ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با تأکید بر لزوم تمرکز بر حل و فصل سیاسی بحران در سوریه، درگیریهای نظامی گسترده در سوریه را تمام شده خواند.
وی طی نطقی در کنفرانس گفتوگوی بین المللی والدای درباره تحولات اوضاع در سوریه گفت: «درگیریهای نظامی گسترده در سوریه در حال حاضر به پایان رسیده است و به هر حال هیچ راه حل نهایی از طریق عملیات نظامی با هر نتیجهای حاصل نمیشود. از همین رو هم اکنون باید روی مسائل حل و فصل سیاسی کار کنیم. چیزی که ما با قاطعیت انجام خواهیم داد.»
به گزارش وبگاه خبری روسیا الیوم، رئیس جمهور روسیه همچنین ایران و عربستان را پرنفوذترین کشورهای منطقه خواند و گفت امکان همکاری دو کشور به جای تقابل برای دستیابی به اهداف مشترک وجود دارد.
وی با بیان اینکه انگیزههای دیگری هم برای تغییر اوضاع موجود در روابط میان عربستان و ایران و انتقال از رویارویی به همکاری وجود دارد، تصریح کرد: «این دو کشور غالبا با چالشهای مشترکی نظیر افراط گرایی، جدایی طلبی و تروریسم روبرو هستند و همچنین هر دو اهداف مشترکی درباره توسعه دارند.»
پوتین تأکید کرد: «غلبه بر اختلافات فعلی چیزی است که فقط توسط عربستان سعودی و خود ایران میتواند به دست آید. ما فقط میتوانیم در آن سهیم باشیم و شرایط را مهیا کنیم و گزینههای مختلفی را برای حل مشکلات پیشنهاد دهیم، اما تصمیم به خود عربستان و ایران بازمیگردد.»
رئیس جمهور روسیه افزود: «ما میدانیم هم رهبران عربستان که من می خواهم در اسرع وقت با آنها ملاقات کنم و هم رهبران ایران به عنوان شرکای ما که همواره با آنها در ارتباط بوده و اخیرا هم با حسن روحانی رئیس جمهور ایران ملاقات داشتم خواهان خیر و امنیت برای ملت سوریه هستند.»
رئیس جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه کشورش تلاشهای زیادی برای تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه بکار بسته است ، تاکید کرد: «روسیه انتظار دارد این کمیته کار خود را در ژنو تحت نظارت سازمان ملل آغاز کند.»
«آنتونیو گوترش» روز بیست و سوم سپتامبرگذشته از توافق میان دولت سوریه و احزاب معارض این کشور بر سر تشکیل کمیته قانون اساسی خبر داد. از زمان برگزاری کنفرانس گفتوگوی ملی سوریه در 31 ژانویه در سوچی بر سر تشکیل این کمیته که به پیشبرد فرایند سیاسی بحران در سوریه کمک می کند مذاکره شده بود.
گوترش افزود: این کمیته نخستین نشستهای خود را طی چند هفته آینده در ژنو آغاز می کند و تشکیل این کمیته می تواند و باید آغاز فرایند سیاسی حل بحران در سوریه باشد.
از سوی دیگر سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم در حاشیه این کنفرانس گفت که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب اساسا با موضع عربستان در ارتباط است.
وی در اظهاراتی خبری گفت: پیشرفت مسیر سیاسی در رابطه با بحران سوریه مجددا بر ضرورت بازگشت سوریه به دامان خانواده عربی ، یعنی اتحادیه عرب تاکید میکند.
وزیر خارجه روسیه موضع عربستان را در این مسئله مهم خواند و گفت: صدای ریاض در کشورهای منطقه و خارج منطقه اهمیت دارد.
مسکو بارها بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را خواستار شده و تاکید کرده که این گام میتواند به حل بحران چند ساله سوریه کمک کند.