کد خبر: ۶۳۴۴۳
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۸:۴۰

لاریجانی: راهبرد هسته‌ای ایران تغییر نمی‌کند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفت وگو با خبرنگاران گروه رسانه‌ای اروپا و آمریكا سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران درباره مسائل مهم داخلی، منطقه‌ای و جهانی را تشریح كرد. در این گفتگو  مایكل شوستر از رادیو ‪ NPR‬آمریكا با اشاره به دیدار این گروه خبری از «یو سی اف» اصفهان و گفت وگو با وزیر امور خارجه ایران، از لاریجانی پرسید: با توجه به طرح تایم اوت البرادعی و درخواست شورای امنیت برای توقف غنی‌سازی در ایران، راه‌حل و رویكردی كه بتواند از درگیری بین شورای امنیت و ایران جلوگیری كند، چیست؟ 

لاریجانی گفت: بحث تایم اوت آقای البرادعی تعلیق نیست. تئوری ایشان این است كه طرفین در جایگاه كنونی بایستند و این از بحث تعلیق متفاوت است. نكته مهم اینكه ببینیم راه حل مساله هسته‌ای ایران چیست و همانگونه كه می‌دانید به هرحال به دلیل مسائل مختلفی كه در صحنه بین‌الملل وجود دارد، موضوع هسته‌ای ایران جنس سیاسی پیدا كرده است. اگر موضوع پرونده هسته‌ای ایران از نظر حقوقی و فنی بررسی شود راحت می‌شود آن را حل كرد و فهم این موضوع خیلی آسان است.

لاریجانی با اشاره به سخنان «نگروپونته» معاون وزیر خارجه آمریكا افزود: ایشان قبلا گفته بود ما اطلاع داریم ایران تا سال ‪ ۲۰۱۵‬به بمب اتمی نمی‌رسد و چند روز قبل نیز دوباره این سخنان را تكرار كرد، خود ما نیز بارها گفته‌ایم كه درپی بحث بمب اتمی نیستیم و در دكترین امنیت ملی ما بمب اتم نیست. پرونده ایران را در حالی كه بمب اتم ندارد و تا سال ‪ ۲۰۱۵‬نیز به آن دست نخواهد یافت به شورای امنیت می‌برند و قطعنامه صادر می‌كنند اما در مورد دیگر مثل اسراییل، هند یا دیگران كه بمب اتم دارند هیچ مشكلی نیست. این رفتار دوگانه دنیا را دچار مشكل كرده است، به باور من یك نوع فریب كاری دراین قضیه وجود دارد و مسائل سیاسی و مشكلات دیگر آمریكایی‌ها روی موضوع سایه‌انداخته تا این مساله حل نشود.

خبرنگار پرسید آیا ممكن است «تایم اوت» پایه‌ای برای مذاكرات باشد كه لاریجانی در پاسخ گفت: آمریكایی‌ها كه مخالفند و آن را رد كردند.

شوستر از احتمال موافقت ایران پرسید، لاریجانی گفت: ما به این دلیل كه گفتیم، این را راه حل نمی‌دانیم.

در ادامه «آنافرانسیس نیكت» از ایندیپندنت انگلستان پرسید: موضوع توقفی كه ایران طرح می‌كند ایستادن بر مواضعی است كه تاكنون حاصل شده، یعنی بقیه فعالیت‌ها تا آن مقطع در جریان خواهد بود؟ لاریجانی گفت: آقای البرادعی آن چیزی كه در مورد طرح به من گفتند این بود.

نیكت گفت: درك من این است كه وقتی غربی‌ها می‌گویند توقف، یعنی بحث تحریم‌ها را متوقف كنند و ایران هم كلیه فعالیت‌ها مشتمل بر هرگونه غنی‌سازی را متوقف كند.

لاریجانی اظهار داشت: خوب پس از آن چه می‌شود؟ معتقدم مساله ایران و مساله هسته‌ای، بهانه‌ای در دست آمریكایی‌ها است و باید دورنمای حل آن روشن باشد.

حرف ما این بود شما هر راه‌حلی دارید، بگذارید مذاكرات آغاز شود و راه حل‌هایتان را در مذاكره مطرح كنید تا ببینیم دورنمای این اقدامات چیست، نمی‌توانیم تیر در تاریكی پرتاب كنیم.

مشكل این است كه آنها پای مذاكره ننشسته‌اند حتی آن بسته پیشنهادی را كه به ما پیشنهاد كردند رد نكردیم. گفتیم در مذاكره بحث كنیم. چرا از میز مذاكره فرار می‌كنند؟
كسی كه از میز مذاكره فرار می‌كند مشكل سیاسی داشته و هدف دیگری ندارد. شاید در ذهن خود فكر می‌كنید ما سرسختی می‌كنیم ولی اینگونه نیست، ما درپی لجبازی نیستیم. حدود سه‌سال پیش وزرای سه كشور اروپایی آمدند در سعدآباد مذاكره كردند.

لاریجانی ادامه داد: آنجا سه كشور گفتند شما چند هفته تعلیق كنید ما مسئله را حل می‌كنیم. این سه هفته دوسال شد . بعد طرحی به ما دادند كه در آن هیچ نبود و پوچ بود. امروز آقای سولانا و آقای البرداعی می‌گویند اینها اشتباه كردند آن طرح را دادند. تصور ایران این است این یك بهانه است و می‌خواهند شما را متوقف كنند بدون دورنمای یك آینده. ما نمی‌گوییم طرح تایم اوت یا چیز دیگری مطرح نكنند. هر طرحی باید در مذاكره بحث شود كه معلوم شود گام به گام چه می‌كنیم.

«میتوربورجر»  از روزنامه گاردین انگلستان نیز پرسید: پیشنهاد آنها این است كه غنی‌سازی را تعلیق كنید تا همان پیشنهادی را كه ژوئیه ‪۲۰۰۶‬ تقدیم شما كردند دنبال بكنند، این طرح چه ایرادی دارد؟ 

لاریجانی گفت: ایرادش همین پاسخی است كه دادم. نمی‌گویند پس از این گام، چه می‌كنند. ایران تعلیق بكند كه بعد چه شود؟ هیچ روشن نیست. پس ما اول در مذاكره باید ببینیم چه گامی برداریم و آن‌ها چه قدمی بردارند. می‌خواهم باتوجه به سابقه تاریخی موضوع، به مساله نگاه شود. یعنی خودتان را در وضعیت ما بگذارید با سوابقی كه آنها با ما انجام دادند بعد ببینید آیا ما رفتار غیرمعقول انجام دادیم؟ اینها به من گفتند نگرانیم این غنی‌سازی را به سمت تولید سلاح ببرید، در مذاكرات برلین من به آقای سولانا گفتم اولا این حرف شما درست نیست و قبل از اینكه جرمی انجام بشود كه مجازات نمی‌كنند. اما فرض كنیم نگرانید، فرمولی می‌دهم تا نگرانی شما رفع شود. می‌آییم تمامی فناوری هسته‌ای خود را می‌گذاریم توی كنسرسیوم بین‌المللی كه خود شما هم درآن مداخله و نظارت داشته باشید. ایشان خیلی این نظریه را پسندیدند اما بعد نگذاشتید انجام بشود. پس مسئله آنها عدم اعتماد نیست. اگر از من بپرسید، می‌گویم آنها نمی‌خواهند ایران دانش هسته‌ای داشته باشد. این یك اشتباه استراتژیك دارد، زیرا این دانش را پیدا كرده‌ایم. مانند این است كه به یك استاد دانشگاه بگویند می‌خواهیم دیگر سواد نداشته باشی. ممكن است دوست داشته باشند ولی امكان‌پذیر نیست. بهتر این است كه واقعا نگرانی شان رفع شود. گفته‌ایم نظارت آژانس را می‌پذیریم، ان پی تی را قبول داریم. بازرسان آژانس بیایند ولی نمی‌توانید بگویید دانش را نداشته باشید.

لاریجانی ادامه داد: در مذاكره‌ای كه یك سال و نیم گذشته با وزرای خارجه كشورهای اروپایی در وین داشتم نماینده یكی از این كشورها گفت كه اصلا نمی‌خواهیم شما به دانش هسته‌ای دست پیدا كنید. من در پاسخ گفتم، شما كه می‌گویید كشورهای مترقی و متمدن هستیم، دانش باید فراگیر باشد و نباید آن را طبقه‌بندی كرد. نمی‌شود بعضی ملت‌ها از همه دانش‌ها برخوردار باشند و عده‌ای دیگر نداشته باشند. این تفكر وجهه خوبی برای غربی‌ها نمی‌سازد.

خبرنگار آمریكایی از لاریجانی پرسید: چنین می‌نماید برای حفظ برنامه‌ای كه دنبال می‌كنید در مقابل تحریم‌های سازمان ملل، آمادگی دارید؟ 

لاریجانی گفت: به ضرر كسانی است كه چنین كاری را انجام می‌دهند و معلوم نیست خیلی به نفع خودشان هم باشد. یعنی برای كسانی كه می‌خواهند تئوری هژمونی را در دنیا تحقق ببخشند این كارها برای خودشان مضر است. شما ببینید در منطقه ما، در فلسطین، لبنان، عراق و افغانستان چقدر مشكلات وجود دارد. این كارها دشمنی را زیاد می‌كند. «در دشمنی حلوا خیر نمی‌كنند» و این اشتباهی است كه می‌خواهند هژمونیك باشند، فكر می‌كنم در دنیا باید عقلانیت حاكم باشد و ما در فارسی یك اصطلاحی داریم كه می‌گوید "گرهی را كه با دست باز می‌شود با دندان باز نمی‌كنند.

شوستر از لاریجانی خواست درك خود از پیشنهاد تایم اوت البرادعی را روشن‌تر بیان كند و اینكه آنها از ایران چه توقعی دارند.

لاریجانی گفت: نمی‌دانم ایشان در افكار عمومی موضوع را چگونه مطرح كردند اما آنچه كه به من گفتند این بود شما در جایی كه هستید بایستید آنها هم در جایی كه هستند.من هم به ایشان گفتم می‌توانند این طرح را در مذاكرات به‌عنوان ایده خودشان مطرح كنند. در مذاكرات با آقای سولانا ایده‌های خیلی متنوعی برای حل مساله مطرح شد. در واقع دو نگرانی وجود دارد. تهران معتقد است فشار می‌آورند تا ایران دانش هسته‌ای نداشته باشد. دانش صلح‌آمیز هسته‌ای. یك نگرانی اگر واقعی باشد، طرف مقابل هم می‌گوید نگرانیم شما منحرف بشوید، در آینده به فرض اینكه سیاسی نباشد و واقعی باشد.

لاریجانی افزود: از شما می‌پرسم واقعااین عقل جمعی نمی‌تواند این دو تا نگرانی را رفع كند؟ حتی حداقل ‪ ۱۰‬پانزده راه حل وجود دارد یعنی دو تا نگرانی را نمی‌تواند رفع كند؟
وی تصریح كرد: در مذاكرات با آقای سولانا اینها مطرح شد، مگر اینكه پشت این قضیه یك چیز دیگر باشد، اراده‌ای دیگر كه نخواهد این كار انجام شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین