کد خبر: ۶۰۶۴۵۲
تاریخ انتشار : ۰۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۹

تبعات گرانی سبوس در خوراک دام/ گاوها نان می‌خورند

افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت سبوس که تا ۵۰ درصد در جیره غذایی دام سهم دارد، منجر به تغییر الگوی خوراک دام ها به ویژه در جوامع روستایی شده است و دامداران با توجه به قیمت کمتر و ارزش غذایی بیشتر نان تازه، این محصول را در جیره غذایی حیوانات قرار می‌دهند.
آفتاب‌‌نیوز :

افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت سبوس در ۴ ماه گذشته آن هم به صورت رسمی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، منجر به اعتراضات گسترده دامداران شده است؛ این امرحتی صدای وزیر جهاد کشاورزی را نیز در آورده و اعلام کرد که نامه ای به رئیس جمهور نوشته و وی نیز دستور پیگیری این موضوع را صادر کرده است.

این مشکلات از آنجا آغاز شد که وزیر صنعت مسئول کارگروه آرد و نان شد و عملا قانون انتزاع یا تمرکز وظایف بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی را عملا لغو کرد. دخالت وزارت غیر تخصصی صنعت، معدن و تجارت در امور کشاورزی تا آنجا پیش رفت که چندی پیش جهانگیری به طور رسمی قانون انتزاع را با ابلاغ مصوبه هیئت وزیران، لغو کرد.

بنابراین گزارش لغو قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی منجر به این شده است حمایتهایی که وزارت جهاد کشاورزی از جامعه کشاورزان می کرد کمرنگ و حتی در مواردی حذف شود، یکی از این موارد نیز افزایش ۲ باره قیمت سبوس با درخواست آرد سازان و پیشنهاد وزارت صنعت در ستاد تنظیم بازار است که بدون اعمال نظر بخش کشاورزی، قیمت سبوس ۱۵۰ درصد افزایش یافت.

گاوها نان می‌خورند

الله‌یار ولی‌زاده رئیس اتحادیه صنعت دامپروری کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در ارتباط با اثرات این افزایش قیمت سبوس و تغییر اگوی مصرف دامداران و جایگزینی نان مصرفی مردم به جای سبوس اظهارات تاسف باری مطرح کرد.

ولیزاده اظهار داشت: افزایش قیمت رسمی سبوس به ۱۲۵۰ تومان باعث افزایش ورود نان به دامداری‌ها و مرغداری‌ها به‌ویژه در جوامع روستایی شده است.

وی افزود: قیمت مصوب هر کیلوگرم سبوس در سال گذشته ۵۲۰ تومان بود که در اواخر سال به‌یک‌باره به ۸۴۰ تومان افزایش یافت و اکنون به ۱۲۵۰ تومان درب کارخانه رسیده است و تا این محصول به دست ما برسد ۱۵۰۰ تومان تا ۱۶۰۰ تومان قیمت پیدا می‌کند درحالی که قیمت هر کیلوگرم نان در روستاهای کشور ۱۲۰۰ تومان است.

رئیس اتحادیه صنعت دامپروری کشور ادامه داد: درحالی که قیمت نان ارزان‌تر از سبوس شده که ارزش غذایی آن ۵ برابر سبوس است و روستائیان به‌سمت استفاده از خرید نان از نانوایی‌ها برای حیوانات خود رفته‌اند.

وی تصریح کرد: در حالی که محدودیتی برای خرید تعداد نان در کشور وجود ندارد، مشاهده می‌شود هر روستایی روزانه ۳۰ عدد نان خریداری می‌کند و مشخص است این نان برای مصرف خانوار نیست.

ولی‌زاده گفت: روستائیان نان مصرفی مردم را به‌دلیل قیمت پایینی که در مقایسه با سبوس دارد با ضایعات کشاورزی از جمله کاه مخلوط می‌کنند و در جیره غذایی گوسفند، گوساله، مرغ و غاز قرار می‌دهند.

رئیس اتحادیه صنعت دامپروری کشور گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت به‌بهانه ارزان نگه‌داشتن قیمت نان نرخ سبوس را افزایش داده تا افزایش هزینه‌های کارخانه‌های آرد را جبران کند، اما از آن طرف خود نان وارد غذای حیوانات شده به‌طوری که برآورد می‌شود معادل ۲ میلیون تن گندم به این صورت وارد غذای دام و طیور شود.

