آفتابنیوز : جناب آقاي مهرعليزاده فضاي انتخاباتي رياست جمهوري را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
از آنجا كه قريب به شش ماه به انتخابات رياست جمهوري باقي مانده است و با توجه به اين كه كانديداها هم از دو ماه قبل شروع به آمادگي كردند فضاي خوبي را ارزيابي مي كنم قطعا هرچه جلوتر مي رويم فضا گرم تر و پرشورتر خواهد شد و اميدواريم هدف نظام مبني بر مشاركت حداكثري مردم در انتخابات تحقق يابد.
دليل حضور شما در عرصه انتخابات چيست؟
من براساس محاسباتي وارد ميدان شدم، استنباط من اين است كه اين دوره با دوره هاي قبلي كاملاً متفاوت است. گرچه در دو انتخابات رياست جمهوري گذشته هم مردم انتخابي كردند كه با انتخاب هاي گذشته متفاوت بود اين تفاوت در آن بود كه در دوره هاي قبل هم تا حد زيادي نتيجه انتخابات قابل پيش بيني بود. اين دوره از اين جهت حتي با دوره هاي قبل هم متفاوت است و ما هرچه جلوتر مي رويم به معيار گزينش مردم براساس نيازهاي واقعي نزديك تر مي شويم، من معتقدم علي رغم اين كه هنوز احزاب سياسي به معناي واقعي در كشور نيستند ولي مردم به دنبال فردي هستند كه واجد استراتژي و برنامه معين براي رفع مشكلات آنها باشد.
در اين مقطع بنده با توجه به سوابق اجرايي كه در حوزه هاي اقتصادي، سياسي و فرهنگي دارم و به تعبيري هم جزء مديران نسل دوم انقلاب هستم احساس كردم مردم نياز دارند از ميان كانديداها فردي را انتخاب كنند كه از لحاظ سني قابليت ارتباط و تعامل بيشتري با جوانان داشته باشد دوم آن كه دركش از مسائل دنيا و شرايط داخلي سياسي كشور درك واقع بينانه و مبتني بر اصول علمي و مديريتي باشد. البته همه اينها حاصل نمي شود مگر اين كه فردي كار را بشناسد و كار را از حوزه كارشناسي، علمي و تجربي شروع كرده باشد و شناختش از مسائل كشور ملموس و عيني باشد. از همين رو بود كه بنده احساس كردم با توجه به سوابقي كه در ابعاد سياسي، اقتصادي، فرهنگي و ورزشي دارم براساس اين محاسبات مردم، كانديداي مطلوب و موردنظر آنها باشم.
با توجه به اين كه شما عضو كابينه و جزء همفكران دولت اصلاح طلب آقاي خاتمي بوده ايد هدفتان از حضور در انتخابات رياست جمهوري تداوم مسير دولت آقاي خاتمي است يا براي ارائه يك راهكار جديد و حرفي متفاوت آمده ايد؟
قطعا راهكارها متفاوت خواهد بود اما جهت گيري كلي قطعاً به سوي اصلاحات درجامعه است، منظور ما از اصلاحات هم به معناي همه جانبه آن است چون در اين هشت سال گذشته هر گروهي تعريف خودش از اصلاحات را داشت، اصلاحات به نظر من يك خاستگاه مذهبي براي ملت ايران دارد. با عنايت به اين كه هدف قيام امام حسين(ع) هم بنا به فرموده خود حضرت براي اصلاح امت جدش بوده است و با عنايت به اين كه هدف از طرح اصلاحات كه از سوي رهبري و آقاي خاتمي ارائه شد همواره به عنوان يك اقدام تحول و تغييرآميزي كه ما را از شرايط فعلي به يك شرايط بهتر برساند بود. براساس اين تعريف به نظر من راهكاري مطلوب است كه يك توسعه متوازن را با يك برنامه مشخص و در يك زمان معين با كمترين هزينه عملي كند، من فكر مي كنم اينها ميسر نيست جز با داشتن برنامه و درك ملموس و عيني از مسائل كشور.
جبهه اصلاحات هم اينك به دو بخش تقسيم شده است گروه هايي چون حزب مشاركت و سازمان مجاهدين انقلاب از كانديداتوري دكتر معين در انتخابات حمايت مي كنند و بخش ديگري از پيكره جبهه اصلاحات هم مدافع حضور مهدي كروبي هستند برخي از آگاهان سياسي بر اين باورند كه گروه هاي دوم خرداد بايد براي پيروزي بر روي يك نفر به اجماع برسند در غير اين صورت، نمي توان انتظار موفقيت آنها را در انتخابات داشت نظر شما در اين باره چيست؟
به نظر من هنوز زود است به اين مسأله پرداخته شود بايد ديد شرايط انتخابات در آينده چگونه مي شود من معتقدم اگر مجموعه اصلاح طلبان به اين نتيجه رسيدند كه اجماع روي يك نفر مي تواند شانس را صددرصد كند عاقلانه است كه اجماع روي يك نفر انجام گيرد اين فكر كه حتما از هم اكنون اجماع رو يك نفر مي تواند راه حل نهايي قضيه باشد درست نيست.
برخي مي گويند: در جبهه اصلاحات سرانجام دكتر معين عرصه را خالي كرده و آقاي كروبي باقي مي ماند نظر شما در اين باره چيست؟ من هيچ نظر و برآوردي در اين باره ندارم.
اگر جبهه اصلاحات بر روي يك نفر غير از شما به اجماع برسد شما به عنوان يك اصلاح طلب آيا به خرد جمعي احترام مي گذاريد و انصراف مي دهيد؟ هنوز قضاوت در اين باره زود است ولي همواره بنده به خرد جمعي احترام مي گذارم.
برخي از كانديداها حضور يا عدم حضور آقاي هاشمي رفسنجاني را معيار حضور خود در صحنه انتخابات مي دانند شما در اين باره چه نظري داريد؟ من معتقدم حضور آقاي هاشمي نبايد هيچ تأثيري بر عزم و اراده كانديداها داشته باشد آقاي هاشمي به عنوان يكي از زحمتكشان انقلاب بارها اشاره كردند كه طالب حضور جوان ترها به ميدان انتخاباتي هستند ولي اگر ايشان هم به عنوان يك كانديدا مطرح شوند تأثير آن چناني روي معادلات نخواهد داشت.
برخي معتقدند حضور آقاي هاشمي آرايش سياسي و معادلات را به هم خواهد ريخت. دقيقاً معتقدم كه به هم نمي زند.
در صورت حضور افرادي چون هاشمي، كروبي، معين، ولايتي و لاريجاني شانس خود را براي پيروزي تا چه اندازه مي دانيد؟
بديهي است هيچ كس بدون محاسبه شانس خوب براي خود وارد ميدان نمي شود. فكر مي كنم اگر فضاي انتخاباتي طوري پيش برود كه تنور انتخابات گرم شود و ما دقيقاً شاهد حضور حداكثري مردم باشيم شانس پيروزي اصلاح طلبان از همه بيشتر است اما در ميان اصلاح طلبان بايد ديد با گذشت زمان موقعيت چه كسي ممتاز مي شود. بنده فكر مي كنم با توجه به آن نيازهايي كه مطرح كردم شخصاً شانس خوبي براي پيروزي خواهم داشت.
اصولگرايان معتقدند مردم از اصلاحات به معني توسعه سياسي، ايجاد آزادي هاي مدني و... خسته و مأيوس شدند. از اين رو بود كه شعارهاي آنها مبني بر توسعه اقتصادي و رفاه اجتماعي در مجلس هفتم و شوراها مورد اقبال قرار گرفت نظر شما در اين باره چيست؟ اين سخن درستي نيست ولي از آن طرف محصور كردن اصلاحات به يك حوزه و عدم پرداختن اصلاحات به همه جوانب هم يك اشتباه است. اصلاحات بايد در جامعه به شكل متوازن پيش رود يعني توجه به توسعه در حوزه هاي اجتماعي، سياسي، فرهنگي با يك قوت و قدرت انجام شود، به نظرم توجه به اين موضوع مي تواند يكي از دلايل موفقيت كانديداي اين دوره باشد.
دوستان اصلاح طلب شما در مقام دفاع از اتهام اصولگرايان مبني بر نگاه تك بعدي به توسعه به كارنامه خوب و مثبت اقتصادي خود و افزايش شاخص هاي اقتصادي اشاره مي كنند.نمي توان منكر توسعه اقتصادي در دوران هشت ساله دولت اصلاحات شد. آمارها تأييد كننده اين موضوع هستند به عنوان مثال نرخ بيكاري در سال جاري به 3/10 درصد رسيد در حالي كه در ابتداي دوره بالاي 14 درصد بوده است و براساس برنامه ريزي انجام شده بايد در پايان ما شاهد رقم 4/8 درصد باشيم. شما به تكميل طرح هاي نيمه تمام بنگريد در همين حوزه مسئوليت بنده در عرض اين سه سال كه وارد سازمان تربيت بدني شدم 2369 پروژه نيمه تمام تحويل گرفتيم كه عمدتاً از سال 1372 كلنگ زده شد يعني چهار سال قبل از تشكيل دولت آقاي خاتمي.
بنده معتقدم وقتي يك بخش را شما عهده بگيريد و تأكيد بيشتري بر روي آن داشته باشيد اگر موفقيتي در آن حوزه نداشته باشيد دستاويزي مي شود براي تخريب توسط جناح رقيب. امروز نياز جامعه ما خصوصاً جامعه جوان عملگرايي است فارغ از شعار.
لطفاً مصداقي تر صحبت كنيد.
نياز واقعي جامعه جوان ما كه بيش از 45 ميليون جمعيت كشور را تشكيل مي دهد امنيت، آرامش اجتماعي و اميد به آينده است اگر ما بتوانيم يك چنين مقوله هايي را فراهم كنيم اصلاحات به معني واقعي را انجام داده ايم.
آيا گمان مي كنيد كانديداي اصلي اصولگرايان از همين چهره هاي مطرح باشد يا افراد پشت پرده ديگري نيز در عرصه حضور دارند؟ بعيد نيست ولي احتمال آن خيلي كم است.
ارزيابي شما از اردوگاه اصلاح طلبان چيست؟
من بعيد نمي دانم اصلاح طلبان در دقيقه 90 از ميان چهار كانديدا روي يك نظر اجماع كنند.
آيا از الگوي توسعه خاصي حمايت خواهيد كرد؟ با مطالعاتي كه بنده در حوزه اقتصاد كلان دنيا انجام داده ام و با توجه به تجربيات شخصي خودم كه از مديريت توليد در يك كارخانه شروع و تا معاونت وزارت صنايع تداوم يافت معتقدم كه ما نمي توانيم هيچ وقت الگوي مشخص كپي شده اي از كشور ديگر را در داخل اجرا كنيم ما مي توانيم با بومي كردن آنها براساس فرهنگ موجود در جامعه يك الگوي مشخصي را براي كشور خودمان طراحي كنيم من بر اين باورم كه ما هنوز نتوانستيم يك الگوي مشخصي را براي توسعه تعريف كنيم.
برنامه انتخاباتي شما بر چه محورهايي قرار گرفته آيا به عنوان كسي كه چند سال متصدي امر ورزش در كشور هستيد برنامه خاصي براي اين حوزه درنظر داريد؟ محور برنامه هاي من توسعه متوازن در همه جوانب است؛ منتهي با اولويت مسائل اقتصادي و توسعه پايدار اقتصادي با عطف توجه به رفع نيازهاي معيشتي جامعه و نيز توجه خاص به آرامش و امنيت اجتماعي مردم، خصوصاً جوانان. من از روز ورودم به تربيت بدني «نظام جامع توسعه تربيت بدني و ورزش كشور» را به همراه دوستان طراحي كردم و اين امر براساس يك چشم انداز 20 ساله ترسيم شد اگر سكان اجرايي كشور را برعهده بگيرم بالطبع بر اجراي اين نظام جامع پافشاري خواهم كرد.
برخي از كانديداها به معرفي معاون اول خود قبل از پيروزي اقدام كردند آيا شما هم چنين برنامه اي داريد؟
من قصد اين كار را ندارم. به نظرم اين عمل يك نوع وامدار شدن به افراد و گروه هاست. اگر ما واجد يك نظام حزبي صددرصد بوديم قطعاً يك چنين كاري صحيح بود و مردم هم به كابينه راي مي دادند اما اين طور نيست.
در اينجا من به يك نكته مهم هم اشاره كنم و آن اين كه بنده براي انتخاب معاون اول و كابينه ام از روش «خود معرفي» استفاده خواهم كرد يعني من آزاد خواهم گذاشت هر كسي كه توانايي اجراي برنامه هاي من را كه در آينده به صورت ريزتر و حتي راهكارهاي اجرايي در هر زمينه اي خواهد بود دارد اعلام آمادگي كند و من از همه آنها دعوت به كار خواهم كرد بديهي است در صورت عدم توانايي در مرحله عمل از كار بركنار خواهند شد سعي مي كنم به جاي طرح چهره هايي كه به نوعي كسب آرا مي كنند بيشتر روي «نخبگان توانا» تأكيد كنم كه به برنامه هاي من مومن باشند.
معادلات خارجي تا چه ميزان در انتخابات آينده تأثيرگذار خواهد بود و برنامه شما براي سياست خارجي كشور چيست؟ با يك نگاه سيستماتيك مي توانيم بگوييم كه هيچ چيز مجرد از فضا و فيزيك بيرون نمي تواند روي خود و ادامه حياتش حساب كند همه سيستم ها يك سيستم فرعي از كل هستند. معادلات خارجي هم قطعاً بي تأثير نيست ما يك كشور زنده انقلابي با سابقه تمدن بيش از 10 هزار سال هستيم. با جمعيتي معادل 67 ميليون نفر در مقايسه با جمعيت حدود شش ميلياردي دنيا همه دولت ها و ملت ها با يك استدلال و مشروعيت سر كار هستند. ما هم در روابط سياست خارجي براساس شخصيت تمدني و اعتقادات خودمان به دنبال صلح آشتي و زندگي مسالمت آميز با دنيا هستيم پس بايد يك سري قوانين بين المللي را بپذيريم و به آن احترام بگذاريم اگر ما اصل تعامل مثبت و سازگاري با دنيا را مشي خود قرار دهيم قطعاً موفق خواهيم بود.