کد خبر: ۶۳۴۳۲
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۳:۵۵

خاتمی: جمهوریت ریشه در متن بینش امام دارد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب:‌ رییس جمهور پیشین ایران با حضور در جمع مردم استان یزد گفت: ما در نظامی زندگی می‌کنیم که آزادی را پذیرفته‌ایم اما کسانی هستند که با صحبت از آزادی آن را ولنگاری می‌خوانند و این در حالی است که آزادی ضد ولنگاری است.

محمد خاتمی در مراسم جشن میلاد حضرت جواد الائمه (ع) به بیان مبانی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران پرداخت و اظهار داشت: نظام جمهوری اسلامی متعلق به همه است نه اقشار خاصی از مردم، پس هر چه شعارها به واقعیت نزدیک‌تر شود به مکتب اهل بیت (ع) نزدیک‌تر خواهیم شد.

به گزارش ایسنا وی با اشاره به ضرورت برقراری اخلاق، آزادی و برخورداری در جامعه گفت: در نظام اسلامی آمده است با توجه به منش افراد، هر چه عقلانیت، کار کارشناسی و به کار گرفتن روش علمی برای پیشبرد امور بیشتر باشد، به این مکتب نزدیکتر می شویم.

وی اظهار داشت: هر چه ما در روش به مردم بیشتر اهتمام کنیم، زمینه مشارکت در زمینه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بیشتر شده و در نتیجه به آن مکتب نزدیک‌تر می‌شویم همچنین هر چه بکوشیم منش اخلاقی که لازمه آن این است که هر کس در این جامعه است احساس امنیت کند، مگر کسانی که مخالف امنیت جامعه‌اند و همه شهروندان این مملکت احساس امنیت و حرمت نمایند، آنوقت به این مکتب نزدیک‌تر خواهیم شد.

خاتمی در ادامه ابراز داشت: خدا را شاکریم که به رهبری یکی از فرزندان و شاگردان اهل بیت صاحب انقلابی شدیم که نه با خشونت و زور بلکه با منطق روی کار آمد که با بیان و اطلاعیه و سخنرانی، منطق در جامعه بسط پیدا کرد و امام (ره)با دست خالی توانست قدرت‌های نیرومند منطقه را سرنگون کند آن هم با کمترین خسارت جانی یا مالی.

وی با گرامیداشت سالروز ولادت امام جواد (ع) و حضرت امیرالمومنین (ع) عنوان کرد: عنوان اهل بیت (ع)و آل پیامبر(ص) یک مفهوم بنیادین در تفکر نه تنها شیعه بلکه اسلامی است و بدون تردید این دل از چهار دیواری محدودی که پیامبر در آن می‌زیسته بزرگتر است و نیز آل پیامبر و اهل بیت از کسانی که در آن مقطع زمانی با پیامبر و در کنار او می‌زیستند، وسیع‌تر است و این شامل حال همه کسانی که با پیامبر بودند نمی‌شود چرا که کسانی نیز از بستگان پیامبر بودند که اهل نبودند و مورد عتاب و اعتراض خداوند قرار گرفتند.

وی با بیان این‌که ما افتخار پیروی از اهل بیت را داریم، افزود: گاهی رفتارهایی داریم که هیچ گاه با محتوای اهل بیتی و جوهره آن سازگار نیست هر چند به لحاظ احساسات ابراز احساسات شدیدی شود.

وی ادامه داد: این یک مکتب است و اهل بیت کسانی هستند که صاحب این مکتبند یعنی آل بیت پیامبر و پیامبر یک بینش است، یک منش و یک روش و حب اهل بیت گرچه شامل حب عاطفی می‌شود اما حب اساسی است.

خاتمی در ادامه بیان داشت: حب اهل بیت مختص شیعه نیست و همه مسلمانان که نسبتا آگاه هستند این حب را دارند و بزرگانی از اهل تسنن نیز داشته‌ایم که به دلیل حب اهل بیت محازات شده‌اند و این نشان می‌دهد که این حب اختصاصی به شیعه ندارد.

رییس جمهور سابق کشورمان در ادامه به صدور فتوای اهانت به مقدسات اسلام و عالم تشیع اشاره کرد و گفت: این مختص انسان‌های کج اندیش و کج فکران انحرافی است و نمی‌توان آن را به حساب تسنن گذاشت.

وی یکی از وجوه انسجام اسلامی که امسال به فرموده رهبر انقلاب به این نام، نامگذاری شده است را حب اهل بیت دانست و گفت: ما در این زمینه با سنی‌ها مشترکیم و یکی از معیارهای وحدت اسلامی می‌تواند همین امر باشد و این در حالی است که حتی مسیحیان و زرتشتیان نیز به اهل بیت عشق می‌ورزند.

رییس جمهور سابق کشورمان، حب اساسی را فراتر از حب عاطفی برشمرد و گفت: اگر نظامی به نام اهل بیت ایجاد کردیم باید منش، بینش و روشی آشکار و برجسته داشته باشیم، بینشی که متعلق به این مکتب است، عقلانی است که در تمام آثار اهل بیت توجه به عقل مطرح است.

خاتمی در ادامه با اشاره به اینکه پرآوازه ترین اثر روایی شیعه یعنی اصول کافی با کتاب علم و عقل شروع شده است، گفت: در بینش‌های سطحی نگر، نقل در مقابل عقل قرار گرفته است که این در مکتب اسلامی نیز دیده شده است که به نفع نقل و روایات، عقل را کنار می‌گذارند و این در حالی است که در مکتب تشیع، عقل در مقابل نقل نیست بلکه گشاینده راه به سوی عقل است و عقل وسیله‌ای است که نقل را با آن می‌فهمند.

وی گفت: عقلانیت در مکتب اهل بیت مورد تایید قرار دارد و معارف عقلی در متن تمدن اسلامی عمدتا توسط متفکران، فیلسوفان و علمای شیعی ایجاد شد و تفکر شیعی در تشیع و مکتب اهل بیت مهم است اما در مکتب اهل بیت این بینش از عقل فلسفی فراتر می‌رود، علمی که امروز دنیا را تکان داده است.

خاتمی اذعان کرد: مراد از منش علاوه بر بینش آن شخصیت اخلاقی و نظام رفتاری انسان و صفات و فضایلی است که در درون افراد است و همه فضایل اخلاقی که در مکتب اخلاق و تعلیمات بزرگان آمده است، منش انسان را تشکیل می‌دهند.

وی در ادامه اظهار داشت: صداقت، فداکاری و درد مردم را داشتن و برای مردم خیر خواستن، منشی است که در آن برای نجات، رشد و برخورداری مردم فداکاری می‌شود حتی تا پای جان که این همان منش ممتاز اهل بیتی است.

خاتمی افزود: جمهوری اسلامی با روش تعامل اهل بیت و اجرای این بینش و منش، بیشتر سازگارتر است چرا که این روش دو خصوصیت دارد یکی اینکه نحوه رفتار با دیگران عادلانه است و دوم اینکه این روش، روش آگاهی بخشی است نه تحمیل به مردم.

وی هدف بعثت پیامبران و ارسال کتب را استقرار عدل و قسط دانست و گفت: در دوره حساس تاریخ اسلام ، بنی امیه ضعیف شد و جامعه معترض بودند و در همین حین عده‌ای مسلح شدند و برای سرنگونی حکومت بازوی نظامی ایجاد کردند.

وی در ادامه بیان داشت: در زمان انقلاب نیز عده‌ای با اقداماتی از جمله ترورها، قصد سرنگونی حکومت شاهنشاهی را داشتند اما امام زیر بار نرفت و گفت من حرفم را می زنم اما بدون حضور مردم نه ، اگر مردم آمدند باشد وگرنه من نمی خواهم که اینخود نشانه تکیه امام بر بیداری و اراده مردم و اینکه حتی حکومت باید خواست و اراده مردم باشد، است.

وی افزود: امیرالمومین می فرماید قلبت را سرشار از مهربانی به افراد ملت قرار بده و به کسانی که در چهارچوب حکومت تو هستند ولو عقیده شان مانند تو نباشد همانند شیعه رفتار کن، پس این نشان می دهد که ما چون مسلمانیم خیال نکنیم دیگران غیر خودی هستند و هنگامی که حکومت را گرفتیم باید رفتار درستی از خود نشان دهیم.

وی بیان کرد: امامت اسلامی تنها دوست داشتن اهل بیت نیست و نه اینکه نام آنها را وسیله ایجاد اختلاف میان جامعه قرار دهیم و میان بخش‌های مختلف مردم نفرت و دشمنی ایجاد نماییم، مهم این است که مکتب را بشناسیم و پیروی کنیم چرا که این گونه است که این منش و روش در ایران وجه متفاوت جمهوری اسلامی را ایجاد می‌کند.

رییس جمهور سابق کشورمان در پایان اذعان داشت: عده‌ای از مخالفان امام بر این اعتقادند که امام به دروغ گفته جمهوری و این در حالی است که امام هیچ گاه ذره‌ای دروع نمی‌گفت و این جمهوری از متن بینشی که امام راهنمای آن بود بیرون آمد بنابراین نتیجه حفاظت و پاسداری از انقلاب، حفظ و تقویت جمهوری اسلامی ایران است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین