آفتابنیوز : کاوشگر روباتیک ناسا موسوم به «اینسایت» توانست برای اولین بار در تاریخ تحقیقات روی سیارۀ مریخ، لرزشهایی را روی این سیارۀ همسایۀ زمین اندازهگیری کرده و به ثبت برساند که از نظر دانشمندان احتمالا نشانههای وقوع یک زلزله یا «مریخلرزه» (marsquake) است.
این کاوشگر که اولین دستگاه با طراحی ویژه برای مطالعۀ اعماق دنیاهای دور است، توانست امواج زلزله را پنج ماه پس از آن ثبت کند که بر سطح مریخ فرود آمد تا ماموریت دوسالۀ خود را آغاز کند.
بنا بر دادههای فرستاده شده از اینسایت، مریخلرزه ۶ آوریل (۱۷ فروردین) روی داده و قدرت آن معادل ۲.۵ ریشتر بوده است.
دستگاه لرزه نگار این کاوشگر که ساخت فرانسه است میتواند لرزشهای بسیار خفیف و امواجی با کوچکی حتی نصف شعاع اتم هیدوروژن را نیز ثبت کند.
بروس بانردت، پژوهشگر اصلی کاوشگر میگوید: «ما تاکنون تمام صداهای پس زمینه را روی این سیاره جمعآوری و حفظ کردهایم. اما این اولین بار است که چنین امواجی شناسایی میشود و موضوع جدیدی را دربارۀ مریخ مطرح میکند: موضوع مریخ لرزه.»
دانشمندان همچنان در حال بررسی دادهها هستند تا بتوانند بطور قطعی علت دریافت چنین سیگنالهایی را توضیح دهند. به نظر میرسد که منشاء این لرزش، چیزی در اعماق سیاره بوده است و نه رویدادی بیرونی مانند وزش بادهای مریخی.
فیلیپ لوگنونه، پروفسور ژئوفیزیک و علوم سیارهای و از اعضای تیم تحقیق میگوید: «سطح بالای فرکانس و پهنای باند این امواج بسیار شبیه به چیزی است که ما در یک فرایند زمین لرزه مشاهده میکنیم. بنابراین اطمینان بالایی داریم که این یک مریخلرزه است.»
اندازه و مدت وقوع این مریخلرزه نیز بسیار شبیه به لرزشهایی است که پیش از این طی سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۷ میلادی روی کرۀ ماه به وقوع پیوسته بود. لرزه نگارهای کرۀ ماه پیش از این در چهارچوب ماموریتهای آپولو روی تنها قمر کره زمین نصب شده بودند. سطح ماه و مریخ بسیار آرامتر از سطح کرۀ زمین است و این دو سیاره برخلاف زمین فاقد «صفحات تکتونیکی» هستند.
کاوشگر اینسایت علاوه بر ۶ آوریل، در تاریخهای ۱۴ مارس و ۱۰ و ۱۱ آوریل نیز سیگنالهایی را مربوط به وقوع زلزله در مریخ به ثبت رسانده بود اما از آنجا که این سیگنالها کوچکتر و مبهمتر از سیگنالهای ۶ آوریل بودند، دانشمندان در اعلام آنها به عنوان نشانههای مریخ لرزه تردید کرده بودند.
منبع: یورونیوز