کد خبر: ۵۸۸۵۴
تاریخ انتشار : ۲۹ اسفند ۱۳۸۵ - ۱۵:۲۹
تحلیلی از هرالد‌تریبون

آمریکا از کودتا علیه مصدق عبرت بگیرد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: آمریکا برای طرح گزینه حمله نظامی به ایران بهتر است نگاهی به تجربه‌های تاریخی‌اش داشته باشد. روزنامه اینترنشنال هرالد تریبون با اشاره به این مطلب یادآور شده که حمله نظامی علیه ایران احتمالا همان نتایجی را خواهد داشت که دخالت‌های سیا در سرنگونی دولت دکتر محمد مصدق داشت. به نوشته این روزنامه «این دخالت‌ها اگرچه ابتدا موفق به نظر می‌رسیدند اما دنیا هنوز تاوان داوری‌های نادرست مقامات آمریکا را می‌پردازد».

هرالد‌تریبون در ادامه این مقاله بهترین نمونه دخالت‌های آمریکا در دهه 1950 را طراحی کودتای براندازی دولت محمد مصدق در ایران می‌داند: «مصدق به دنبال ملی کردن صنعت نفت ایران بود از سوی مقامات آمریکا و انگلیس طی یک کودتا سرنگون شد. کرمیت روزولت، عامل سیا که این کودتا را طراحی کرده بود پس از بازگشت از ایران مورد تشویق آیزنهاور (رئیس جمهور وقت آمریکا) قرار گرفت و در جشن‌های خصوصی کاخ سفید مدال افتخار نیز دریافت کرد».

بنابه نوشته این روزنامه‌ اما از نگاه تاریخ این کودتا موفق نبود. چرا که در نتیجه آن محمدرضا شاه به تخت طاووس بازگشت و 25 سال با بی‌رحمی حکومت کرد. در نتیجه سرکوب‌های وی زمینه‌های انقلاب اسلامی در دهه 1970 فراهم شد و نهایتا روحانیون ضدآمریکایی در ایران به قدرت رسیدند که برخی اوقات باعث تضعیف منافع غرب در سراسر دنیا شدند. 

هرالدتریبون می‌افزاید اکنون نیز آمریکا با بحرانی در مقابل ایران به خاطر برنامه هسته‌ای‌اش روبروست. اما اگر آمریکا در سال 1953 در امور ایران دخالت نمی‌کرد شاید این بحران هیچ وقت به وجود نمی‌آمد و جمهوری اسلامی در ایران هیچ گاه به قدرت نمی‌رسید. در عوض، «ممکن بود ایران با ادامه یافتن دولت مصدق به یک دموکراسی پیشرفته در قلب خاورمیانه تبدیل شود». 

براساس همین مقدمه نویسنده هرالد تریبون نتیجه‌گیری می‌کند که «در شرایط کنونی طراحان گزینه حمله نظامی به ایران درس‌های گذشته را نادیده گرفته‌اند» و تاکید می‌کند: ممکن است اعمال زور برای سرنگونی یک نظم سیاسی با این امید که اوضاع بهتر شود، در واقع به یک وضعیت خطرناک‌تر تبدیل شود. 

هرالدتریبون می‌افزاید: حمله به ایران و براندازی نظام این کشور نیز نمی‌تواند نتایج بهتری برای آمریکا به همراه داشته باشد. بی‌دولتی در ایران یعنی حاکم کردن هرج و مرج در این کشور. شرایطی که زمینه را برای فعالیت گروه‌های شبه نظامی آماده می‌سازد. به این ترتیب باید پیش‌بینی کرد که این شرایط خطرناک‌تر از موقعیت کنونی ایران برای آمریکا خواهد بود و می‌تواند ایرانی‌ها را به برقراری مجدد حکومت روحانیون علاقمندتر کند. 

نویسنده هرالد تریبون در ادامه با توجه به تغییرات ایجاد شده در محیط امنیتی دنیای مدرن پیشنهاد می‌کند که آمریکا در چالش خود با ایران از استراتژی جدیدی استفاده کند. بر اساس این طرح جدید آمریکا باید بداند که در دنیای مدرن دولت‌های قوی اگر همیشه هم براساس خواسته‌های غرب عمل نکنند تولیدکننده امنیت هستند و دولت‌های ضعیف ایجاد کننده ناامنی که می‌تواند به ضرر همه دنیا و به ویژه آمریکا باشد. پس بهتر است واشنگتن گزینه مذاکره مستقیم با ایران را هم تجربه کند چون سرنوشت ذاتی آمریکا و ایران دشمنی نیست و در واقع آنها منافع استراتژیک مشترکی نیز دارند و هیچ کس نمی داند حاصل این مذاکره مستقیم چه خواهد بود. 

نویسنده هرالد تریبون در پایان پیشنهاد می‌کند که آمریکایی‌ها خاطره انقلاب اسلامی سال 1979 و بحران گروگان‌گیری را فراموش کرده و زمینه چانه‌زنی با ایران را فراهم کنند چرا که انتخاب گزینه جانشین آن یعنی دخالت نظامی با عواقب مصیبت‌باری همراه خواهد بود که قطعا بهتر از عواقب دخالت سیا در کودتای سرنگونی محمد مصدق نخواهد بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین