آفتابنیوز : معمولاً در ماههای بهمن و اسفند هر سال شاهد رونق بازار مسکن هستیم، اما این موضوع با توجه به رشد قیمتها در سال جاری چندان ملموس نبود. با اینکه در دو ماه پایانی سال بازار مقدار اندکی در مقایسه با ماههای قبل گرم شد، خرید و فروش حتی به حدود نصف سالهایی رسیده که بازار مسکن درگیر رکود بود. به طور مثال در دو ماه پایانی سال ۱۳۹۴ که عنوان میشد بازار مسکن در رکود قرار دارد معاملات ۱۶ هزار و ۴۰۰ مورد در بهمن و ۱۳ هزار و ۱۰۰ مورد در اسفند بود؛ در حالی که بهمن امسال معاملات با افت محسوس به ۹ هزار و ۳۰۰ فقره رسید. اسفندماه ۱۳۹۷ نیز بر اساس آمار اولیه، رشد معناداری دیده نمیشود. طبق دادههای خام از سامانههای ملکی از ۱ تا ۲۷ اسفندماه ۹۷۲۰ مورد خرید و فروش ملک در شهر تهران به ثبت رسیده که اگر تعداد قراردادهای ۲۸ و ۲۹ اسفند را هم به این تعداد اضافه کنیم معاملات حدود ۱۰ درصد نسبت به بهمن ماه افزایش نشان میدهد.
سراب سونامی مسکن؛ تلقین فروشندگان
شاخصهای متعددی از کاهش سرعت رشد قیمت مسکن در نیمه دوم سال ۱۳۹۷ حکایت دارد. افزایش میانگین ماهیانه قیمت مسکن پایتخت در ماههای مهر، آبان، آذر، دی و بهمن به ترتیب ۶.۴، ۶.۶، ۴.۱، ۲.۵ و ۱.۷ درصد به ثبت رسیده است. با این حال برخی خریداران که به گفته رئیس اتحادیه مشاوران املاک همواره مسائل را به بازههای زمانی قبل و بعد از اتفاقات تقسیمبندی میکنند تلاش دارند در ماههای پایانی سال خرید خود را نهایی کنند. همین موضوع به رشد قیمت اسمی، پیشنهادی و بعضاً قطعی در آخرین ماههای سال منجر میشود. هدف پنهان گروهی از مالکان نیز که به خریداران میگویند بعد از عید قیمتها عجیب و غریب بالا میرود این است که از رونق نسبی معاملات در ماههای پایانی استفاده کنند.
پیشبینی قیمت مسکن در سال آینده
رئیس اتحادیه مشاوران املاک درباره پیشبینی از قیمت مسکن در سال آینده گفت: یک نگاه فکری در کشور ما وجود دارد که همواره مسائل را به بازههای زمانی قبل و بعد از اتفاقات تقسیم میکند. قبل از عید، بعد از عید؛ قبل از انتخابات، بعد از انتخابات؛ قبل از ماه رمضان، بعد از ماه رمضان. این انگاره همیشه وجود داشته و امسال هم دیده میشود. به همین دلیل غالباً در ماههای پایانی سال حجم معاملات برخی کالاها از جمله مسکن بالا میرود که به افزایش نسبی قیمت منجر میشود.
مصطفیقلی خسروی افزود: بسیاری افراد تصور میکنند قیمت خانه و سایر کالاها قرار است در سال ۱۳۹۸ دچار جهش شود. اما با توجه به تجربه ۵۰ سالهای که در حوزه املاک دارم میگویم سال آینده مطلقاً جهش قیمت اتفاق نمیافتد و قیمت مسکن نهایتاً معادل نرخ تورم افزایش مییابد. وقتی سال ۱۳۹۱ یکمرتبه قیمت ارز بالا رفت قیمت ملک هم مانند سایر کالاها سه برابر شد. بعد که قیمت دلار به ۴.۰۰۰ تومان رسید شاهد ثبات بازار مسکن بودیم که تا پنج سال ادامه یافت. مجدداً در سال ۱۳۹۷ پرش قیمت ارز و کاهش ساخت و ساز، اثر خود را در بازار مسکن گذاشت. بنابراین کلید ایجاد تعادل در بازار مسکن، تناسب بین عرضه و تقاضا است.
ایسنا