آفتابنیوز : به گزارش خبرنگار پارلمانی آفتاب، کاظم جلالی نماینده شاهرود در جمع خبرنگاران پارلمانی در خصوص جلسه کمیسیون امنیت ملی با معاون بینالملل سازمان انرژی اتمی گفت: در پی مذاکرات اخیری که جمهوری اسلامی و روسیه درباره نیروگاه اتمی بوشهر داشتند و انعکاسی که این مسأله در رسانههای مختلف داشت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از آقای سعیدی دعوت کرد تا در جلسه کمیسیون حضور یابند و آخرین گزارشها را از تحولات مربوط به نیروگاه اتمی بوشهر به کمیسیون ارائه کنند.
وی اظهار داشت: این جلسه در حالی برگزار شد که مجلس در حال بررسی بودجه است و کمیسیونها جلسات خود را ندارند و این جلسه به خاطر اهمیت موضوع و فوقالعاده برگزار شد.
جلالی تصریح کرد: همانطور که میدانید در شهریور گذشته توافقنامهای بین آقای آقازاده و آقای کرینکو از سوی فدراسیون روسیه امضا شد و محور این توافقنامه عبارت بود از اینکه در سپتامبر 2007 نیروگاه بوشهر به پایان برسد و در ماه ژانویه راهاندازی شود. براساس توافقنامه سپتامبر گذشته 6 ماه قبل از راهاندازی نیروگاه سوختش تحویل جمهوری اسلامی شود تا سوخت کار گذاشته شود.
مخبر کمیسیون امنیت ملی افزود: با توجه به اینکه دو طرف در سپتامبر 2007 یعنی 6 ماه پیش در مورد اتمام نیروگاه به توافق رسیده بودند، مقرر شد تا پایان مارس (اسفند) سوخت به نیروگاه منتقل شود و برخی از مسایل مالی در این بین مطرح بود که جمهوری اسلامی ایران با درک شرایط و انعطاف کامل آن مسایل مالی را هم پذیرفت.
مذاکرات ناموفق تهران و مسکو درباره بوشهر [کلیک کنید]
تشدید اختلاف تهران و مسکو درباره بوشهر [کلیک کنید]
بهانه جدید روسها درباره بوشهر [کلیک کنید] رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه گفت: البته مسایل مالی بر سر افزایش میزان قرارداد نبود بلکه بر سر تسریع در زمان پرداخت بود که جمهوری اسلامی ایران آن موضوع را پذیرفت و هم اینک نیز فرمولهای برای این امر پیشنهاد کرده است. نماینده شاهرود ادامه داد: آنچه روسها امروز به عنوان محل اختلاف مطرح میکنند بحث سیستم هواساز و تهویه است که تأخیر مختصری از نظر آنها به وجود میآورد اما از نظر جمهوری اسلامی این تأخیرها پذیرفتنی نیست. چون در قرارداد اولیه که سال 1995 بین ایران و روسیه منعقد شده بود مقرر شده بود که نیروگاه در سال 2000 به اتمام برسد و تا سال 2001 نیروگاه در مدار قرار بگیرد. جلالی گفت: چند بار این قرارداد تمدید شد و بارها ما به مقامات روسی اعلام کردیم که نیروگاه اتمی بوشهر به عنوان سمبل همکاری ایران و روسیه تلقی میشود، طبیعی است که افکار عمومی در ایران و حتی در بین برخی نخبگان در خصوص همکاری جمهوری اسلامی ایران و روسیه به دلیل سوابق تاریخی دچار تردید جدی است. البته بخشی از افکار عمومی و بخشی از نخبگان ما روسیه را به عنوان شریک استراتژیک قبول کرده و از روابط با روسیه استقبال میکنند. وی اظهار داشت: هر کمکاری و یا تأخیر در ساخت و تحویل نیروگاه اتمی بوشهر میتواند موازنه را به نفع کسانی که خواهان گسترش روابط با روسیه نیستند تقویت نماید، همین اینک نیز برخی نخبگان ما معتقدند که روسیه قابل اعتماد نیست.مخبر کمیسیون امنیت ملی تصریح کرد: ما امیدواریم طرف روس با پایبندی به قرارداد منعقده بین آقای کرینکو و آقای آقازاده در سمپتامبر 2006 عملا بستر گسترش روابط استراتژیک بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه را تقویت نمایند.
رئیس گروه پارلمانی ایران و روسیه گفت: اینک مهمترین بحث میان دولت و افکار عمومی ما ارسال سوخت نیروگاه توسط روسیه است و طبعا تأخیر در اتمام نیروگاه پذیرفتنی نیست اما روسها تأخیر در اتمام را مرتبط با شرایطی میدانند که از مدیریت آنها خارج است اما پرسش اساسی این است که اگر اتمام نیروگاه نیازمند زمان بیشتری است چرا در ارسال سوخت نیروگاه تعلل میکنند، ارسال سوخت که میتوانند مبتنی بر قرارداد باشد و کاملا در حیطه قدرت و مدیریت روسیه است.
نماینده شاهرود افزود: عدم ارسال سوخت در موعد مقرر میتواند مواضع کسانی را که در گسترش روابط با روسیه دچار تردید هستند و بعضا مباحثی مبنی بر بیاعتمادی به مسکو را مطرح میکنند در برابر دیگران تقویت کند.
جلالی گفت: امیدوارم پایان جلسات در تهران با ارسال سوخت به نتیجه مطلوب برسد چون گفتگوهایی این دوره باید اینگونه باشد.
مخبر کمیسیون امنیت ملی در مورد قطعنامه شورای امنیت علیه ایران گفت: به نظر میرسد آمریکاییها تلاش میکنند قطعنامه بعدی در آینده نزدیک علیه جمهوری اسلامی صادر شود البته به نظر میرسد در اصل صدور قطعنامه اختلاف نظری بین اعضای دائم شورای امنیت وجود ندارد اما در مفاد و کیفیت قطعنامه اختلاف وجود دارد. چینیها و روسها در مورد برخی مسایل که آمریکاییها به دنبال درج آن در قطعنامه بعدی هستند دارای نقطه نظرات مخالف هستند اما پیشبینی این است که قطعنامه تا پایان سال جاری یعنی طی روزهای آینده صادر شود.
وی اظهار داشت: اقدامی را هم آژانس بینالمللی انرژی هستهای در خصوص تعلیق همکاری آژانس با برخی پروژههای جمهوری اسلامی ایران انجام داده که به نظر میرسد این اقدام هم خلاف NPT و توافقنامه یادنامه و مغایر با اساسنامه انرژی اتمی است. جمهوری اسلامی به عنوان عضو آژانس بینالمللی انرژی هستهای از حق آژانس برای پروژههای علمی و تحقیقاتی برخوردار است متأسفانه یکی از دلایلی که موجب شد کشورها به سمت مخفی کاری روی آورند همین برخوردهای دوگانه آژانس بینالمللی انرژی هستهای با کشورهاست.
جلالی تصریح کرد: براساس اساسنامه آژانس باید نقش واسطه بین کشورهای برخوردار و کشورهای غیربرخوردار را ایفا نماید اما متأسفانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تعلیق برخی پروژههای همکاری با ایران عملا این وظیفه بزرگ خود را در مقابل یک کشور عضو نادیده گرفته است و این اقدام غیرحقیقی است و امیدواریم که آژانس به عنوان یک نهاد بینالمللی به تصحیح رفتار خود بپردازد.