موسسه "امریکن اینترپرایز" اعلام کرد که با وجود کاهش حجم سرمایه گذاریهای خارجی چین در کشورهای مختلف در سال ۲۰۱۹، این کشور به منظور توسعه روابط خود با جهان از سال ۲۰۰۵ تاکنون حدود دو تریلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در کشورهای مختلف انجام داده که بخش بزرگی از این سرمایه گذاری در قالب پروژه جاده و کمربند که از آن به عنوان جاده ابریشم جدید نام برده میشود بوده است.
میزان سرمایهگذاری خارجی چین در ایران و کشورهای همسایه
طبق ادعای این موسسه، چین در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۹ در مجموع ۲۶.۹۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری در ایران داشته است که از این رقم، ۱.۵۳ میلیارد دلار در بخش صنایع شیمیایی، ۱۱.۱ میلیارد دلار در بخش انرژی، ۴.۹۶ میلیارد دلار در بخش فلزات، ۱۶۰ میلیون دلار در بخش املاک، ۶.۹۲ میلیارد دلار در بخش حمل و نقل و ۲.۲۵ میلیارد دلار در سایر بخشهای اقتصاد ایران بوده است.
همچنین در بین همسایگاه ایران، چین طی این مدت چین ۵۶.۳۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری در پاکستان، ۳.۴۸ میلیارد دلار سرمایهگذای در افغانستان، ۶.۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری در ترکمنستان، ۱.۹۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در آذربایجان، ۱۵.۹۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری در ترکیه، ۲۳.۹۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری در عراق، ۴۱.۱۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری در عربستان و ۳۴.۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری در امارات داشته است.
بدین ترتیب ایران پس از پاکستان، عربستان و امارات، چهارمین کشور جذب کننده سرمایه چین در بازه ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۹ در منطقه بوده است.
سرمایهگذاری چین در اروپا و آمریکا
با وجود روابط سیاسی نه چندان گرم، چین سرمایهگذاری گستردهای در کشورهای غربی داشته است. طی بازه زمانی مذکور این کشور ۴۷.۴۳ میلیارد دلار در آلمان سرمایهگذاری کرده است. این رقم برای فرانسه ۲۴.۷۶ میلیارد دلار، انگلیس ۸۷.۱۷ میلیارد دلار، سوئیس ۶۱.۵۹ میلیارد دلار، کانادا ۵۶.۹۷ میلیارد دلار و آمریکا ۱۸۶.۵۶ میلیارد دلار بوده است.
سرمایهگذاری چین در کشورهای آسیایی
با وجود نزدیکی جغرافیایی و روابط سیاسی بهتر با کشورهای آسیایی، میزان سرمایه گذاری چین در کشورهای این منطقه به صورت کلی کمتر از کشورهای غربی بوده است.
طی این مدت چین در روسیه ۵۵.۱۴ میلیارد دلار، هند ۳۰.۶۷ میلیارد دلار، ژاپن ۹.۸۳ میلیارد دلار، استرالیا ۱۱۵.۵۶ میلیارد دلار و اندونزی ۵۱.۵۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است.