای جهانی است و معتقدم عادی سازی روابط فینفسه سودمند است».
تکیه در پایان نتیجهگیری میکند که اتخاذ سیاستی قابل تصورتر از طرف واشنگتن که در آن عادیسازی روابط با تهران نقطه آغازگر مذاکرات باشد و نه نقطه پایان آن، ممکن است زمینه را برای پیشرفتهای بیشتر در مورد مسائلی از جمله هستهای و تروریسم فراهم آورد. با فراهم شدن چنین زمینهای از سوی آمریکا عملگرایان ایران که مسلح به چشماندازی نو در روابط با آمریکا هستند ممکن است خود را در موقعیتی بیابند که وارد دوران با ثباتتری از روابط میان واشنگتن و تهران شوند.