رضا قاسمی با بیان اینکه سه گونه گوزن از نوع قرمز یا مرال در پناهگاه سمسکنده، گوزن زرد در دشت ناز و گوزن شوکا در حیات وحش و طبیعت به زندگی خود ادامه میدهند، اظهار کرد: طرحهای جنگلداری مهمترین دلایل از بین رفتن زیستگاه گوزنها است و جاده سازی در طرحهای جنگلداری باعث دسترسی آسانتر شکارچیها به وسط جنگل و تخریب زیستگاه گوزنها شد.
وی تصریح کرد: محیط زیست با انتخاب چند نقطه و نگهداری گوزنهای درخطر انقراض و تکثیرشان سعی در اضافه کردن این گونه گوزنها دارد و به نوعی با حفاظت از این خزانه ژنتیکی به حفظ محیط زیست کمکی کند که به سرنوشت حیواناتی چون شیر و ببر دچار نشوند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ساری با اشاره اینکه گوزنها در حالت طبیعی از جنگلهای آستارا تا جنگل گلستان در این مسیرها زندگی میکنند، خاطر نشان کرد: خطر انقراض گوزنهای مرال با توجه به تعداد کم و اهمیت شأن باعث شد تا این گونه را در پناهگاه نگهداری و تکثیر انجام شود.
وی گفت: گوزنهای زرد که در پناهگاه دشت ناز نگه داری میشود به طور کامل در طبیعت از بین رفته و فقط به صورت دستی در این مراکز نگهداری و تکثیر انجام میشود.
قاسمی با اشاره به اینکه تعداد ۲۲ رأس گوزن مرال در پناهگاه سمسکنده وجود دارد، افزود: برای نخستین بار در سالهای ۸۶ الی ۸۸ تعدادی از گوزنها را از قرق در استان گلستان و تعدادی هم از قزوین به این مرکز انتقال داده شد و همچنین یک گوساله که به صورت طبیعی در حیات وحش مادر خود را از دست داده بود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ساری ادامه داد: در طی این مدت نگهداری و تکثیر انجام شد که در حال حاضر ۱۹ رأس گوزن و ۳ گوساله تازه به دنیا آمده در این مرکز وجود دارد.
وی با بیان اینکه حیات وحش سمسکنده بیش از هزار هکتار است، یادآور شد: گوزنهای قرمز در فضایی به وسعت ۴ الی ۶ هکتار به صورت فنس کشی نگهداری میشود که در زمان زایمان برای کنترل و نظارت و پایش بهتر و بیشتر به فضای محدودتری انتقال میدهیم.
قاسمی با اشاره به اینکه تغذیه گوزنهای قرمز که شامل یونجه، جو و مکملهای غذایی است توسط دکتر دامپزشک تجویز میشود و به صورت دستی با کمک محیطبانان به گوزنها میدهیم، بیان کرد: مشکلات فراوانی در تأمین اعتبار برای تغذیه این گروهها وجود دارد که موافقت استانداری و یا سازمان محیط زیست برای اعتبار حیات وحش را میطلبد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ساری خاطرنشان کرد: شکار بی رویه، ازدیاد تفنگهای غیر مجاز و همچنین طرحهای جنگلداری از جمله دلایلی است که به انقراض گوزنها کمک میکند.