کد خبر: ۶۰۲۲
تاریخ انتشار : ۲۵ خرداد ۱۳۸۴ - ۱۸:۳۹
هاشمی رفسنجانی:

پتانسیل زیادی در وبلاگ ها نهفته است

آفتاب‌‌نیوز :  توسعه IT در جهان بسرعت به پيش مي رود رويکرد شما به توسعه IT در ايران چيست؟ 

اصولاً، بايد توجه داشت که در عصر حاضر IT زيربناي توسعه است اما توسعه ي IT، در کشور و طرح هايي که تاکنون در مورد آن به کار بسته شده است از جهات مختلف، يک بعدي بوده و اهداف کلاني را تعقيب نکرده است. از سوي ديگر، زماني که طرح ها و
برنامه هاي اجرا شده و يا در حال اجرا را در حوزه ي IT نظاره مي کنيد، متوجه نوعي آشفتگي،پراکنده کاري و موازي کاري و فقدان ديدگاه جامع،کلان و راهبردي در اين عرصه مي شويد که در گام اول بايد نسبت به تمرکز و هدفمندي اين فعاليت ها اقدام کرد.چرا که در غير اين صورت، شاهد اتلاف منابع،کندي پروژه ها،شکست پروژه ها و در نهايت، عدم تحقق توسعه ي همه جانبه ي ITدر کشور خواهيم بود.به همين منظور ما بايد در گام اول براي توسعه IT در کشور، نسبت به تهيه ي يک طرح کلان (MASTER PLAN) و تبيين ديدگاه ملي (VISION) اقدام عاجل به عمل آوريم. 

 از نظر شما توسعه IT در ايران چه کارکردي مي تواند داشته باشد؟
خوشبختانه، امروزه، تجربه ي کشورهاي پيشرفته در اين زمينه فرصتي تاريخي را براي ما مهيا کرده است تا با بهره گيري از اين تجارب و پرهيز از آزمون و خطا، به سرعت، نسبت به گسترش اين فن آوري اقدام کنيم و بديهي است که ثمرات به کارگيري اين فناوري، زمينه ي حل بسياري از مشکلات کشور در عرصه هاي مختلف اجتماعي و اقتصادي را فراهم مي کند. کما اين که در اين مورد، آمار ناشي از به کارگيري IT خود گوياي واقعيات و نتايج ملموس و مهمي است. 

 براي ايجاد دولت الکترونيک و تجارت الکترونيک چه برنامه اي داريد؟ 
زماني که طرح جامع توسعه ي فن آوري اطلاعات در کشور طراحي و تدوين شود، طبعاً تمامي عرصه هاي ناشي از به کارگيري اين فن آوري را در بر خواهد گرفت و نگاهي همه جانبه را به همراه خواهد داشت که گسترش دولت الکترونيکي، تجارت الکترونيکي، آموزش الکترونيکي و ... نيز در طرح کلان، ديده خواهد شد. اگرچه در زمينه توسعه الکترونيکي و دولت الکترونيکي، اقداماتي از جمله تصويب قانون تجارت الکترونيکي در کشور صورت پذيرفته که باز هم به علت فقدان ديدگاه و برنامه راهبردي کلان در اجرا با کندي و مشکلاتي روبرو شده است. 

 آيا بودجه اي که براي توسعه IT در برنامه چهارم توسعه در نظر گرفته شده کافي است؟
300 ميليارد ريالي که براي توسعه IT در برنامه چهارم در نظر گرفته شده اصلا کارشناسي نيست زيرا برآورد بودجه دقيق در زمينه توسعه IT، بدون داشتن برنامه جامع امکان پذير نيست. ما اکنون در توسعه ي IT، بيشتر نگاهي دولتي داشته ايم و گروه هدف را دستگاه هاي اجرايي کشور در نظر گرفته ايم که به نظر مي رسد نگاهي همه جانبه و فراگير به توسعه ي IT در کشور، نيست و لازم است به جمعيت انبوه جوانان مشتاق کشور در حوزه IT توجه ويژه کرد. 

 چه برنامه اي براي "اجلاس جامعه اطلاعاتي" که در آبان امسال در تونس برگزار مي شود داريد؟ 
تا آنجايي که مي دانم ما زمان زيادي را تا برگزاري مرحله ي دوم جامعه اطلاعاتي در کشور تونس نداريم و در حقيقت، براي حضور در اين اجلاس نيز، در کشور، زحمات زيادي کشيده شده که به عنوان نمونه مي توان به اجلاس اخير WSIS تهران اشاره کرد. در فاز دوم اين اجلاس و در کشور تونس نيز برنامه ي عملي توسعه ICT در جهان به تصويب مي رسد و به اعتقاد من مهمترين اقدامي که ما مي توانيم به عمل آوريم، پيگيري اجراي تعهداتي است که در اجلاس تونس به تصويب و امضا مي رسد و همان طور که مي دانيد دغدغه امروز بسياري از کشورهاي جهان، پيگيري و ادامه اين تعهدات است که ما سعي خواهيم کرد نقش فعالي در اين عرصه ايفا کنيم چرا که حضور صرف يک هيأت در اين اجلاس، به تنهايي کافي نيست و بخش مهم و عمده در اين خصوص، پيگيري هاي بعد از آن است. 

مسووليت IT در زمان شما بر عهده ي چه نهادي خواهد بود؟ 
در زمينه ي متولي گري IT در کشور نيز، نظرات مختلفي وجود دارد.اگر چه در دنيا نيز اشکال مختلفي براي نهاد راهبري IT ديده شده که به اعتقاد من تجربه کشوري همچون مالزي و حتي آمريکا نشان مي دهد که سريع ترين راه توسعه يIT در کشور، وجود نهادي زير نظر مستقيم رييس جمهور و در حقيقت با رياست و حضور ملموس و فعال شخص رييس جمهور است. 

گردش و دسترسي آزاد به اطلاعات در جهان از نظر شما چگونه است؟ 
دسترسي آزاد و برابر به اطلاعات از چالش هاي ما در تعامل با دنياي خارج است. در حال حاضر به نظر مي رسد که ما به نوعي با تبعيض در دسترسي به اطلاعات براي کاربران ايراني مواجه هستيم و به همين جهت شما شاهد بوديد که در اجلاس تهران نيز، ايران هم مدافع حق دسترسي آزاد و برابر به اطلاعات بوده و ما نيز به نوبه خود تلاش ويژه اي در اين مورد خواهيم داشت. 

براي فرهنگ سازي در حوزه IT چه برنامه اي داريد؟ 
اصولاً فرهنگ سازي عمومي، در حوزه IT يکي از اصلي ترين روش هاي توسعه کاربردي فن آوري اطلاعات در هر کشوري تلقي مي شود که غفلت از آن، موجب عقيم ماندن بسياري از طرح ها و برنامه ها در زمينه ي به کارگيري و استفاده از مزاياي توسعه فن آوري اطلاعات به شمار مي رود. کما اين که برخي از کشورها به علت کم توجهي به موضوع فرهنگ سازي، به موازات توسعه ي سخت افزاري و نرم افزاري IT، امروزه دچار مشکلاتي شده اند و به سرعت، سرگرم ارايه ي طرح ها و برنامه هاي مختلفي جهت توسعه ي فرهنگي در اين عرصه هستند. به همين جهت، نيز مي بايست به سرعت و با تدوين برنامه هاي آموزشي براي اقشار مختلف جامعه و استفاده حداکثر از امکانات رسانه هاي نوشتاري، ديداري و شنيداري، نسبت به گسترش فرهنگ عمومي اقدام کنيم. 

 با وبلاگ ها چطوريد؟
وبلاگ ها نوع جديدي از رسانه ها تلقي مي شوند که با رشد چشمگيري هم در کشور روبرو شده اند و به همين جهت، نام کشور ما از لحاظ تنوع و تعدد وجود وبلاگ ها در ميان کشورهاي پيشرو در دنيا مطرح شده است. شايد يکي از مهمترين نمونه هاي کارکرد بزرگ اين رسانه ها را بتوان،مسأله ي تحريف نام خليج فارس بيان کرد که همه ي دنيا را تحت تأثير قرار داد. لذا معتقديم که در اين زمينه پتانسيل هاي زيادي نهفته است که مي تواند ثمرات مثبتي را در پي داشته باشد و خود من صبح ها بعد از نماز، ساعاتي را به مطالعه سايت ها و وبلاگ ها اختصاص داده ام. 

براي گسترش آموزش هاي IT چه برنامه اي داريد؟
در قالب فرهنگ سازي عمومي، قطعاً نسبت به اتخاذ تدابيري جهت آموزش عمومي توسعه IT توجه ويژه اي خواهيم داشت. 

دنياي IT متعلق به نسل جوان است براي جمعيت عظيم جوانان ايراني در حوزه IT چه برنامه اي داريد؟
اصولاً يکي از چالش هاي امروز ما، عدم استفاده و به کارگيري صحيح استعدادهاي جوانان است که اين امر، زمينه ي مهاجرت جوانان و استعدادهاي درخشان کشور را به همراه داشته است. لذا تلاش مي کنم تا با ايجاد کانون ها، NGO ها و انجمن ها اقدامات لازم را در جهت جذب و حمایت همه جانبه از جوانان مستعد در حوزه IT صورت دهم و سرمایه و بودجه لازم در این زمینه را فراهم آورم .
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین