سرویس بین الملل- ایران برای حفظ موقعیت خود به منظور تاثیرگذاری بر آینده سیاسی افغانستان به طور فعالانه با طالبان درگیر مذاکره و رایزنی شده است. با این حال، در این مسیر چالشهای چندگانه ایدئولوژیک و ژئوپولیتیک وجود دارند که سبب میشوند مسیر پیش رو چندان هموار نباشد.
به گزارش آفتابنیوز؛ سایت "المانیتور" در گزارشی با اشاره به اینکه هیئتی از مقامهای ارشد طالبان در تاریخ ۲۷ نوامبر برای گفتگو با مقامهای ایرانی از جمله محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، وارد تهران شدند، مینویسد: این تیم به سرپرستی "ملا عبدالغنی برادر" بود که بالاترین عضو طالبان محسوب میشود که تاکنون به ایران سفر کرده است.
از زمان ظهور طالبان در اوایل دهه ۹۰ میلادی، رابطه طالبان با ایران رابطهای خصمانه و در بهترین حالت آن سرد بوده است. در نتیجه، جلسات دیدار و رایزنی در تهران میان مقامهای ایرانی و اعضای هیئت طالبان این پرسش را مطرح ساخته که ایران از رایزنی با طالبان به دنبال چیست؟ به نظر میرسد که تهران تمایل دارد در شرایط ژئوپولیتیکی که قرار گرفته با وضعیت تازه سازگار شود و در محاسبات تازه ایفای نقش کند.
احیای طالبان به عنوان یک نیروی تاثیرگذار شرایط را پیچیدهتر میسازد. طالبان با دومین احیا از زمان جنگ سرد به این سو، در حال حاضر بازیگر اصلی در چشم انداز سیاسی افغانستان است. طالبان در دهه ۹۰ میلادی، دولت افغانستان که مورد حمایت تهران بود را در کابل سرنگون کرد و همچنین رهبر یکی از گروههای سیاسی مورد حمایت ایران را ترور کرد.
این گروه همچنین به سوی کنسولگری ایران در مزار شریف تیراندازی کرد که در آگوست ۱۹۹۸ میلادی منجر به جانباختن چند دیپلمات ایرانی شد. خصومت میان ایران و طالبان در زمان پس از حمله امریکا علیه افغانستان در سال ۲۰۰۱ میلادی و ساقط شدن دولت طالبان نیز ادامه یافت. ایران با گروههای سیاسی ضد طالبان تعامل داشت و حتی برای فروپاشی رژیم طالبان و برقراری نظم سیاسی جدید در افغانستان با امریکا نیز همکاری کرد.