نامه سرگشاده دامداران به وزیر صنعت

بنابراین گزارش سه تشکل، اتحادیه سراسری صنعت دامپروان همگام کشور، اتحادیه مرکزی تعاونی های کشاورزی دامداران ایران و اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک ایران نیز با ارسال نامه ای سرگشاده به رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت نسبت به افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت مصوب خوراک دام توسط این وزارتخانه اعتراض کردند.

سبوس بخش مهمی از خوراک دام را تامین می کند و افزایش قیمت آن در افزایش قیمت تمام شده تولیدات این بخش از جمله شیر و گوشت تاثیرگذار است. متن این نامه دامداران به شرح زیر است.

احتراماً امضا کنندگان ذیل تشکل های دامپروری به عنوان نمایندگان کل دامداران و عشایر ایران در رابطه با تصمیمات کارگروه ملی ساماندهی گندم که طی نامه ۶۰.۹۲۲۰۱ مورخ ۱۳۹۸.۰۳.۲۹ معاونت بازرگانی داخلی آن وزارت ابلاغ گردیده و طی آن قیمت عرضه سبوس گندم را افزایش و ۱۲۵۰ تومان اعلام نموده است، به استحضار می‌رساند:

۱- همیشه قیمت گذاری سبوس از طریق ستاد تنظیم بازار و با حضور همه تشکلهای دامپروری صورت می‌گرفته است.

۲- با توجه به مصرف سبوس گندم در دامداری‌های نیمه صنعتی و روستائی بیشتر مصرف داشته و بعضا تا ۵۰ درصد جیره غذایی اینگونه دام‌ها را تشکیل می‌دهد، بنابراین هرگونه افزایش در قیمت سبوس گندم، تبعات بسیار زیادی از جمله افزایش قیمت تمام شده و ضرروزیان و نارضایتی قشر زیادی از دامداران را به همراه دارد.

۳- در سالیان اخیر باوجود تورم بالا و تغییر در سیاست‌های ارزی کشور، هیچ نهاده‌ای در ۵ ماه حدود ۱۵۰ درصد افزایش قیمت نداشته است. بنابراین چگونه قیمت سبوس گندم از ۵۲۰ تومان به ۸۴۰ تومان و نهایتاً به ۱۲۵۰ تومان افزایش پیدا می‌کند؟

۴- شیوه قیمت گذاری سبوس در دنیا، ۵۰ درصد قیمت گندم می‌باشد که نرخ اعلام شده قبلی نیز بالاتر از قیمت واقعی آن است.

۵- کارشناسان محترم دقت کافی در محاسبه میانگین چند عدد ساده قیمت گندم یارانه‌ای (۶۶۵ تومانی)، نیمه یارانه‌ای(۹۰۰ تومان) و آزاد (۱۸۵۰ تومان) نداشته‌اند چون تقریبا ۶۵ درصد گندم بصورت یارانه‌ای و نیمه یارانه‌ای توزیع می‌گردد که میانگین این اعداد زیر ۱۰۰۰ تومان است و نکته قابل توجه اینکه این عدد میانگین قیمت گندم می‌باشد و به تبع آن قیمت سبوس باید ۵۰ درصد قیمت آن باشد، بنابراین قیمت ۸۴۰ تومان نیز غیرعادلانه است.

۶- هرگونه دستورالعمل در خصوص قیمت سبوس گندم از طریق ستاد تنظیم بازار و وزارت جهاد کشاورزی باید ابلاغ شود و ارسال دستورالعمل از طریق انجمن و یا تشکیل دیگر وجاهت قانونی ندارد.

۷- ابلاغ یک دستورالعمل دولتی توسط کانون انجمن‌ها که منافع خود را دارد(نامه شماره ۷۹.۱۰۷۷۱ مورخ ۱۳۹۷.۰۴.۰۱ کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران-بند۳) جای سوال است، شایسته نیست بخاطر منافع و زیاده خواهی حدود ۳۰۰ نفر، منافع چند میلیون دامدار بخطر افتاده و با افزایش قیمت تمام شده و ایجاد ضرر و زیان زیاد، چراغ کسب و کار آنها خاموش شود چون به دنبال آن تبعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای جامعه در این شرایط بحرانی دارد.

بنابراین خواهشمند است در اسرع وقت نسبت به لغو مصوبه فوق مساعدت نموده و از تبعات زیان بار آن در آینده جلوگیری نماید.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین