این آیین امروز مصادف با ۲۷ شهریور سالروز درگذشت استاد محمدحسین شهریار در تالار همایش های بین المللی برج میلاد برگزار شد. شعرخوانی و سخنرانی اساتید ادبی و شعرا از جمله برنامه های این کنگره بود.
شهریار شاعری فراسرزمینی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین گفت: شهریار فقط یک شخص نیست یک نماد است از اینکه چگونه ایرانیان کنار هم قرار گرفتند برای این خلاقیت، شهریار یک نقطه عطف ویژه است یک اتفاق نیست. شاعر دوزبانهای که در هر دو بال به خوبی و بی لکنت، متوازن، متوالی و خوشپرواز بود.
سیدعباس صالحی گفت: نکته دیگری که شهریار را شاعر خاص می کند این است که شاعر فراسرزمینی ماست. شاعران بزرگی داریم که معطوف به مرزهای جغرافیایی خودمان هستند اما شهریار شاعری است که مثل یک بو و عطر خوش مرزهای جغرافیایی را درنوردیده است. شهریار چونان شاعران متقدم ما فردوسی، مولوی، خیام و غیره شاعری است که در افق وسیع انسانی بلندآوازه شده و محصور در قالب مرز نمانده است.
روز شعر و ادب را واقعا ملی کنیم
طراح روز شعر و ادب فارسی نیز اظهار کرد: شعر حافظه تاریخی مردمان ایران زمین است و شاید به خاطر بدیهی بودن تا دو دهه پیش چنین ناشناس بود و این اهمیت ما را بر آن داشت روزی به نام شعر و ادب فارسی رقم بخورد.
علی اصغر شعردوست افزود: اما فکر کردیم چه کسی را انتخاب کنیم که مناسبت با این موضوع داشته باشد، هرکس در نخستین گام فکر می کند باید سراغ استوانه های شعر فارسی همچون فردوسی، عطار، سعدی و غیره می رفتیم اما هر کدام از اینها انتخاب می شدند طرفداران دیگری معترض می شدند.
از سویی هم خواستیم منتخب، معاصر و هم دوره ما باشد. شهریار پاسدار سنت های ادبی ایران و علاوه بر این راه گشای جدیدی بوده، شهریار تنها شاعر دوزبانه ای است که در هر دو زبان شاهکار آفریده است، شهریار یک دهه بعد از انقلاب زیسته و علیرغم همه سختی هایی که بر وی تحمیل شده شعر را زندگی کرده است. تنها ۲۵ درصد سروده های شهریار به زبان آذری است.
شعردوست گفت: روز شعر و ادب فارسی در تقویم ثبت شده اما ملی نشده، درخواست ملی شدن و برگزاری بزرگداشت با حضور رئیس جمهوری حضور و میزبانی وزیر ارشاد خواست همه ادب دوستان است تا جاییکه همه پتانسیل های فرهنگی پشت این جریان باشند. باید حسادت ها را کنار بگذاریم و روز بزرگداشت شهریار را واقعا ملی بدانیم.
دوقرن دیگر شهریار در ردیف حافظ و سعدی می شود
آیت الله سیدمحمود مرعشی نجفی کتابدار و نسخهشناس ایرانی و مدیر کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی گفت: اگر از زیست شهریار دو قرن بگذرد و در ردیف سعدی و حافظ نباشد کمتر نیست، هر شخصی در عصر خودش مورد توجه نیست و پس از مرگ طی قرون و اعصار مورد توجه قرار می گیرد.
شهریار ملاط پیوند ملی است
عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در این آیین گفت: ملاط و عنصری بهتر از شعر و ادب فارسی نمی تواند از انقطاع نسلی جلوگیری کند اما ما میراث داران خوبی نیستیم میراث خواران خوبی هستیم و ارزش میراثمان را برای انتقال نمی دانیم.
شهربانو امانی خطاب به وزیر فرهنگ گفت: این رخداد مهم تاریخی به اندازه شان آن گرامی داشته نمی شود، ترکیه با رقص سماع و برخورداری از مقبره مولانا توانست جهانی شود، اما ما غفلت کرده ایم.
وی افزود: شهریار ملاط پیوند ملی و اقوام و آذری ها و بویژه کشورهای همسایه است، اتفاقی که در مجلس ششم افتاد و باعث این رخداد شد علیرغم وجود شاعران فارسی زبان به خاطر این بود که این هویت و فرهنگ ایران و آذری را کشورهای دیگر مصادره نکنند.
شهریار شاعر دردهای انسانی، زندگی و مرگ است
مدیرعامل انجمن شاعران ایران نیز اظهارکرد: بسنده کردن روز شعر و ادب فارسی یا هر روز دیگر ، به یک روز نامگذاری شده در تقویم پسندیده و قابل قبول نیست.
فاطمه راکعی: امیدواریم با همکاری نهادهای فرهنگی در حوزه شعر و ادب و نیز بنیاد شهریار شناسی و شهریارپژوهی کارهای بسیار گسترده تری طی یکسال آینده برگزار شود. شهریار از دردهای انسانی، زندگی و مرگ شعر دارد. او با اشتیاق و شور زندگی کرده است، با شعر شهریار می توانیم اشتراک تجربه ها داشته باشیم.
وی تاکید کرد: شاعران بزرگ متعلق به جهان هستند، به دلایل عدیده فرهنگی شهریار نقطه عطف برای نامگذاری این روز شد و وی محدود به هیچ مرز جغرافیایی نیست.
روز بیست و هفتم شهریور، سالروز درگذشت استاد سیدمحمدحسین شهریار، شاعر معاصر ایرانی (۱۲۸۵ تا ۱۳۶۷)، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز ملی شعر و ادب پارسی، نامیده شده است. استاد شهریار سال ١٢٨٥ هجری خورشیدی در تبریز متولد شد و ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ چشم از جهان فرو بست، از وی آثار گران سنگی برجای مانده است.