کد خبر: ۶۳۴۳۱
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۶:۱۳
در جمع اعضای حزب اعتدال و توسعه:

روحانی: الزامات حضور مردم در انتخابات باید فراهم شود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: دکتر حسن روحانی روز پنج شنبه در گرهمایی سراسری دبیران تشکیلات استانی حزب اعتدال و توسعه با اشاره به مولفه‌های افزایش حضور مردم در انتخابات از مسئولان کشور خواست زمینه برگزاری انتخاباتی با حضور حداکثری مردم را فراهم کنند.
 
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی در ابتدای سخنان خود در جمع دبیران تشکیلاتی استانی حزب اعتدال و توسعه با تبریک میلاد مولای متقیان حضرت علی علیه‌السلام به احادیث پیامبر اکرم(ص) درباره امام اول شیعیان و پیروی همیشگی این شخصیت یگانه تاریخی به زندگی این جلوه تابناک حق و حقیقت اشاره کرد و افزود:‌ آغاز زندگی علی(ع) در کعبه بود و شاهد تولد وی کعبه و خدای کعبه. او همواره با حق بود و حق همواره با او. شهادت او نیز در محراب و مسجد و شاهد آن خدای مسجد بود. علی که در برابر توفان‌ها چون کوه می‌ایستاد در برابر اشک یتیم تاب تحمل نداشت. ما در سال جاری به سراغ حادثه‌ای می‌رویم که رمز آن عدل علی(ع) است. انتخابات مجلس شورای اسلامی. رمز مجلس شورای اسلامی عدل علی (ع) است و همه تلاش ما بر این امر متمرکز بوده و هست که خود را به مسیر و هدف مولای متقیان نزدیک کنیم. 

وی با اشاره به این که آن روزی نظام برای ما افتخار است که حکومتش علوی باشد، افزود: «در سال 86 با برگزاری انتخابات مجلس هشتم پایان می‌يابد و ما امیدواریم انتخاباتی پرشور، شکوهمند، حداکثری با حضور مردم و توام با انتخابگری آگاهانه مردم داشته باشیم. انتخاباتی با حضور همه احزاب و جریان‌های قانونی معتقد به نظام مقدس جمهوری اسلامی، قانون اساسی،‌منافع ملی و مصالح جمعی. بی‌تردید همه می‌خواهند انتخاباتی خوب را برگزار کنند. اما این امر با شعار ممکن نیست. مهم این است که بیندیشیم و راهکارهای تحقق انتخاباتی با این ویژگی‌ها را پیدا کنیم. ما همه جریان‌های سیاسی را دعوت می‌کنیم. اما حضور پرشور و همگانی تنها با دعوت به زبان محقق نخواهد شد. برای دستیابی به انتخاباتی پرشور و فعال و حداکثری، متغیرهایی وجود دارد که نخستین متغیر کارآمدی نظام سیاسی یا دولت به معنای عام (هر سه قوه) است. معیشت و رفاه مردم با شرکت و حضور مردم در انتخابات ارتباط مستقیم دارد.» 

وی ادامه داد:‌ نمی‌توان در حالی که به تقاضاهای به حق معیشتی مردم پاسخ نداده‌ایم آرزومند حضور حداکثری مردم در انتخابات باشیم. آیا می‌توان متغیر امید و یا خدای ناکرده ناامیدی به آینده را در انتخابات دخیل ندانیم؟ بی‌تردید امید به آینده در حوزه مسایل اجتماعی،‌ اقتصادی،‌ سیاسی،‌ فرهنگی، امنیتی و ... در امر انتخابات تاثیرگذار خواهد بود. آیا می‌توان مساله اعتماد مردم را به نظام در حضور مردم دخیل ندانیم؟ آیا ممکن است در جامعه مدیریت و مدیران لایق را حذف کنیم و منتظر باشیم اعتماد مردم به نظام افزایش یابد؟ نظام یک مجموعه است. از روز 22 بهمن سال 1357 تا به امروز کسانی که نظام 29 ساله را قطعه قطعه کردند و خواسته‌اند با قطعه‌ای از آن به اهداف خود برسند، اشتباه بزرگی را مرتکب شده‌اند. 

روحانی در ادامه اظهار داشت:‌ «نظام مانند پیکری است با روح. چگونه ممکن است نظام 29 ساله را قطعه قطعه کنیم و دوره‌های گذشته را زیر سوال ببریم؟‌ اگر همه قسمت‌ها در گذشته ایراد داشته مطمئنا قسمت بعدی هم نمی‌تواند از قسمت‌های دیگر جدا باشد. اگر انتظار حضور مردم در انتخابات را داریم نباید به اعتماد مردم ضربه وارد کنیم و پیوند مردم با نظام را بگسلیم. آن کسی که فکر می‌کند می‌توان از یک نظام 29 ساله،‌ 27 سال را جدا کرد و به دو سال آن اعتماد کرد، بی‌تردید از مسایل سیاسی ـ اجتماعی اطلاع کافی ندارد. هر چه قدر اعتماد مردم را به کلیت نظام افزایش دهیم،‌ شاهد حضور فعال‌تر مردم در صحنه خواهیم بود.»

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه به بحث امنیت اجتماعی اشاره کرد و افزود: «آیا می‌توان بحث انتخابات را از بحث امنیت اجتماعی جدا کنیم؟‌ وقتی مردم احساس ناامنی می‌کنند و کسی نمی‌داند که فردا با او چه رفتاری خواهد شد و چه مطالبی درباره او می‌نویسند و منتشر می‌کنند، آیا بدون داشتن امنیت کامل می‌توان انتظار حضور مردم را داشت؟‌ باید بدانیم که ارتقای میزان احساس امنیت مردم با میزان حداکثری شرکت در انتخابات ارتباط تنگاتنگ و مستقیم دارد. از سوی دیگر این پرسش مطرح است که آیا می‌توان انتخابات را از مقوله مشروعیت منفک کرد؟‌ هر مقدار یک جامعه باور درونی و عمیق به ارکان نظام داشته باشد، مسئولیت‌های سیاسی ـ اجتماعی خود را بهتر انجام می‌دهد. روزی ممکن است مشروعیت در بالاترین سطح در یک نظام سیاسی قرار داشته باشد و روزی دیگر شاید درصدی از مشروعیت کاهش یابد. ارتقای مشروعیت نظام ضامن انتخابات پرشور است.»

روحانی در ادامه جدایی بحث امنیت اخلاقی و انتخابات را نیز ناممکن دانست و اضافه کرد: «وقتی در یک جامعه بی‌اخلاقی شایع شد و اخلاق و تقوای سیاسی کم‌رنگ گردید، حضور مردم در صحنه نیز کم‌رنگ می‌شود. حفظ تقوای فردی دشوار نیست. اما در صحنه سیاسی جایگاه افراد را مراعات نمودن و عادلانه رفتار کردن بسیار دشوار است. هر قدر اخلاق را در جامعه توسعه دهیم باید منتظر حضور بیشتر مردم باشیم. همچنین میزان ملاحظه مردم در امور اقتصادی از دیگر متغیرهای تاثیرگذار در امر انتخابات است. به هر میزان اقتصاد را به مردم واگذار کنیم و تصدی‌گری دولت را کاهش دهیم،‌ نشاط مردم برای حضور در انتخابات بیشتر می‌شود.»

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک، اتحاد جامعه و انسجام آن یا انشقاق و تفرقه و چنددستگی و جدایی، رادیکالیسم، افراطی‌گری به عنوان عامل مهم تخریبی، اعتدال و ایجاد موازنه برای افزایش امیدواری اجتماعی و نقش نخبگان را از دیگر متغیرهای حضور مردم در صحنه انتخابات در حوزه داخلی برشمرد و در بیان متغیرهای خارجی و عوامل موثر بر حضور گسترده مردم در صحنه در عرصه بین‌الملل گفت: «توانایی یا خدای ناکرده ناتوانی در مدیریت و مهار بحران‌های بین‌المللی و منطقه‌ای از دیگر شاخص‌هاست. البته غضنفرها برای ما بحران می‌سازند. صد البته این امر با حسن‌نیت انجام می‌شود، اما به تولید بحران منجر می‌گردد. ما در سال انسجام اسلامی باید خود را با ملت‌های منطقه بلکه تمامی دنیای اسلام نزدیک‌تر کنیم. اگر کاری کنیم که میان کشورهای منطقه و یا دنیای اسلام جدایی یا تفرقه ایجاد شود،‌ همین امر در حضور مردم در انتخابات تاثیرگذار است. توانایی ما در استفاده از فرصت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی شاخص مهم دیگری است. ما تا به حال شاهد نبوده‌ایم که آمریکایی‌ها این همه مشکل در منطقه داشته باشند. امروز الحمدا... بدترین شرایط برای آمریکا به وجود آمده است. دیگر نیازی نیست ما بگوئیم که آمریکا با اشغال عراق اشتباه بزرگی را مرتکب شده است. این سخنان امروز از درون آمریکا با لحنی تندتر و با آمار و ارقام گفته می‌شود. ما باید از این فرصت‌ها استفاده کنیم.»

وی عامل دیگر موثر در حضور مردم را ارایه تصویری مثبت از مردم و کشور در میان افکار عمومی جهانیان دانست و با اشاره به مستدل و منطقی‌ بودن مواضع نظام افزود: «ما هر چه پایگاه گسترده‌تری در میان افکار عمومی جهان داشته باشیم کار دشمن سخت‌تر می‌شود. مهم،‌ نوع رفتار و سخن گفتن ما با جهان است.» 

نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که انتخابات الزاماتی دارد و هنگامی که ملت را دعوت به شرکت در انتخابات می‌کنیم،‌ باید این الزامات را رعایت کنیم، اظهار داشت:‌ «مگر می‌شود سطح تحمل و مدارا نسبت به خودی‌ها روز به روز پایین‌تر بیاید و همه آن‌ها که قانون اساسی و راه امام(ره) و اعتلای کشور و ولایت فقیه و رهبری را قبول دارند،‌ اما اختلاف و سلیقه و تاکتیک همه در میان‌شان هست مورد بی‌مهری واقع شوند و از هر جمله‌ای و هر کلمه‌ای آشفته شویم و آن‌گاه دعوت به شرکت مردم در این مساله ملی و با شور و شوق بسیار نمائیم؟‌ سخن من بر سر نیروهای معتقد است وگرنه حساب ما با مخالفانمان جدا است. ما با دشمن کاری نداریم. ما باید آستانه تحمل خود را بالا ببریم. ما نظام قدرتمندی هستیم. ما می‌توانیم قدم به قدم معاند را به مخالف و مخالف را به موافق تبدیل کنیم. دستگاه گوارشی نظام ما آن‌قدر ضعیف نیست که به سادگی به هم بخورد. نباید از کاه کوه بسازیم. اگر میزان تحمل‌مان را بالا نبریم نباید انتظار حضور فوق‌العاده‌ای از مردم را داشته باشیم. ما باید به آراء مردم به طور واقعی باورمند باشیم. همه آراء عمومی از یک جنس هستند. رای سیاه و سفید و خوب و بد و توام با تقوا و توام با بی‌تقوایی نداریم. در انتخابات آراء مردم باید از نظر تاثیرگذاری یکسان باشد. اگر باور نداشته باشیم که نوکر مردم هستیم، یعنی به الزامات انتخابات و رای مردم پایبند نیستیم.»

روحانی تاکید کرد: «امام(ره) با آن که می‌توانست در ابتدای انقلاب نوع نظام را جمهوری اسلامی اعلام کند و بی‌تردید اکثریت مردم نظر ایشان را می‌پذیرفتند، اما اصرار داشت و سرانجام دستور رفراندوم را صادر کرد. امام(ره) وقتی می‌گفت: «میزان رای ملت است» شعار نمی‌داد. واقعا و قلبا به این امر اعتقاد داشت. نظام جمهوری اسلامی نظام مردم‌سالار است. باید باور داشته باشیم نظام از آن مردم است. برای انتخابات سالم نیز باید بسته‌های لازم را فراهم کرد. شما جاده ندارید، آن وقت به ماشین‌ها می‌گویید حرکت کنند. کجا بروند؟ آن‌ها اگر حرکت کنند در چاله‌ها و دست‌اندازها یا حتی در ته دره سرازیر می‌شوند. نباید در راه حضور مردم مانع و سنگلاخ ایجاد کرد. نباید مسابقه‌ای بسازیم که در آن عده‌ای در جاده آسفالت رانندگی کنند، عده‌ای در جاده خاکی و حتی عده‌ای در جاده سنگلاخ و آن‌گاه فریاد شادی سر بدهیم که پیروز شده‌ایم. این پیروزی نیست. اگر بستر عادلانه فراهم شود و همه در شرایط مساوی رقابت کنند، هرکس پیروز شد همه می‌گویند سمعا و طاعتا.» 

وی در ادامه تصریح کرد:‌ ما باید نسبت به مقوله تشخیص صلاحیت‌ها و رد صلاحیت‌ها به مردم اعتماد دهیم. اگر ما صد در صد درست کار کنیم اما چنانچه مردم باور نداشته باشند، موفق نبوده‌ایم. انتخابات سالم یک بحث است و احساس برگزاری انتخابات سالم بحثی دیگر. ما هر دو را به طور توامان می‌‌خواهیم. مقام معظم رهبری بارها در دیدار با اعضای نهادهایی مانند شورای نگهبان و قوه قضاییه، بر کنار گذاشتن معیار مصلحت توسط شورای نگهبان و حاکم کردن ضابطه و قانون تاکید داشته‌اند. ما نیز همگی باید خواستار اجرای قانون باشیم. شورای نگهبان که حافظ قانون اساسی است، خودش باید از حیثیت خودش پاسداری کند و کاری نکند که درباره شیوه کارهایش مورد اتهام قرار گیرد. مقام معظم رهبری همچنین تاکید داشته‌اند که سلایق و توصیه‌ها و گرایش‌های جناحی‌ها نباید به هیچ وجه در تشخیص صلاحیت‌ها و سایر امور نظارت دخالت داده شود. اگر شورای نگهبان همین دو دستور مقام معظم رهبری را اجرا کند، می‌توان انتظار حضور حداکثری مردم در انتخابات را داشت.»

دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی ادامه داد:‌ «همچنین ما امروز به یک گفتمان اعتدالی و منطقی توام با توسعه نیاز داریم. ما باید این گفتمان را بنیان‌گذاری کنیم و قدم به قدم آن را رواج دهیم. انتخابات مجلس در شرایط حساس تهدید و بحران‌های بین‌المللی برگزار می‌شود. از سوی دیگر در هشت سال دوره سازندگی آقای هاشمی درآمد کل نفتی کم‌تر از دو سال فعلی بوده است. اکنون قیمت نفت به بیش از 70 دلار رسیده است. اما اگر این دلارها تبدیل به ریال شود و به جامعه بیاید ویرانگری ایجاد می‌کند. نکند درآمد نفت را که باید صرف زیربناها و آینده شود خرج روزمره کنیم و تورم ویرانگر ایجاد کنیم. ما نمایندگانی می‌خواهیم که الیت سیاسی ـ اقتصادی باشند. باید فنون دیپلماسی را بدانند و شرایط را درک کنند. وظیفه همه ما فعالیت در انتخابات به طور پرشور است. عده‌ای از همین امروز انگ‌ها را شروع کرده‌اند. از انگ‌ها و تهمت‌ها نترسید. وجدان مردم بیدار است و بهترین قضاوت کننده.»
 
روحانی در پایان سخنان خود گفت: ما نباید دنبال نتیجه باشیم. وظیفه ما حضور فعال در انتخابات است. این که ما برنده شویم یا نشویم مهم نیست. ما اگر به وظیفه دینی ـ ملی خود پایبند باشیم،‌ پشیمان نمی‌شویم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین