کد خبر: ۶۰۵۴۶
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۳۸۶ - ۱۴:۵۸
در گفتگو با هفته‌نامه «تایم» اعلام شد:

آمادگی رسمی متکی برای دیدار با رایس

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: «منوچهر متکی» وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با مجله تایم اعلام کرد ایران آماده مذاکره با آمریکا است اما هیچ نشانه‌ای دال بر آمادگی آمریکا برای پایان بخشیدن به 28 سال سردی در روابط دیده نمی‌شود. وی همچنین بر لزوم تداوم مذاکرات تهران و اتحادیه اروپا تا رسیدن به یک «فرمول چندجانبه» تاکید کرد.

به نوشته مجله تایم، منوچهر متکی پس از پایان نشست دو روزه شرم‌الشیخ در مصاحبه اختصاصی با این مجله گفت که ایران آماده مذاکره با آمریکا است، اما هیچ نشانه‌ای دال بر آمادگی آمریکا برای پایان بخشیدن به 28 سال سردی در روابط که پس از انقلاب سال 1979 ایجاد شده ندارد. متکی تاکید کرد «قبل از شروع مذاکرات دوجانبه، واشنگتن باید اراده سیاسی خود برای گفت‌وگو با ایران را نشان دهد و با اتخاذ گامهای عملی جدیت خود در شروع مذاکرات را ثابت کند». پاسخهای متکی به سوالات تایم نشان دهنده دیدگاه ایران در مورد جنبه های مختلف مذاکره با واشنگتن است:

چرا در اجلاس شرم‌الشیخ با وزیر خارجه آمریکا دیدار نداشتید؟
وزرای خارجه به طور تصادفی با یکدیگر ملاقات نمی‌کنند و هیچ برنامه‌ای برای دیدار وزرای خارجه دو کشور در شرم‌الشیخ وجود نداشت. البته برای چنین دیداری آمادگی‌هایی نیز باید وجود داشته باشد. اول اینکه باید اراده سیاسی برای چنین دیداری وجود داشته باشد. همچنین دوطرف دستورکاری برای مذاکره داشته باشند. ما نمی‌خواهیم فقط شاهد یک نمایش باشیم.

آیا ایران اراده سیاسی برای مذاکره با آمریکا را دارد یا آیا آمریکا دارای این اراده نیست؟
جمهوری اسلامی ایران همیشه دارای اراده سیاسی برای تعامل و بررسی مسائل بین دو کشور بوده است. اما ما باید علامتی از طرف مقابل مبنی بر حسن نیت‌ آن دریافت کنیم. همچنین ما باید شاهد گامهای طرف مقابل مبنی بر جدیت در مذاکرات باشیم.

شما گفتید که دارای اراده سیاسی برای شروع مذاکره با آمریکا هستید؟
از طرف ما اراده سیاسی برای بحث و بررسی در مورد مشکلاتی که طی سال‌های گذشته توسط آمریکا در ایران و منطقه ایجاد شده وجود دارد. اگر اراده سیاسی در طرف مقابل وجود داشته باشد ما آماده‌ مذاکره هستیم.

شما (متکی و رایس)در دیدار با یکدیگر در چه مورد با یکدیگر صحبت کردید؟
به غیر از احوالپرسی چیز دیگری نبود. در واقع چیز مهمی نبود.

چرا ایران پیشنهاد رایس مبنی بر اینکه اگر تهران غنی‌سازی اورانیوم را تعلیق کند، آمریکا آماده مذاکره است را نمی‌پذیرد؟
دولت ایران هیچ حق قانونی را متوقف نمی‌کند.

شما قبلا هم این کار را کرده‌اید و تعلیق را انجام داده‌اید...
در آن زمان ما می‌خواستیم اعتمادسازی کنیم و بیش از دوسال فعالیت‌هایمان را تعلیق کردیم. اما هیچ اراده جدی در طرف مقابل برای به رسمیت شناختن حقوق هسته‌‌ای‌امان مشاهده نکردیم. به همین خاطر نیز برای حفظ حقوق خودمان دست به کار شدیم. ما این کار را تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و با وجود نصب دوربین‌ها و ادامه بازرسی‌های آژانس انجام داده‌ایم. ما وارد مرحله جدیدی از تولید صنعتی سوخت هسته‌ای شده‌ایم. البته این حق ماست. براساس منشور سازمان ملل، شورای امنیت حق ندارد چیزی را برخلاف حقوق مسلم اعضا بر آنها تحمیل کند. بنا بر این پیش‌شرط خانم رایس برای مذاکره با ایران از اصل اشتباه است. آمریکا و انگلیس باید درک کنند که موضع بهتری نسبت به دیگران ندارند. آنها باید اظهارات دیگران را نیز بشنوند.

شما پیشرفت‌های به دست آمده در مذاکرات اخیر بین آقای لاریجانی و سولانا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
ایده‌های خوبی بین آقای سولانا و لاریجانی مطرح شده است. ما سولانا را کمی جدی‌تر از گذشته یافتیم. ما نشانه‌هایی از گروه 1+5 دریافت کرده‌ایم مبنی بر اینکه سولانا در این دور از مذاکرات دارای اختیارات بیشتری است. دو طرف برای تداوم مذاکرات به توافق رسیده‌اند. ما معتقدیم که گروه 1+5 باید سولانا را به ادامه مذاکرات تا رسیدن به یک فرمول چندجانبه تشویق کند. آنها می‌خواهند نگرانی‌های خود را برطرف کنند و ما نیز می‌خواهیم به حقوق‌مان برسیم. چیز دیگری نیست.

آیا شما پیشنهاد جدیدی برای تضمین این دور از مذاکرات دارید؟
مذاکرات باید تا رسیدن به چنین فرمولی ادامه پیدا کند.

موضع ایران در مورد آشتی ملی در عراق و ورود سنی‌ها به درون پروسه دولت در این کشور چیست؟
قانون اساسی عراق مقرراتی برای حل مسائل بین اقلیت‌های قومی و مذهبی دارد، از جمله ائتلاف شبه‌نظامیان در ارتش قانونی عراق. دولت عراق این کار را انجام می‌دهد و ما نیز از آنها حمایت می‌کنیم.

پاسخ شما به اتهامات آمریکا مبنی بر حمایت از شبه‌نظامیان شیعی در عراق چیست؟
اینها اتهامات بی‌پایه و اساسی هستند. ما پاسخ این اتهامات را داده‌ایم. مساله واقعی سیاست‌های آمریکا در عراق است. گمام می‌کنم بهتر است آمریکا دست از متهم کردن دیگران بردارد.

چرا شما حضور آمریکا در عراق را «اشغال» می‌نامید؟ دولت عراق خود از نیروهای آمریکا وچند ملیتی دعوت کرد که به عراق بیایند؟
ورود این نیروها به عراق بدون اجازه سازمان ملل بود. پس از آن نیز آنها هر آنچه را که می‌خواستند به دولت این کشور تحمیل کردند. ما نمی‌خواهیم این مساله عادی و معمولی شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین