رویترز روز سهشنبه ۸ بهمنماه در خبری اعلام کرد: دولت فیلیپین، فرآیند صدور ویزا را برای اتباع چینی متوقف کرده است. با گسترش ویروس هراسانگیر کرونا در جغرافیای وسیعتری از چین و شناسایی بیماران مبتلا به این ویروس در ۱۴ کشور دیگر، سازمان بهداشت جهانی سرانجام اعلام «وضعیت اضطراری جهانی» کرد و پس از آن برخی کشورها محدودیتهایی را برای ورود اتباع چینی و پروازهای منتهی به این کشور وضع کردند.
شیوع این ویروس که با تعطیلات طولانی چینیها و زمان سفر آنها همزمان شده، نگرانیهای جهانی را تشدید کرده است. بر همین اساس سازمان هواپیمایی پاکستان اعلام کرد که پرواز ایرلاینهای این کشور را به مبداء و مقصد چین به حالت تعلیق در آورده است. انجمن خلبانان و خدمه پروازی ایرلاینهای آمریکایی نیز با تنظیم یک دادخواست، خواستار توقف فوری پروازها به چین شدند. مالزی از بازگشت کارگران چینی فعال در پروژه خط آهن جاده ابریشم که برای تعطیلات سال نو به وطن خود رفته بودند، جلوگیری میکند. ترکیش ایرلاین هم پروازهای خود به چین را به حالت تعلیق درآورد.
شرکت بریتیش ایرویز که یکی از بزرگترین شرکتهای هواپیمایی فعال در جهان به شمار می رود، نیز اعلام کرده علاوه بر لغو پرواز به شهر «ووهان» چین که مرکز شیوع این ویروس کشنده بوده است، اقدامات دیگری را نیز انجام داده است که از جمله مهم ترین آنها امکان جابهجایی زمان و مکان پرواز بدون اخذ هزینه جداگانه، بازگشت هزینه بلیت و همچنین به تعویق انداختن زمان سفر برای مسافرانی است که قصد سفر و عزیمت به چین و نواحی شرق آسیا (همچون هنگ کنگ) را داشتهاند.
بسیاری دیگر از ایرلاینهای فعال در کشورهای مختلف جهان نیز در اقداماتی مشابه، پروازهای خود را به چین و نواحی پرخطر نزدیک به این کشور به طور موقت لغو کرده و از تمامی مسافران خود درخواست کرده اند که از سفرهای غیرضروری به این مناطق خودداری کنند.
تقریبا تمامی پروازها به شهر «ووهان» (مرکز انتشار ویروس کرونا) در چین لغو شده است و ایستهای بازرسی ورود افراد را از طریق جادهها نیز به این شهر مسدود کردهاند. ۱۰ شهر در مجاروت ووهان نیز با محدودیتهای یکسانی را اتخاذ کردهاند. همچنین بسیاری از مراکز توریستی و عمومی چین تعطیل شدهاند.
فاینشیال تایمز در گزارش از تایید مرگ ۲۵۹ نفر و ابتلای بیش از ۱۱ هزار و ۷۰۰ نفر به این ویروس خبر داده است.
جمعه شب (۱۱ بهمنماه) نیز در ایران جلسه بررسی راهکارهای پیشگیری از ورود ویروس کرونا و مقابله با آن، با حضور معاون اول رییسجمهور، وزرای کشور، راه، بهداشت، خارجه و گردشگری برای اتحاذ تدابیر جدیتر به منظور پیشگیری از انتقال این ویروس به ایران تشکیل شد و با تصمیم دولتمردان، مقرر شد تا پروازهای رفت و برگشت چین به حالت تعلیق درآید. هرچند که بخشی از مسافران از مبداء چینی، چه چینی و چه ایرانی، با پرواز ترانزیتی از کشورهایی چون قطر و امارات به ایران وارد میشوند.
وربونیوز با اشاره به این جلسه در گزارشی اعلام کرد: در حالی که هنوز موردی از ورود ویروس کرونا به ایران به صورت رسمی گزارش نشده، مقامات بهداشتی ایران از دولت درخواست کردهاند از ورود مسافران چینی به داخل کشور برای جلوگیری از شیوع این ویروس کشنده جلوگیری کند.
وزیر بهداشت ایران ضمن درخواست از وزات امور خارجه و همچنین وزارات راه و شهرسازی ایران ضمن درخواست برای ایجاد ممنوعیت ورود مسافران از چین، اعلام کرد که تمام مراکز بهداشتی در ایران به صورت آماده باش کامل هستند و همچنین ۷۰ دانشجوی ایرانی ساکن در شهر ووهان (مرکز اصلی انتشار ویرس) در روزهای آینده به کشور بازخواهند گشت و به مدت دو هفته تحت مراقبت و قرنظینه خواهند بود.
این وزارتخانه همچنین از دولت خواسته است: ویزا و سایر مجوزهای مسافرتی که پیشتر برای ورود مسافران چینی به کشور صادر شده نیز به جز موارد اضطراری و توجیهدار به حالت تعلیق درآید.
وزیر کشور نیز با اشاره به تصمیمهای گرفته شده در آن جلسه، اظهار کرد: فعلا هیچ موردی از کرونا در ایران مشاهده نشده اما با توجه به نوع مراوداتی که وجود دارد امکان انتقال به کشور هست. بنابراین بحث مراقبتهای ویژه به خصوص در مناطق مرزی کنترل میشود و قرار شد محدودیتهایی نیز در سفر هواپیماها به خصوص از چین انجام شود تا از این ایام عبور کنیم.
ولی تیموری ـ معاون گردشگری ایران ـ نیز به دنبال این تصمیم کشوری به ایسنا گفت که با توجه به اهمیت موضوع و ضرورت همدلی و همکاری همه دستگاهها و نهادهای کشور، ما با وزارت بهداشت به عنوان دستگاه تخصصی اصلی در این زمینه همکاری کامل داشته، بیانیهها و توصیههای آنها را به طور کامل لازمالاجرا میدانیم. در همین راستا برنامههای مفصل پیشبینی شده ایران برای چینیها در عید بهاره آنها، متوقف و به آینده موکول شده است.