غلامعلی دهقان، عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه، در یادداشتی نوشت: ترامپ در یک موضعگیری شنیدنی پس از سرنگونی پهپاد مدرن و پیشرفته آمریکایی گفته که این کار "اشتباهی" انجام شده و شاید هم، کار یک فرد بوده است.
پیش از این هم، در قضیه انفجار نفتکشها اعلام کرد موارد پیشآمده جزئی بوده است. انگار قرار است تا اطلاع ثانوی به ضربالمثل ما ایرانیان یعنی همان "شتر دیدی؛ ندیدی!"، عمل کند.
پرسش این است چرا ترامپ که تا مدتی پیش دائم از برخوردهای تند و تهدیدهای آنچنانی سخن میگفت؛ حالا در مرحله عمل به نحو دیگر سخن میگوید؟
بهنظر میرسد ترامپ میخواهد کمترین هزینه را در قضیه ایران بپردازد. او میخواهد با فشارهای اقتصادی ناشی از وابستگی ایران به نفت، سبب شود ایران تسلیم و به شرایط او تمکین کند؛ این درحالی است که شرایط وی که توسط پمپئو مطرح شد، اصلا از سوی ایران قابلپذیرش نیست.
ترامپ نمیتواند باور کند ایران قرار نیست صرفا هزینههای بازی او را دهد؛ بلکه ایران بهواسطه امکانات فراوان خود در منطقه میتواند برای سیاستهای آمریکا هزینههای زیادی هم ایجاد کند که مهمترین آن، اخلال در صادرات نفت متحدین آمریکا در منطقه و پاسخگویی حسابشده و دقیق به جاسوسیهای آمریکا در منطقه است که نمونه آن، سرنگونی پهپاد پیشرفته آمریکایی بود.
ترامپ در عمل متوجه شده راهبرد "صبر استراتژیک" ایران تغییر و "جهش استراتژیک" جایگزین آن شده است و این، در باور اولیه او نبود.
سیاست جدید ایران میتواند در سال منتهی به انتخابات آمریکا دردسر بزرگی برای وی شود؛ بهخصوص که او با وعدههای دور شدن آمریکا از جنگ توانست رای بخشی از رایدهندگان آمریکایی را تصاحب کند.
بهنظر میرسد هرچه جلوتر برویم، توفان خلیجفارس کار را بر ترامپ سختتر کند. اگر درصدد مقابله برآید؛ آنگاه معلوم نیست جواب ایران چگونه باشد.
ممکن است پاسخ ایران، رویای فتح دوباره کاخسفید را برای ترامپ به کابوس تبدیل کند.
از قدیم گفتهاند: "چرا عاقل کندرکاری که باز آرد پشیمانی؟". ترامپ همان زمان که از برجام خارج شد، مرتکب بزرگترین اشتباه زندگی سیاسی خود شد.
او هنوز میتواند بامماشات و دیدن واقعیات منطقه و درک درست از جامعه ایرانی، دوباره برنده انتخابات آمریکا باشد.
پهپاد اگر میتوانست سخن بگوید، پیامش این بود: "ترامپ! ایران خطرناکه، جهت فرمان را عوض کن". واقعیت این است: "عقاب، عقاب است؛ اما غرش شیر، چیز دیگری است".