آفتابنیوز : نوك پيكان اين نارضايتيها عمدتاً توني بلر نخستوزير بريتانيا را نشانه ميگرفت كه همواره رابطهاي بسيار صميمي و نزديك با جرج دبليو بوش داشت. در حالي كه انگليس در بهار 2005 شاهد انتخابات پارلمان خواهد بود، بيشك تلاشهاي ديپلماتيك بينالمللي بر روند اين انتخابات مهر تأثير خواهد گذاشت.
با وجود جو مخالف با جرج بوش كه در انگليس رايج شده است توني بلر بارها و بارها در سخنرانيهاي رسمي و غيررسمي از سياست جرج بوش در حمله به عراق دفاع كرده است.
هربار كه خبرنگاران يا روزنامهنگاران درخصوص علت اتحاد انگليس با ايالات متحده در جنگ عراق سؤال ميكنند توني بلر با قاطعيت تنها در يك جمله پاسخ ميدهد: «منافع ايالات متحده و انگليس يكي است.» وجود منابع انرژي خاص در خاورميانه باعث شده است كه ايالات متحده و انگليس همواره خواهان برقراري ثبات در اين منطقه باشند. امنيت و ثباتي كه همواره در زمان حضور صدام حسين مورد تهديد قرار ميگرفت. علاوه بر كشورهاي اروپايي، آمريكا و اسرائيل بيشترين آسيب را از تهديد مبارزان مسلمان ميبينند.
اين قبيل تهديدات، اقتصاد جهاني را كه بخش اعظم كشورهاي جهان به آن وابسته هستند به خطر مياندازد. هدف انگليس و بالاخص تونيبلر همواره اين بوده است كه مانند پلي بين ايالات متحده و اروپا عمل كند. پلي كه ميتواند رابطه طرفين را تا حداقل 60 سال آينده تضمين كند. در حالي كه ايالات متحده و بريتانيا منافع مشترك فراواني با هم دارند اين اشتراك بين ايالات متحده و ساير كشورهاي اروپايي نيز وجود دارد.
تفاوت ميان رابطه ايالات متحده با كشورهاي اروپايي و انگليس در اين است كه ساير كشورهاي اروپايي با اين كه منافع اشتراك فراواني با ايالات متحده دارند اما در عين حال معتقد نيستند كه اتحاد بيچون و چرا با ايالات متحده ميتواند آنها را به اهدافشان برساند. البته بخش اعظم اين باور از اينجا ناشي ميشود كه وجود يك ايالات متحده قدرتمند به معناي نفوذ كمتر كشورهاي اروپايي براين كشور و كنترل سياستهاي آن است. البته اين نگراني در دولتمردان انگليسي نيز وجود دارد اما در حالي كه فرانسه و آلمان سعي ميكنند كه مانع از سوءاستفاده ايالات متحده از منافع مشترك بين طرفين شوند انگليس سياست همراهي با ايالات متحده را در پيش گرفته است.
سياستي كه به اعتقاد انگليسيها به آنها اين فرصت را ميدهد كه ضمن تعديل قدرت ايالات متحده فرصت جهتدهي به آن را هم از دست ندهند.
از جمله مسائلي كه توني بلر سعي ميكند به ايالات متحده در قبال آن سمتوسو بدهد يافتن راهحلي مسالمتآميز براي حل بحران فلسطين و رژيم صهيونيستي است. توني بلر اميدوار است كه حمايت وي از آمريكا در حمله به عراق بتواند جورج بوش را متقاعد به حمل بحران اسرائيل و فلسطين از طريق مذاكرات مسالمتآميز كند. مسأله صلح در خاورميانه از جمله مسائلي است كه اتحاديه اروپا و انگليس همواره نسبت به آن ابراز نگراني كردهاند. از آنجا كه انتظار ميرود انگليس رياست اتحاديه اروپا را در جولاي 2005 به خود اختصاص دهد به نفع توني بلر است كه با پايان دادن به جنجال پرسابقه اسرائيل و فلسطين خود را بهعنوان مفاد صلح و رهبر جهان به همگان معرفي كند.
