آفتابنیوز : آفتاب: دکتر صادق زیباکلام با پیشبینی شکست اکثریت مطلق اصولگرایان در انتخابات مجلس هشتم، این احتمال را که طبقه متوسط شرکت گستردهای در انتخابات داشته باشد بعید دانست و در عین حال تاکید کرد که اصلاحطلبان نیز آرای بیشتری از انتخابات شوراها به دست نخواهند آورد.
این استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره تحلیل خود از گزینه پیروز در انتخابات پیشروی مجلس شورای اسلامی گفت: «شاید اکنون برای پیشبینی این امر کمی زود باشد اما حدس من این است که ترکیب مجلس هشتم تا حدودی شبیه به ترکیب شوراها و دقیقتر از این، شبیه ترکیب شورای شهر تهران خواهد بود.»
وی افزود: «بر این اساس اصولگرایان اکثریت مطلقی را که در مجلس هفتم دارند از دست خواهند داد، منتهی این به آن معنا نیست که اصلاحطلبان اکثریت بیابند. به گمان من رأی گروههای اصلاحطلب اعم از کارگزاران و مشارکت و ... در همین حد و حدود مجلس هفتم باقی خواهد ماند، اما رأی اصولگرایان کاهش مییابد. این کاهش نیز لزوما به نفع اصلاحطلبان نخواهد بود».
این تحلیلگر سیاسی ادامه داد: «ممکن است از یک سو شاهد حضور آراء مستقل در انتخابات شویم همچنان که در انتخابات شوراها شاهد آن بودیم. یعنی افراد خوشنام و موجه و تا حدودی بدون گرایش سیاسی ممکن است موفق به جذب بخشی از آراء عمومی شوند. در این حال بعید به نظر میرسد جناح راست که میکوشد علیرغم تجربه انتخابات شوراها به وحدتنظر برسد، بتواند در این امر توفیق یابد. بنابراین، شاهد بیش از یک جناح راست در انتخابات مجلس هشتم خواهیم بود».
زیباکلام برخی از طیفهای جناح اصولگرا را «طیف معتقد به تئوریهای افرادی نظیر توکلی و افروغ»، «طرفداران احمدینژاد» و هواداران راست سنتی از قبیل حزب موتلفه، جامعه روحانیت مبارز، جامعه مدرسین و ... دانست و افزود: «به احتمال زیاد اکثریت مطلق اصولگرایان شکسته خواهد شد و جناح اصولگرا حداقل به 3 جریان تقسیم میشود. از سوی دیگر به پیشبینی من، اصلاحطلبان یکپارچگی خود را مانند تجربه انتخابات شوراها حفظ خواهند کرد و تنها ممکن است حزب اعتماد ملی درباره برخی نامزدها در برخی حوزهها با دیگران اختلافنظر داشته باشند. این، تنها انشقاق احتمالی در میان اصلاحطلبان است.»
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که «عدهای معتقدند با توجه به تجربه دو سال اخیر و رویکرد منتقدانه طبقه متوسط به عملکرد دولت و مجلس، طبقه متوسط در انتخابات مجلس هشتم به اصلاحطلبان رویکرد حداکثری خواهد داشت. آیا این تحلیل درست است یا خیر» گفت: «
اگر این تحلیل درست بود در انتخابات شوراها، اصلاحطلبان میبایست بیش از 3 یا 4 کرسی را به خود اختصاص میدادند. من معتقدم این اکراهی که طبقه متوسط در جریان انتخابات شوراها نسبت به اصلاحطلبان نشان داد، هنوز باقی است و باقی خواهد ماند. ممکن است ابعادش با توجه به ضعفهای دولت در سالهای اخیر کاهش یابد، اما اصل قضیه باقی است و اصلاحطلبان دچار همان مشکل بنیادین خواهند ماند.»
زیباکلام اضافه کرد: «طبقه متوسط از اصلاحطلبان میپرسد چه تضمینی وجود دارد که چنانچه ما به شما رأی بدهیم و حتی مجلس و ریاست جمهوری آینده را نیز در اختیارتان بگذاریم، این بار موفق شوید اصلاحات اساسی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را اعمال کرده و تجربه دولت خاتمی و مجلس ششم تکرار نشود؟ آنها میگویند به همان دلیل که در دور گذشته نتوانستید این اصلاحات را اعمال کنید به احتمال زیاد باز هم نمیتوانید.»
وی امتناع طبقه متوسط را بزرگترین مشکل اصلاحطلبان دانست و افزود: «آنها نمیتوانند طبقه متوسط را راضی کنند. از سویی طبقه متوسط از عملکرد دولت نهم در همه زمینهها ناراضی است. اما متاسفانه برآیند این دو نیرو باعث نخواهد شد که آراء طبقه متوسط زیاد شود. چرا که «نه در غربت دلم شاد و نه رویی در وطن دارم». آنها نه از عملکرد اصولگرایان راضی هستند و نه امیدی به اصلاحطلبان دارند.»
زیباکلام در پایان گفت: «به همین دلیل من بعید میدانم تعداد آراء طبقه متوسط خیلی زیاد باشد.»