آفتابنیوز : آفتاب: 13 سال پس از انفجار انجمن همیاری اسرائیل و آرژانتین (آمیا) که به بحرانی بزرگ میان ایران و آرژانتین انجامید و پس از فراز و نشیبهای فراوان این پرونده، بار دیگر صدای پای بازگشت این بحران به گوش میرسد.
ماجرا از آنجا آغاز شد که در سال 1994، انجمن «همیاری اسرائیل و آرژانتین» در بوینسآیرس طی یک عملیات تروریستی سنگین مورد حمله قرار گرفت که ۸۵ کشته و حداقل ۲۰۰ مجروح بر جای گذاشت. چند وقت پس از این عملیات، آرژانتین که دارای بزرگترین اقلیت یهودی در آمریکای لاتین است تهران را رسماً متهم کرد که این عملیات را راساً طراحی کرده و آنرا از طریق شاخه نظامی حزبالله لبنان به اجرا در آورده است. اتهامات قبلی رسانههای بینالمللی به تهران در ماجرای قاچاق موشکها به خاک آلمان یا ترور برخی مخالفین جمهوری اسلامی در خارج از ایران نیز باعث شد که این اتهام تازه هم زمینه باورپذیری بیشتری در افکار عمومی غرب پیدا کند و هم در رسانههای بینالمللی با حساسیت بیشتری مورد پیگیری قرار گیرد.
سالهای بعد، این پرونده در روند خود دچار فراز و نشیبهای فراوانی شد. تحولاتی که از «صدور دستور جلب عالیترین مقامات ایران توسط دادستانی کل آرژانتین» آغاز و در ادامه، با تحولاتی نظیر «تبرئه تهران»، «محاکمه قاضی پرونده و کارلوس منم رئیسجمهور سابق آرژانتین» و ناگهان، «اتهام دوباره به تهران و صدور مجدد حکم بازداشت مقامات ایرانی» ادامه یافت.
اکنون سیزده سال پس از آن عملیات تروریستی، پایگاه خبری دویچهوله روز جمعه گزارش داده است که نمایندۀ یهودیان آرژانتین از دولت این کشور خواسته است «هر گونه روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کند». به گفته دویچهوله، لوئیس گرین والد رئیس انجمن «همیاری اسرائیل و آرژانتین» موسوم به آمیا (AMIIA)، ۱۹ ژوئیه در مراسمی که به همین مناسبت در بوئنوس آیرس پایتخت آرژانتین برگزار شده بود، از بینتیجه ماندن تحقیقات انجام شده تاکنون اظهار نگرانی کرده است.
این اظهارات در حالی بیان شده که ده روز پیش، وزیر خارجه آرژانتین در گفتگو با روزنامه اسرائیلی یعیدوت آهارونوت تاکید کرده بود که بوینسآیرس با هر هزینه و تحت هر شرایطی اصرار دارد که حقایق این پرونده را مشخص کرده و از «فرار ایران از مجازات» جلوگیری کند. «نستور کرشنر» رئیس جمهور آرژانتین نیز چند روز قبل در اظهاراتی شدیداللحن علیه جمهوری اسلامی تصریح کرد که این پرونده را به هرقیمتی مورد پیگیری قرار خواهد داد و تصمیم دارد «پروندۀ این اقدام تروریستی را در نشست آیندۀ مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح نماید». دولت آرژانتین همچنین در سالهای اخیر از شروع بررسیهای جدیدی در رابطه باعملیات سال ۱۹۹۴ که به مرگ ۸۵ نفر و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ نفر منجر شد، خبر داده و مجازاتهای سختی را علیه افرادی که به دریافت رشوه از جمهوری اسلامی برای منحرف کرده پرونده انفجار آمیا متهم هستند، اعمال کرده است.
گفتنی است دادگاه فدرال آرژانتین، ایران را متهم اصلی پروندۀ بمب گذاری در مرکز آمیا میداند. این دادگاه در نوامبر سال گذشته برای بار دوم، حکم جلب بین المللی 9 نفر از مقامات بلندپایه ایرانی در ارتباط با این بمب گذاری را صادر کرده بود.
آرژانتین، ایران را متهم میکند که این کشور برنامۀ انفجار انجمن «همیاری اسرائیل و آرژانتین» در سال ۱۹۹۴ را طرحریزی کرده و آن را از طریق اعضای حزب الله لبنان به اجرا در آورده است. ایران این اتهام را بارها رد کرده و در اقدامی متقابل دستور پیگیری و بازداشت دادستان کل آرژانتین و قاضی این پرونده را صادر کرده است. مقامات ایران همچنین تاکید میکنند که آرژانتین این قضیه را سیاسی کرده و بازگشایی این پرونده نیز تحت «اعمال نفوذ صهیونیستها» صورت گرفته است.