توني بلر قصد دارد با هماهنگ كردن همكاريهاي ايالات متحده و اتحاديه اروپا، خلأ بين دو قاره را از ميان برده و خود را بهعنوان يك ديپلمات بينالمللي به همگان معرفي كند. آمار وحشتناك تلفات انساني ناشي از اشغال عراق باعث شد كه برخي از اعضاي پارلمان و حزب كارگر بريتانيا، توني بلر را تحت فشار قرار دهند كه جرج بوش را متقاعد كند تا با اعمال تغييراتي بر سياستهاي خارجي خود از تلفات انساني و آشوب بيشتر در عراق جلوگيري كند. در نتيجه، زمان اولين انتخابات عراق به نحوي برنامهريزي شد كه پيش از انتخابات پارلماني انگليس و در ماه ژانويه صورت گيرد. در صورتي كه انتخابات عراق با موفقيت به پايان برسد بيشك انگليسيها اين امر را دستآويزي براي قهرمان جلوهدادن تونيبلر خواهند كرد. علاوه بر اين، موفقيت انتخابات عراق ميتواند نشانهاي از برقراري ثبات در منطقه باشد كه انگليس همواره به دنبال آن بوده است. با اين همه احتمال اين ميرود كه افكارعمومي انگليس به جاي اين قبيل پيشبينيها به آمار تلفات ناشي از جنگ عراق و بيثباتي در اين كشور بيشتر توجه كند و اين مسائل را در انتخاب ماه ژانويه انگليس دخالت دهند. با توسعه اتحاديه اروپا و رشد فعاليتهاي سياسي آن، فشارها بر توني بلر براي ترك همكاري كوركورانه با جرج بوش افزايش مييابد.
در حقيقت قطع اين قبيل همكاريها با ايالات متحده باعث اتحاد بيشتر انگليس با ساير كشورهاي اروپايي مانند فرانسه و انگليس ميشود. علاوه براين اتحاد بيشتر كشورهاي عضواتحاديه اروپا باعث ميشود كه انگليس بتواند به عنوان نماينده 25 كشور اروپايي نفوذ بيشتري به واشنگتن داشته باشد.
با اين همه، توني بلر با اتحاد با كشورهاي اتحاديه اروپا نظير برلين و پاريس بسيار متضرر ميشود. در حال حاضر اتحاد تونيبلر با جرج بوش باعث شده است كه انگليس از خطر تحت سلطه كشورهاي اروپايي نظير آلمان و فرانسه بودن نجات يابد. وابستگي بريتانيا به ايالات متحده باعث ميشود كه انگليس در اخذ سياستهاي خارجي خود كاملاً آزاد و مستقل باشد، چرا كه بسياري از قوانين اتحاديه اروپا عملكرد كشورها بهطور خاص را محدود كرده است.
اين مسائل به خوبي توجيه ميكند كه چرا منافع بريتانيا در حمايت دوجانبه از اتحاديه اروپا و ايالات متحده بهصورت همزمان نهفته است. برخي سياستهاي خارجي توني بلر اخيراً به خوبي توانايي وي را در همكاري با ايالات متحده و اتحاديه اروپا به صورت همزمان نشان ميدهد. درخصوص مسأله عراق، دولت توني بلر با وجود مخالفت فرانسه و آلمان تبديل به اصليترين متحد ايالات متحده شد، مسألهاي كه به راحتي ميتوانست روابط اتحاديه اروپا و ايالات متحده را تيره سازد. اما درخصوص مسائل ايران، انگليس همچنان در كنار فرانسه و آلمان باقي مانده و از ايالات متحده فاصله گرفت. در حال حاضر، ماهيت اتحاديه اروپا به خودي خود به معناي مخالفت كشورهاي اروپايي با تكقطبي شدن جهان به رهبري ايالات متحده است.
ايالات متحده امروز، به چنان قدرتي رسيده است كه به راحتي با هر كشوري كه امنيت آن را به خطر بيندازد بيتوجه به حمايت جهاني برخورد ميكند. باتوجه به شرايط موجود، توني بلر درحال حاضر با شرايط سختي روبهرو است. تصميمگيري درخصوص همكاري و اتحاد با ايالات متحده يا اتحاديه اروپا. بهنظر ميرسد كه انگليس قصد دارد رضايت هر دو طرف را با سياستهاي زيركانه خود حفظ كند.
در صورتي كه توني بلر بتواند مانند پلي ميان اتحاديه اروپا و ايالات متحده برخورد كند آن زمان ميتوان انتظار داشت كه وي هم بر اتحاديه اروپا بهعنوان نخستين قدرت مطرح و هم بر ايالات متحده به عنوان كشوري كه قصد دارد به قدرت جهاني تبديل شود تأثير بگذارد.