رئیس ستاد انتخابات کشور از توقف تغییر استانداران و فرمانداران خبر داد و تاکید کرد که متولی اصلی برگزاری انتخابات، وزارت کشور است. همچنین تاکید شد که تبلیغات زودرس رصد میشود.
در ادامه مهمترین اخبار انتخاباتی در روزهای گذشته را مرور میکنیم:
اجرای انتخابات بر اساس اصلاحیه سال ۹۵
با توجه به تصویب نشدن طرح اصلاح قانون انتخابات و لایحه جامع انتخابات، انتخابات پیشرو بر اساس اصلاح قانون انتخابات در سال ۹۵ برگزار خواهد شد.
سید سلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور با اعلام این خبر گفت: «یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بر اساس اصلاحیه قانون انتخابات مصوب در خردادماه ۹۵ برگزار میشود. در این اصلاحیه برخی مفاد از جمله شرایط تبلیغات انتخابات و میزان حد نصاب آرا و … تغییر یافته است که نقش فرمانداران در اجرای مفاد این قانون بسیار مهم است.»
کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان هم از مجلس بابت عدم اصلاح قانون انتخابات انتقاد کرد. وی در گفتوگویی در پاسخ به این پرسش که چرا قانون انتخابات اصلاح نمیشود، گفت: «چون مجلسیها خیلی تمایل ندارند ورود کنند؛ به دلیل اینکه اصلاح قانون دست آنهاست، ما فقط میتوانیم پیشنهاد دهیم و فریاد بزنیم که قانون نیاز به تغییر دارد که به اندازه کافی حداقل شخص بنده فریادم بلند بوده که قانون انتخابات و نظام انتخاباتی ما باید اصلاح شود. این بار هم تصمیم مجلس به مسیر اشتباهی رفت و نشد قانون انتخابات اصلاح شود؛ زیرا لایحه مشکلات بسیاری داشت.»
رصد تبلیغات زودرس
رئیس ستاد انتخابات کشور از رصد تبلیغات زودرس خبر داد و تاکید کرد که هیچ استان جدیدی امسال ایجاد نخواهد شد.
جمال عرف در جلسات مختلف در روزهای گذشته تاکید کرد:
- تبلیغات زودرس را رصد میکنیم و در صورت نیاز تذکر داده و در شرایطی که افراد اصرار بر تبلیغات داشته باشند، به عنوان تخلف انتخاباتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
-در سال جاری دولت هیچ برنامهای برای تأسیس استان جدید در دستور کار ندارد.
-جز در موارد اضطرار هرگونه تغییر فرمانداران و استانداران متوقف شده است.
-باید در امر برگزاری انتخابات با دیگر دستگاهها هم تعامل داشت اما متولی اصلی برگزاری انتخابات، وزارت کشور است.
-۵۰ مدیر وزارت کشور برای شرکت در انتخابات مجلس استعفا دادند.
انتخابات بیدغدغه؛ پاشنه آشیل اصولگرایان
حمیدرضا ترقی معتقد است که تصور از ساده و بدون دغدغه بودن انتخابات برای اصولگرایان سادهاندیشانه است. وی معتقد است انتخابات پیشرو برای اصولگرایان اصلاً راحت نیست.
این عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی میگوید: «اگر چنین تصوری در بین اصولگرایان باشد که انتخابات راحت و بیدغدغه بوده و رقیب ما ضعیف است، تحلیلی غلط و سادهاندیشانه از شرایط سیاسی کشور دارند. اگر به این تحلیل رسیده باشند و احساس بیدغدغه بودن در انتخابات کنند، تحلیل خطرناکی است.»
ترقی میافزاید: «اگر فعالیتهای رقیب را درست رصد کنیم، به نوع رأی مردم آشنا باشیم، جامعهشناسی دقیقی از رأی مردم انجام دهیم، نقش بیگانگان در انتخابات را که به صورت فعال عمل میکنند و بسیج شدند را در نظر بگیریم، اصلاً نمیتوانیم چنین تصوری داشته باشیم که انتخابات بیدغدغه و راحتی انجام خواهد شد.»
با این حال باهنر دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری معتقد است که زمینه رأی جامعه برای اصولگرایان فراهم است. وی با بیان اینکه «مسئولیت وضعیت کشور بر عهده اصلاح طلبان است و بنابراین اصولگراها معتقدند رأی مردم به سوی اصولگراهاست»، خاطرنشان کرد: «فضای عمومی کشور به نفع اصولگراهاست، البته ما گاهی به خودمان میبازیم نه به رقیب مثل سال ۹۲. ما نباید به خودمان ببازیم. من معتقدم فضا برای اصولگرایان فراهم است و پیروزی ما به نحوه گفت و گوی ما با مردم بازمیگردد.»
البته باهنر ادامه میدهد: «میزان موفقیت ما بستگی به گفتوگوها و شرایط محیطی دارد. به هر حال هشتاد درصد توان صرف ایجاد تشکیلات داخلی میشود و بیست درصد صرف رقابت با رقیب، البته طرف مقابل هم همینگونه است.»
اصلاحطلبان؛ حضور قطعی در انتخابات و معرفی نامزدان احتمالی
گویا بهزاد نبوی و سعید حجاریان سخنگوی دو دیدگاه در جریان اصلاحطلبان شدهاند. نبوی از حضور و مشارکت در انتخابات میگوید و حجاریان از مشارکت مشروط. فعلاً این دو نگاه در حال زورآزمایی با یکدیگر بوده و هیچ خروجی و تصمیم نهایی در این زمینه از سوی اصلاحطلبان بیان نشده است. با این حال نبوی اخیراً تاکید کرده است که اصلاحطلبان میتوانند نامزد معرفی نکنند، ولی انتخابات را تحریم نمیکنند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اینکه «اصلاحطلبان باید به فکر امنیت و مصالح کشور باشند»، گفت: «آنها برنده نشوند مهم نیست. آنها حتی میتوانند نامزد معرفی نکنند، ولی انتخابات را تحریم نمیکنند. باید از مأیوس کردن مردم پرهیز کنیم. حتی اگر واقعیت باشد.»
باهنر هم که معتقد است مواضع متفاوت حجاریان و نبوی تقسیم کار میان اصلاح طلبان بوده و آنها با تمام قوا در انتخابات شرکت میکنند، در پاسخ به این پرسش که آیا اصولگرایان از حضور نیافتن احتمالی اصلاحطلبان در انتخابات خوشحال میشوند، گفت: «نه ما بابت این مسئله خوشحال نمیشویم. ما داشتن رقیب قوی را بیشتر میپسندیم تا اینکه در انتخابات رقیبی نداشته باشیم.»
در این بین محمدرضا عارف تاکید کرد که «به فکر ارائه برنامههای راهبردی برای انتخابات مجلس یازدهم باشیم.»
برگزاری همایش فرمانداران
همایش سه روزه فرمانداران سراسر کشور با برگزاری کمیسیونهای سیاسی، امنیتی، حقوقی، اجرایی انتخابات، اطلاع رسانی، فناوری اطلاعات، پشتیبانی، بازرسی و حراست و استعلامات با محوریت انتخابات سال جاری و به ریاست معاونین وزیر کشور و دبیری فرمانداران منتخب(پنج شنبه صبح ) برگزار شد.