پرونده بررسي صلاحيتها در شوراي نگهبان در مرحله نخست بسته شد و حالا تنها آخرين مرحله اعتراض ردصلاحيتشدگان پيشرو است؛ اما از هماكنون نيز با توجه به تجارب ادوار گذشته، عملا احزاب و جريانهاي سياسي وارد مرحله آخر رقابت شدهاند؛ حال بماند در اين ميان، همچنان اوضاع تاييد صلاحيتها بر وفق مراد يك جريان ميچرخد و تا حدودي هم آخر و عاقبت اين انتخابات با نگاه به خروجي فيلتر شوراي نگهبان مشخص است، اما رسما كار رقابت آغاز شده و حالا همه نگاهها به اين سمت معطوف شده كه با شرايط امروز جناحهاي سياسي چگونه عمل خواهند كرد و براي دوم اسفندماه چه خوابي ديدهاند؟
انتخابات درونجناحي اصولگرايان
كام جناح راست از همان روزي كه نتايج بررسي صلاحيتها از سوي شوراي نگهبان اعلام شد، حسابي شيرين شده بود و مقدمات بستن ليست را با فراغ بال آغاز كردند. آنها با علم به اينكه انتخاباتي درونجناحي در پيش دارند، برنامههاي انتخاباتيشان را از مدتها پيش جلو ميبردند و حالا قرار است كنار ليست 30 نفره براي تهران براي ديگر شهرهاي بزرگ هم كانديداهايشان را رديف كنند. از آنجا كه داور هم نيمي از زحمتشان را كم كرده و تقريبا رمق رقيب را گرفته است، ميدانند كار چندان دشواري در پيش ندارند و تنها كافي است ليستي آماده كنند تا نتيجه شكست 30 بر هيچ سال 94 را با طعم پيروزي احتمالي تغيير دهند.
حميدرضا ترقي، نايب رييس شوراي مركزي حزب موتلفه اسلامي به باشگاه خبرنگاران جوان گفته: «بحمدالله در حال پايش ۱۵۹ نامزد به وسيله رايگيري بين بدنه نيروهاي انقلاب هستيم و تا چند روز آينده ليست 30 نفره را اعلام ميكنيم.» هرچند اهالي اردوگاه اصولگرايي ميگويند ليست هنوز مشخص نشده اما از همان روزي كه نتايج اوليه بررسي صلاحيتها از سوي شوراي نگهبان اعلام شد، ليستهايي با سرليستي قاليباف و حضور چهرههايي از غلامرضا مصباحيمقدم، سخنگوي جامعه روحانيت مبارز تا وحيد يامينپور، مجري تلويزيون و از جامعه پايداريها در آن به چشم ميخورد، اما كمكم اعضاي شوراي ائتلاف ارايه ليست نهايي اصولگرايان را تكذيب كردند و در نهايت ديروز مصطفي ميرسليم، رييس شوراي مركزي حزب موتفه اسلامي به ايلنا گفته بود كه هنوز فهرست نهايي را شوراي ائتلاف تاييد نكرده است.
پايداري بر سر ليست جداگانه
همان زمان كه تازه تنور انتخابات داغ شده بود و جناح راست و چپ براي يك رقابت تمامعيار در صف قرار ايستاده بودند، ترديد اصولگرايان درباره خطر چند ليست شدن شدت گرفت و همه همت خود را متوجه آن كردند كه «جبهه پايداري» را متقاعد كنند با ديگر اصولگرايان همكاسه شده و مانع از ارايه ليست جداگانه از سوي آنها شوند. با اعلام نتايج بررسي صلاحيتها و كم شدن سايه رقيب، خيال جناح راست راحت شد و براي همين نوع گفتوگوها و رايزنيها در جناح اصولگرايان با پايداري تغيير كرد؛ آن هم به اين معنا كه ديگر از صحبت و اصرار براي پرهيز از ارايه ليست جداگانه خبري نبود و بحثها متوجه اشتراكات دو ليست شد. غلامعلي حدادعادل، رييس شوراي ائتلاف پنجشنبه گذشته گفته بود: «در تهران با برخي گروهها مشكلات كوچكي داريم؛ مثلا اعضاي جبهه پايداري اصرار دارند كه ليست جدا ارايه بدهند، ولي ميخواهند كه در اين ليست، نفرات مشترك زيادي حضور داشته باشند كه هنوز نتوانستيم در اين موضوع با هم به توافق برسيم.» مصطفي ميرسليم، از ديگر اعضاي شوراي ائتلاف نيز در اين رابطه به ايلنا گفته است: «يكسري مسائل هنوز حل نشده است و بزرگواران ما در شوراي ائتلاف مشغول مذاكره هستند كه سعي كنند جبهه پايداري را هر چه بيشتر به ائتلاف نزديك كنند.»
اختلاف به قوت خود باقي است
حميد رسايي، نماينده مجلس هشتم و نهم در ميتينگ انتخاباتي خود در مسجد حضرت وليعصر(عج) درباره ماجراي ائتلاف اصولگرايان براي يازدهمين انتخابات مجلس گفته است: «دو مجموعه مدعي هستند تا براي مجلس ليست دهند كه يكي نيروهاي ائتلاف اصولگرا كه يك مجموعهاي از احزاب و گروهها و كساني كه قبلا كانديداي رياستجمهوري و نماينده مجلس بودند و خيلي ضابطهاي با آنهايي كه در اين ائتلاف هستند، ندارند. اين مجموعه از 159 نفر به 90 نفر رسيدند و 30 نفر را هم قرار است خودشان انتخاب كنند و اگر تا 90 نفر را به صورت مكانيسم انتخاباتي محلات و چهرههاي شناخته شده از طريق سيستم نرمافزاري انتخاب كردند، اما قرار است 30 نفر نهايي را خودشان انتخاب كنند كه اصلا شاخص حاكم نيست و سهميه حاكم است و نشان ميدهد بر اساس سفارش و حزب انتخاب ميشوند.» رسايي ادامه ميدهد: «اشكال دوم هم اين است كه آن 7هزار نفري كه 159 نفر را انتخاب كردند، چه كساني هستند؟ ايراد سوم اين است آن 90 نفر را ميآوريد در اتاق بسته خودتان به 30 نفر ميرسانيد و اين يعني هيچ شاخصي معلوم نيست.» رسايي ادامه ميدهد: «جبهه پايداري، آنها هم ميگويند ملاك و شاخصي داريم و به شوراي ائتلاف ميگويند، هيچ شاخصي نداريد.» رسايي كه به نوعي ميخواهد دامنش را از حمايتهاي تمامقدش از محمود احمدينژاد پاك كند تا مبادا در اين انتخابات دامنگيرش شود، پس از آنكه از اقدامات رييس دولت دهم تبري ميجويد، از ارايه ليست جداگانه وزراي احمدينژاد خبر ميدهد و ميگويد: «يك تعدادي از وزراي دولتهاي نهم و دهم دولت احمدينژاد هستند كه ميگويند ما كاري به حاشيههاي احمدينژاد نداريم و در خط رهبري هستيم و ما هم ليستي داريم. تا الان ليستي بيرون نيامده و مطابق عقل و شرع شما وظيفه داريد آدمها را بشناسيد تا راي دهيد حالا يا خودتان ميشناسيد يا اين ليستها برايتان يقين حاصل ميشود. اگر واقعا اين ليستها براي شما يقين حاصل ميشود و ميتوانيد جواب خدا را بدهيد به اين ليستها راي بدهيد وگرنه بايد مشورت بگيريد و با كساني مشورت بگيريد كه دين داشته و مطلع هم باشند.»
هيات داوران اصولگرا
بحث و جدال درباره ليست اصولگرايان وقتي به نقطه اوج خود ميرسد كه قرار است توسط يك هيات 10 نفري انتخاب شود. آنطور كه محسن پيرهادي، سخنگوي شوراي ائتلاف ميگويد: «حجتالاسلام عالي، ياسر جبراييلي، حجتالاسلام قاسميان، حيدر مصلحي (وزير كشور دولت احمدينژاد)، نادر طالبزاده (مجري و تهيهكننده تلويزيون)، منوچهر متكي (وزير امورخارجه احمدينژاد)، حجتالاسلام بيآزارتهراني (مداح)، كامران دانشجو (وزير علوم احمدينژاد) معصومه آباد (عضو شوراي شهر چهارم در تهران) و رضا روستاآزاد (سرپرست دانشگاه صنعتي شريف در دولت دهم) در رديف هيات داوران قرار دارند و جالب آنكه بخشي از اختلافات جريان اصولگرايي كه صحبتهاي رسايي نيز از آن حكايت داشت، انتخاب همين داوران است.
دست خالي اصلاحطلبان
«آمار دقيق داريم كه ۱۳۴ نفر از چهرههاي شاخص اصلاحطلب در سراسر كشور تاييد صلاحيت شدهاند؛ بنابراين طرح موضوعاتي مبني بر اينكه ما كانديدايي نداريم، ترفندي براي مظلومنمايي است.» اين را حميدرضا ترقي عضو شوراي مركزي حزب موتلفه اسلامي ميگويد. يعني كسي كه در جريان معطوف به خود در حال انتخاب كانديدا از ميان جمعيتي 8000 نفره هستند و اين در حالي است كه حسين كمالي دبيركل حزب اسلامي كار اعلام ميكند اصلاحطلبان عملا در 158 حوزه انتخابيه هيچ كانديدايي ندارند. كمالي اين موضوع را مسالهاي ميداند كه مشاركت مردم را تحت تاثير قرار ميدهد.
ماجراي ردصلاحيت اصلاحطلبان و حذف يك جريان از انتخابات موضوعي نبود كه تنها مورد نقد يك نفر باشد؛ مجيد فراهاني، عضو شوراي مركزي حزب ندا به اعتمادآنلاين ميگويد: «در جمهوري اسلامي طيفها و ظرفيتهاي مختلفي در جناحها و جريانات سياسي وجود دارد كه هر يك بخشي از جامعه را نمايندگي ميكنند، بنابراين حذف يك جريان سياسي خاص از انتخابات مجلس به صلاح كشور نيست.» او ادامه ميدهد: «اين كفران نعمت است كه گروهي بخواهد مجلس را يكدست كند و در حوزههاي انتخابيه اجازه ندهد نيروهاي نزديك به يك جريان سياسي كه دلسوز انقلاب و نظام هستند و ميخواهند ذيل جمهوري اسلامي كار كنند، به صرف اينكه از نظر سليقهاي با آنها اختلاف نظر دارند، در انتخابات حضور پيدا كنند؛ دود اين دست تصميمگيريها در چشم مردم ميرود.»
فراهاني ادامه ميدهد: «بسياري از مشكلاتي كه امروز وجود دارد بايد با حضور و نظرات نمايندگان مردم در خانه ملت حل شود. اگر اين اتفاق نيفتد و مجلس يكدست با يك تفكر و ديدگاه خاص شكل بگيرد، تبعات زيادي براي كشور خواهد داشت.» البته در اين ميان برخي نيز معتقدند با وجود محدوديتها و خالي شدن دست اصلاحطلبان بايد برنامهريزي كرد و از ظرفيت موجود به نفع اين جريان استفاده كرد؛ جلال ميرزايي، رييس كميته سياسي فراكسيون اميد يكي از همين افراد است كه به ايسنا ميگويد: «كسي منكر اين موضوع نيست كه امروز محدوديتهايي وجود دارد، اما هنر مديريت، برنامهريزي براي مشاركت در انتخابات و ورود به عرصه رقابتي است. اصلاحطلبها تحت فشار هستند و اگر برنامه هوشمندانهاي نداشته باشند دچار ضرر و زيان خواهند شد.»