آفتابنیوز : آفتاب: خبرگزاری ایتارتاس روز سه شنبه به نقل از معاون سازمان انرژی اتمی كشورمان نوشت كه ایران قصد دارد ظرف 2 ماه نیروگاه بوشهر را راه اندازی كند. این در حالی است كه مدیر كل امور ایمنی سازمان انرژی اتمی در این باره توضیح داد: تا 2 ماه دیگر آزمایشهای مربوط به مدار اول نیروگاه بوشهر انجام میشود. ورود به این مرحله بسیار مهم و حایز اهمیت است، اما تا راهاندازی نهایی آن به معنی وارد شدن برق در مدار اصلی نمیباشد. از سویی مقامات ایرانی نسبت به انجام به موقع تعهدات برای راهاندازی نیروگاه بوشهر از سوی پیمانكار روسی ابراز تردید میكنند.
خبرگزاری ایتارتاس به نقل از اسماعیل خلیل پور، معاون سازمان انرژی اتمی و رییس مركز نظام ایمنی هستهیی كشور در همایشی در دوبنا گزارش داد: كار ساخت و ساز این نیروگاه تقریبا به پایان رسیده است. وی افزود: قطعات، كابلها و سیستم تهویه نصب شدهاند.
خلیل پور با بیان این كه ایران انتظار دارد كه روسیه در سریعترین زمان ممكن سوخت را تحویل بدهد گفت: ایران انتظار دارد كه هر لحظه سوخت را دریافت كند.
مقام یاد شده اشتباه روس ها را باعث ایجاد تاخیر دو ماهه در انتقال تجهیزات به بوشهر دانست.
وی گفت: در ابتدا روسیه میخواست كه این تجهیزات در خارج ساخته شود، اما سپس تصمیم گرفت كه آن را در روسیه بسازد و این كار باعث تاخیر شد. وی گفت كه با این حال طرف ایرانی از كار روسها در كل رضایت دارد. خلیل پور ادامه داد: آنها تمامی مشورتهای لازم را با ما انجام دادهاند.
خبرگزاریهای روسی به نقل از یك مقام ایرانی گزارش دادند كه ساخت نیروگاه بوشهر در عرض دو ماه تكمیل میشود و ایران امیدوار است بلافاصله پس از آن عملیاتها را آغاز كند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با اشاره به این مطلب به نقل از ایتارتاس و اینترفكس افزود: محمد امیری، مدیركل امور ایمنی سازمان انرژی اتمی ایران در كنفرانسی علمی در حوالی مسكو این اظهارات را عنوان كرد.
خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد: ساخت و ساز (بوشهر) ظرف دو ماه تكمیل خواهد شد و ما باید سوخت هستهای را برای آغاز به كار این راكتور مطابق با تماس ها با طرف روسی در یافت كنیم.
در این گزارش به نقل از وی آمده است كه ایران «انتظار تحویل سوخت را در هر زمانی دارد.»
همچنین، مدیركل امور ایمنی سازمان انرژی اتمی كه در كنفرانسی علمی در دوبنای روسیه شركت كرده است، به خبرنگار ایسنا، تایید كرد: آزمایشهای مدار اول نیروگاه بوشهر (راكتور) تا دو ماه دیگر انجام میشود.
محمد امیری، اما خود در گفتگو با ایسنا نشان كرد: در راستای راهاندازی نهایی واحد اول نیروگاه بوشهر آزمایشهای مربوط به راكتور تا دو ماه دیگر انجام میشود.
وی خاطر نشان كرد: این امر در صورتی محقق میشود كه پیمانكار روسی بتواند طبق برنامه فعالیتهای اجرایی خود را به پیش ببرد.
در همین حال یك مقام مسوول با اشاره به اعلام وزیر نیرو نسبت به این كه هزار مگاوات برق هستهیی آذرماه از طریق نیروگاه بوشهر وارد مدار میشود، با رد تلویحی راهاندازی بوشهر در آذرماه، اظهار داشته بود: روسها متعهد هستند كه در آذرماه نیروگاه را راهاندازی كنند، اما با توجه به مدیریت ضعیف پروژه توسط پیمانكار روسی این امكان در آذرماه وجود نخواهد داشت.
این مقام مسوول با اعلام این مطلب به خبرنگار انرژی هستهیی ایسنا، گفت: به نظر نمیرسد روسها موفق شوند در موعد مقرر به تعهداتشان برای راهاندازی واحد اول نیروگاه بوشهر عمل كنند.
وی در خصوص سفر مقامات اتم استروی اكسپورت به ایران و مذاكره با مقامات سازمان انرژی اتمی درباره نیروگاه بوشهر گفت: این سفر به زودی انجام میگیرد اما هنوز زمان آن مشخص نشده است.
سید پرویز فتاح، وزیر نیرو روز گذشته در جمع خبرنگاران اعلام كرد: طبق تعهد سازمان انرژی اتمی به عنوان متولی این نیروگاه (بوشهر)، در آذرماه هزار مگاوات برق نیروگاه بوشهر وارد مدار میشود كه با این حساب در سال 86 بیش از 6000 مگاوات برق را به ظرفیت منصوبه كشور اضافه خواهیم كرد.
بنا بر اعلام رسمی سازمان انرژی اتمی بیش از هشت سال است كه روسیه در راهاندازی نیروگاه بوشهر تاخیر داشته است.
در آخرین توافق رسمی میان مهندس آقازاده و سرگئی كرینكو در مهرماه سال گذشته قرار شد، روسیه در آذرماه 86 این نیروگاه را راهاندازی كند و نیز در اسفند سال 85 (مارس 2007) سوخت نیروگاه را به ایران منتقل كند. این در حالی است كه نه تنها سوخت در موعد مقرر به ایران ارسال نشد، طرف روسی نسبت به راهاندازی نیروگاه در موعد مقرر به بهانهی قصور ایران در پرداختهای مالیاش نیز ابراز تردید كرده است.
در حالی ایران وارد تابستان 86 میشود كه هیچ امید حداقلی برای راهاندازی نیروگاه بوشهر در پاییز 86 وجود ندارد.