آفتابنیوز : آفتاب: طی روزهای اخیر انتشار خبر قراردادهای بزرگ تسلیحاتی میان ایالات متحده و عربستان سعودی مخالفت شدید منتقدان دولت جرج بوش را در داخل آمریکا به همراه داشتهاست. محافل سیاسی نزدیک به دموکراتها با انتقاد از این تصمیم کاخ سفید، احتمال به قدرت رسیدن یک حکومت مذهبی تندرو در عربستان سعودی را دلیل نگرانی خود عنوان کرده و میگویند ممکن است این تسلیحات در آینده علیه رژیم صهیونیستی و یا حتی خود آمریکا بهکار گرفته شود. روزنامه معتبر بوستونگلوب در شماره روز یکشنبه خود در تحلیلی به بررسی این موضوع پرداخته که ترجمه آن با اندکی تلخیص در پی میآید:
«تازهترین اتفاق در خاورمیانه آغاز دور تازهای از قراردادهای هنگفت تسلیحاتی بین ایالات متحده و کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس است. هدف از این معاملات تسلیحاتی – که بدون تصویب کنگره قابل اجرا نخواهند بود- مقابله با «برتریطلبی روزافزون ایران در منطقه» عنوان شده است. حتی اگر این فرضیه را که تهران یک تهدید بالقوه علیه امنیت و ثبات در خاورمیانه است را بپذیریم تجربه عراق نشان دادهاست که تنها راه متوقف ساختن این کشور استفاده از دیپلماسی خواهد بود.
مطابق تصمیم کاخ سفید، به عربستان سعودی و کشورهای همراهش در جنوب خلیج فارس 20 میلیارد تسلیحات فروخته خواهد شد. گذشته روابط آمریکا و ایران خود شاهد بسیار خوبی برای اثبات این امر است که حمایت تسلیحاتی از نظامهای دیکتاتوری چه عواقبی میتواند به همراه داشته باشد.
در طول سالهای دهه 1970، یعنی دوران حکمرانی شاه سابق کاخ سفید ایران را به بزرگترین انبار پیشرفتهترین محصولات صنایع اسلحهسازی آمریکا در خاورمیانه تبدیل کرد، در سالهای پایانی همان دهه این تسلیحات در اختیار حکومتی قرار گرفته بود که سرسختترین دشمن آمریکا در جهان محسوب میشد.
واقعیت ایناست که ایران هیچگاه نمیتوانست به این اندازه قدرتمند باشد، اگر ایالات متحده دشمن طبیعی و دیرین آن یعنی صدامحسین را از قدرت ساقط نمیکرد. آمریکا در عراق قدرت را از بعثیهای سکولار گرفت و به شیعیانی داد که خواسته یا ناخواسته به شدت تحت تاثیر حکومت مذهبی ایران هستند.
بدبختانه سعودیها در اوضاع کنونی عراق هیچ نقش سازندهای را بر عهده ندارند. عربستان سعودی پایگاه اعزام بمبگذاران انتحاری از سراسر جهان عرب به داخل عراق است. سعودیها با کمکهای بیدریغ و گسترده مالی از گروههای سیاسی سنی در عراق عملا نقشی کلیدی را در تضعیف دولت نوری المالکی بازی میکنند. اوضاع آنقدر افتضاح شده که هفته گذشته زلمای خلیلزاد نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل نیز از دخالتهای بیثباتکننده عربستان در اوضاع داخلی عراق شکایت کرد.
حکومت عربستان که ظاهرا نگرانی زیادی از ارتباط میان اقلیت شیعه ساکن آن کشور با حکومت ایران دارد وارد بازی تسلیحاتی کاخ سفید علیه تهران شدهاست، اما نباید فراموش کنیم که این همان کشوری است که زادگاه 15 نفر از 19 تروریست حملات یازده سپتامبر بود.
جرج بوش میگوید سیاست راهبردی آمریکا در خاورمیانه روی کارآمدن نظامهای مردمسالار و باثباتی است که خشونت را نفی می کنند. در شرایطی که جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر موضوع حضور نظامی درازمدت آمریکا در خلیج فارس کاملا توافق نظر دارند فروش میلیاردها دلار تسلیحات پیشرفته به حکومتهایی مانند عربستان سعودی قابل توجیه نیست. در منطقهای از جهان که هیچ تعهدی برای رعایت میثاقهای بینالمللی وجود ندارد افزایش زرادخانههای تسلیحاتی میتواند نتایج غیرقابل تصوری به همراه داشته باشد.