کد خبر: ۵۸۳۱۵
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ - ۲۲:۵۶

کنفرانس عراق: آغاز راه مذاکره ایران و آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : تصمیم دولت بوش برای شرکت در کنفرانس منطقه‌ای عراق که ایران و سوریه نیز در آن حضور دارند، تصمیم خوشایندی است که می‌تواند سبب تقویت دیپلماسی آمریکا در شرایط بحرانی خاورمیانه گردد. عراق در شرایط جنگ داخلی است و به سوی سقوط سیاسی پیش می‌رود، این در شرایطی است که لبنان و فلسطین نیز در شرایط مشابهی هستند. با شرکت در این کنفرانس و گشایش راهی برای گفت‌وگو با دولت‌های ایران و سوریه، دولت بوش خودش را از گره کور دیپلماتیک خارج می‌کند و فرصت‌های جدیدی بدست خواهد آورد.

کاملا امکان‌پذیر است که نه ایران و نه سوریه در مورد عراق همکاری نکنند، تهران هنوز باید اعلام کند که آیا در ایران کنفرانس شرکت خواهد کرد یا خیر ولی با این حال نشانه‌های مثبتی وجود دارد. محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری ایران بعلت روش مواجهه‌جویانه خود از داخل در معرض فشار است؛ علی لاریجانی،‌ دبیر شورایعالی امنیت ملی گفت‌وگوهایی با مقامات عربستان سعودی درباره عراق و لبنان انجام داده است. هر چند که این مذاکرات دستاورد چندانی نداشت ولی به متوقف شدن درگیریهای خیابانی در لبنان کمک کرد.

به نظر می‌رسد که ایران علاقمند به کاهش تنش‌های منطقه‌ای بین شیعه و سنی است. سوریه نیز تمایل خود را برای کمک به آرام کردن فضای عراق اعلام کرده است. لاریجانی و سایر مقامات ایرانی به این موضوع اشاره کرده‌اند که ایران علاقه‌مند پایان دادن به مواجه خود با شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص برنامه هسته‌ای خود است.

تهران در جستجوی راهی است تا بدون تسلیم شدن در برابر درخواست شورای امنیت برای تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای خود از زیر فشار خارج شود. به همین علت است که مقامات دولت آمریکا در اقدامی عاقلانه شرکت در این کنفرانس را رد نکردند، در حالیکه به موضع آمریکا در خصوص مشروط بودن گفت‌وگوی رسمی ایران و آمریکا در صورت تعلیق غنی‌سازی پابرجا ماندند.

موفقیت در قبال ایران به ترکیبی محتاطانه‌ای از دیپلماسی، تحریم‌های اقتصادی و تهدید به زور نیاز دارد. از زمان آغاز سال میلادی جدید دولت آمریکا موقعیت نظامی خود را خلیج‌فارس تقویت کرده و تعدادی از دیپلمات‌های ایرانی را در عراق دستگیر کرده است. آمریکا حالا باید آن اقدامات ضروری را با خیابان جدیدی از دیپلماسی هماهنگ کند.

اقدام بعدی که آمریکا به آن نیاز دارد نمایش عزم خود به ایران از طریق شورای امنیت است که آخرین مهلت آن به ایران هفته گذشته به اتمام رسید. آمریکا و انگلیس تلاش برای تصویب قطعنامه جدیدی علیه ایران را آغاز کرده‌اند. روسیه و دولت‌های اروپایی که خواستار گفت‌وگوی بیشتر با ایران هستند شاهد نمایش کم سابقه انعطاف‌پذیری دولت بوش بوده‌اند، اما گفت‌وگو با ایران تا زمانی که توسط فشار شورای امنیت همراه نشود راه به جایی نخواهد برد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین