آفتابنیوز : آفتاب: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاكید بر ادامه گفتوگو برای حل بحران هستهای ایران تاکید کرد که تهران «در چارچوب قانون، غنی سازی اورانیوم را ادامه خواهد داد.»
منوچهر متكی در گفتوگو با روزنامه مصری الاهرام كه در شماره امروز جمعه به چاپ رسیده، درباره برنامههای صلحآمیز هستهای ایران گفت:«ما در چارچوب قانونی به غنی سازی اورانیوم ادامه میدهیم و برای دادن اطمینان و جلب اعتماد طرفهای دیگر و اینكه ثابت شود برنامههای صلح آمیز هستهای ایران انحرافی نداشته، به مذاكرات خود ادامه خواهیم داد».
وی درباره ارزیابی عملكرد و حل مشكل پرونده هستهای ایران از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی و مذاكرات میان آژانس و ایران در این باره افزود: «موضعگیریهای اعلام شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ریاست دكتر محمد البرادعی نشان میدهد كه هیچ انحرافی در روند برنامه هستهای صلح آمیز ایران وجود ندارد و تمامی گزارشهای مكتوب این موضوع را ثابت میكند اما طبعا شكی نیست كه آژانس با اعمال فشارها از سوی برخی از كشورها مواجه است.»
وزیر امور خارجه درباره دلیل مخالفت آمریكا با برنامههای صلح آمیز هستهای ایران گفت: «مشكل آمریكاییها چیز دیگری است. آمریكاییها نمیخواهند كشورهای مسلمان و كشورهای در حال توسعه به خودكفایی برسند و تصور میكنند كه تحول و دستاوردهای علمی متعلق به كشورهای پیشرفته است و آمریكا از اینكه كشورهایی نظیر ایران و مصر میخواهند به این امكانات برای پیشرفت و شكوفایی بهره گیرند، نگران است.»
مذاکره با آمریکا اراده و کار کارشناسی میخواهدمنوچهر متکی شامگاه روز گذشته در گفتگوی خبری ویژه شبکه دوم سیما همچنین تاکید کرد که مذاکره در سطح وزرای امورخارجه ایران و آمریکا به اراده و آماده سازی دستور کار خاص و کار کارشناسانه نیاز دارد.
وی با بیان اینکه آمریکایی ها در نظر داشتند در شرم الشیخ اقدام شکلی و نمایشی انجام دهند، افزود: آمریکایی ها درخواست مذاکره را از طریق واسطه ها مطرح کرده بودند که تایید هم شد، اما مناسبات ایران و آمریکا پیچ و خم های زیادی دارد و مطالب عمده و اساسی زیادی باید مطرح شود و چنانچه آمریکا بخواهد در این وادی وارد شود، باید تمهیدات بسیار جدی فراهم شود در حالی که در دستور کار ما بحث روابط دوجانبه مطرح نبود.
وزیر خارجه اضافه کرد: موضوع دیگری که دراین نشست مطرح شد، درباره عراق بود که تنها دیدار سرپایی و کوتاه مدت بین اعضای دو هیات برگزار و در این باره بحث شد .
متکی افزود: از طرف دیگر ما تجربه ای از سال قبل داشتیم که آمریکا ازطریق مقامات عراقی پیغام داده بود و بعد از اعلام آمادگی ایران برای مذاکره، آمریکایی ها به خط تبلیغاتی روی آوردند.
وی گفت: سی نفر از وزرای خارجه کشورهای شرکت کننده از جمله ایران و آمریکا، دبیر کل سازمان ملل، دبیر کل اتحادیه عرب ، دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی و نوری المالکی نخست وزیر عراق در نشست ظهر شرم الشیخ شرکت داشتند و در نشست شب هم ما به علت برخی معذورات شرکت نکردیم.
متکی افزود: آمریکایی ها یک هفته قبل از این نشست در رسانه ها تبلیغات و بعد هم از طریق برخی واسطه ها موضوع مذاکره را اعلام کرده بودند و مانیز روشن کردیم که برای آنکه در مذاکره هیچ سوء برداشتی پیش نیاید و صحت وسقم مطالب، قابل ارزیابی باشد بهتر است این گونه مطالب از طریق سفارت سوئیس در تهران و به صورت رسمی منتقل شود و ما هم نظرات خود را به طور رسمی بیان خواهیم کرد.
وی گفت: اگر تحلیلی به موضوع نگاه شود می توان گفت شاید مقامات آمریکا در ذهن خود تصور می کردند یک اقدام شکلی و نمایشی انجام می دهند، چون درگزارش همیلتون مطرح شده بود باید با ایران و سوریه مذاکرات صورت گیرد که احتمالا به دنبال مذاکرات نمایشی بودند.
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش درباره موضوع هسته ای ایران خاطرنشان کرد: در آنکارا نخستین دور گفتگوها بین لاریجانی و سولانا صورت گرفت و دور دوم گفتگوها را نیز در این نشست تعریف کردند که باید اجازه داد لاریجانی و سولانا حرف ها و مذاکرات خود را انجام دهند و بعد از آن درباره پیشرفت پرونده گفتگو و اظهارنظر کنند.
وی افزود : نگاه از زوایای مختلف به موضوع هسته ای ایران باعث می شود راه حل جامع الاطرافی که دو طرف را راضی نگهدارد ، مطرح نشود در حالی که بهتر است دو طرف را تشویق کنیم که به مذاکرات ادامه دهند و بر این بحث اتفاق نظر داشته باشند.
متکی گفت : البته برخی افراد به طور ویژه تلاش می کنند بعضی اهداف سیاسی را زمینه برخی تحلیل ها قرار دهند که سعی میکنیم با احتیاط تمام با آن برخورد کنیم.
وزیر امور خارجه افزود: در بین اروپایی ها و بخشی از مجموعه کشورهای 1+5 در بحث انرژی هسته ای ، راهبرد برخورد با ایران دو محور داشت، یکی اینکه ایران تحت هیچ شرایطی نباید غنی سازی داشته باشد دوم اینکه غربی ها مطمئن بودند ایران با تهدید و تشویق از این تصمیم صرفنظر می کند، درحالیکه مواضع جمهوری اسلامی ایران بویژه در دوران دولت آقای احمدینژاد موجب شد ایران در رسیدن به این هدف مصر شود.
وی اضافه کرد : از طرف دیگر کشورهایی که مطمئن بودند ایران را از اهداف خود منصرف می کنند ، به تردید افتادند و اگر مطمئن شوند نمی توانند ایران را از استیفای حق خود منصرف کنند، مذاکرات جدی تری صورت خواهد گرفت.
متکی گفت : اساس این تردید، با ایستادگی مردم و پیشرفت دانشمندان هستهای ما شکل گرفت .