کد خبر: ۶۳۹۱۹
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۸:۰۵
فقط فرصت‌ها را از دست می‌دهیم

هاشمی شاهرودی: تغییر مدیر و وزیر چیزی را عوض نمی‌کند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رییس قوه‌ قضاییه با انتقاد از كند بودن روند خصوصی‌سازی و خسارت‌های ناشی از توقف برخی قراردادها، نحوه برخورد با برخی مدیران و تغییر مكرر مدیر و وزیر، توجه به این نكته را ضروری دانست كه نباید به گونه‌ای رفتار شود كه ثروت‌های عظیم خود را از دست بدهیم. وی كه نسبت به نحوه نظارت‌ها انتقاد می‌كرد، ابراز امیدواری كرد كه بحث‌هایش منتهی به شانتاژ عده‌ای مبنی بر ضد مبارزه با فساد بودن وی منتهی نشود و تاكید كرد كه معتقد به مبارزه با فساد است.

آیت‌الله هاشمی شاهرودی در همایش سالانه‌ مدیران دیوان محاسبات كشور اظهار داشت: در سال‌های گذشته كارهای ارزنده‌ای در دیوان صورت گرفته و خوشبختانه همه‌ی مسوولان نظام ما با انگیزه‌های خالصانه و مخلصانه و همچنین با عشق و علاقه به نظام جمهوری اسلامی ایران و با اعتقاد به این‌كه خدمت به این نظام یك فریضه است، خدمت می‌كنند و آن را از اصول اساسی اسلام می‌دانند.

وی افزود: من معتقدم مدیران نظام ما با همه‌ی مدیران در كشورهای دیگر تفاوت دارند حتی با كشورهای مسلمان و مدعی اسلام زیرا نوع نگرش مدیران كشور ما به خدمت‌گزاری، زندگی متعارف، عدم آلودگی به كارهای تجاری و اقتصادی و حجم ساعات كارشان قابل قیاس با مدیران كشورهای دیگر نیست پس باید خدا را شاكر باشیم كه انقلاب در همه‌ی سطوح كشور ما تحول ایجاد كرده و این همان معنای انقلابی بنیادین و احیاءگری همه‌جانبه اسلام و تعالیم اسلامی است. این الگوی ممتاز و شرافتمندانه‌ای است كه باید به آن مباهات كنیم.

رییس قوه‌ی قضاییه ادامه داد: اما آنچه مسلم است در فضای این ارزش‌ها مقاسد ما بلندتر از آن چیزی است كه به آن دست یافته‌ایم و هنوز راه بسیاری داریم تا به اهداف بلندی كه در اسلام و قوانین اساسی و عادی‌مان آمده دست پیدا كنیم.

هاشمی شاهرودی گفت: اینجاست كه نگاه انتقادی آغاز می‌شود كه چرا ما با اهداف‌مان فاصله داریم و با سرعت لازم به اهداف‌مان دست پیدا نمی‌كنیم؟ در حالی كه در بخش نظارت، تشكیلات متعددی در نظام شكل گرفته كه همه به دنبال خدمت كردن هستند و حجم بالایی از كار در این دستگاه‌ها انجام می‌شود. اما آیا با همه‌ این زحمات هزینه‌ها به درستی مصرف می‌شود و توسعه‌ی تشكیلات به نفع است؟ و آیا از همه‌ منابع و ثروت‌های موجود استفاده شده است یا خیر؟

وی خاطر نشان كرد: بازنگری مداوم، نگاه عادلانه و منصفانه به خود و دیگران با توجه به این مباحث ضروری به نظر می‌رسد. ما باید ریشه‌های عدم دستیابی به اهداف مهم و اساسی كه اقتدار كشور در آن معنا پیدا می‌كند را پیدا كنیم تا آنگاه حاكمیت بتواند به اهداف بلند خود دست پیدا كند. رضایتمندی مردم هم در این است كه سیستم‌های حكومتی ما اصلاح و كارآمد شوند زیرا از دست‌دادن فرصت‌ها و اطاله‌ی آنها گاهی اصل تحقق هدف را به تدریج منتفی می‌كند. خصوصا با رقابت‌هایی كه در عرصه‌های اقتصادی وجود دارد اگر ما از فرصت‌مان استفاده نكنیم آن را از دست خواهیم داد.

رییس قوه‌ قضاییه همچنین گفت: ما مدعی حكومت اسلامی و كارآمدی آن هستیم و روز به روز اعتقادمان به این مساله بیشتر می‌شود؛ البته در بخش‌های سیاسی، مجاهدت و مبارزه با استكبار و ظلم، این كارآمدی مشاهده می‌شود و در بخش‌های اقتصادی نیز تا حدی تحقق كارآمدی را شاهد بوده‌ایم اما اگر در این كار ناكام بمانیم شكستی برای تجربه‌ جمهوری اسلامی ایران است كه دشمن می‌تواند آن را تبلیغی علیه اسلام قرار دهد و این مساله باعث خدشه‌دار شدن اسلام در دنیا می‌شود.

هاشمی شاهرودی تصریح كرد: باید نشان دهیم كه در این 27 سال رشد لازم را داشته‌ایم وگرنه این دلیل عدم موفقیت تجربه‌ی حكومت اسلامی در این بعد است و منفذی برای ضربه به نظام اسلامی می‌شود پس باید با این دید، هر دستگاهی بازنگری در خود انجام دهد تا ببینیم در قوانین اصلی، قانون اساسی یا قوانین عادی چقدر توانسته‌ایم اهداف و مقاصد كلان را دنبال كنیم. چقدر توانسته‌ایم از درآمد نفتی در هزینه‌های جاری مستقل شویم و علت و ریشه‌ی عدم تحقق این امر چیست.

وی با انتقاد از افزایش روزانه‌ میزان حقوق‌بگیران دولتی گفت: به جای این‌كه حقوق‌بگیران كم شوند هر روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود و این یك آسیب كلان است كه باید جلوی آن را گرفت. ما باید مردم را در فعالیت‌ها مشاركت دهیم تا كارها بهتر انجام شود. امروزه در برخی كشورهای دنیا وظایفی كه به نظر ما صرفا وظایف حاكمیت است به بخش خصوصی واگذار شده است. این در حالی است كه ما كارهای غیرحكومتی را هم حكومتی می‌كنیم و تنها شعارش را می‌دهیم و قانونش را می‌نویسیم اما در میدان عمل برعكس آن صورت می‌گیرد.

رییس قوه‌ قضاییه ادامه داد: باید توجه ویژه‌ای به مقاصد كلانی كه در قانون اساسی، سند چشم‌انداز و برنامه‌های پنج ساله آمده داشته باشیم و اهداف و وظایف خود را طبقه‌بندی كنیم و بر این اساس به آنها اولویت دهیم تا كارها با سرعت بیشتری پیش رود. به طور مثال مساله‌ی حذف بیت‌المال، مساله‌ مهمی است و وظیفه‌ی یك تشكیلات نظارتی هم همین است اما نباید به بیت‌المال به طور قشری نگاه كنیم و فكر كنیم تنها بودجه‌ی دولت و دستگاه‌ها اموال بیت‌المال هستند بلكه بیت‌المال وسیع‌تر از این‌هاست. امكانات، فرصت‌ها و منابع وسیعی كه در اختیار ما قرار داده شده ولو این‌كه به ریال تبدیل نشده باشد می‌تواند از اموال بیت‌المال قلمداد شود.

هاشمی شاهرودی تاكید كرد: دستگاه‌های نظارتی ما اعم از دیوان محاسبات و سازمان بازرسی، به دنبال كارهای انجام شده هستند كه آیا به درستی صورت گرفته یا خیر یا با قانون مطابقت داشته است؟ آیا تخلفی در فلان اقدام صورت گرفته است؟ و توجه نمی‌كنیم شاید برخی از تخلفات گاهی به نفع دولت، نظام و دستگاه مربوطه صورت گرفته باشد. در این موارد این مساله را هم باید مورد نظر قرار دهیم و حكم فرد را با عنایت به این مساله صادر كنیم و این‌گونه پرونده‌ها را از آن‌چه ضرر و زیان در پی دارد جدا كنیم.

وی اظهار داشت: متاسفانه از نظر دیوان محاسبات و سازمان بازرسی انجام ندادن برخی كارها جرم نیست، در حالی كه ممكن است بیشترین ضرر به كشور از این طریق وارد شده باشد. به طور مثال در قرارداد كرسنت كه گفته می‌شود تخلفی در آن كشف شده این را هم باید توجه داشته باشیم كه چه بلایی بر سر منابع مشترك كشورمان می‌آید. باید بدانیم هر چه ما از این منابع استفاده نكنیم، برای نسل‌های بعدی نمی‌ماند بلكه از دست رفته است. گزارشی كه اخیرا به من رسیده بود و امیدوارم كه صحت نداشته باشد حاكی از این بود كه یكی از كشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس 400 میلیارد دلار برای استخراج منابع مشترك سرمایه‌گذاری كرده است. در حالی كه ما تنها چهار میلیارد دلار تاكنون در این باره هزینه كرده‌ایم.

رییس قوه‌ قضاییه ادامه داد: نباید مفسده‌ای در قراردادها باشد اما توجه داشته باشیم كه به گونه‌ای هم رفتار نكنیم كه هر قراردادی متوقف شود. به طوری كه ما ظرف دو – سه سال پنج میلیارد و برخی كشورهای دیگر 400 میلیارد قرارداد ببندند. در این صورت ما این ثروت را از دست داده‌ایم و در اختیار آنها گذاشته‌ایم و فساد و ضرر بسیار كلان است؛ امیدوارم این بحث‌ها منتهی به این نشود كه عده‌ای شانتاژ كنند و بگوییم كه ما ضد مبارزه با فساد هستیم زیرا ما معتقدیم مبارزه با فساد باید انجام گیرد اما نباید ثروت‌های عظیم را هم از دست بدهیم.

وی افزود: همین اتفاق در مورد عراق هم با توجه به نفت مشترك ما می‌افتد. این طور نیست كه آن‌ها چون شیعه هستند منتظر ما بمانند. ضمن این‌كه همه‌چیز دست آن‌ها نیست. هنر ما بالفعل كردن امكاناتی است كه كشورهای دیگر منتظر یك صدم آن هستند كه با آن فقر را كم و ثروت را زیاد كنند اما ما تنها نظاره می‌كنیم و فرصت را از دست می‌دهیم.

به گزارش ایسنا، هاشمی شاهرودی با اشاره به مرزهای آبی ایران گفت: بنادر تجاری و مناطق آزاد می‌تواند تحول شگرفی در اقتصاد ما ایجاد كند و ثروت، رونق اقتصادی و رفاه كشور ما را چندین برابر كند اما كدام دستگاه نظارتی به دنبال این موضوع رفته كه ثروت‌های بی‌منتها و بی‌حد ما از دست می‌رود. در حالی‌كه با استفاده‌ی بهینه از آن‌ها فقر و بیكاری را از كشور محو كنیم.

رییس قوه‌ قضاییه با اشاره به سفر اخیر خود به مراكش گفت: مغرب یك قطره نفت هم ندارد اما در سال 10 میلیارد دلار درآمد توریستی دارد در حالی كه توریسم آن‌ها بسیار پیش پا افتاده‌تر از آن چیزی است كه ما در كشور خود از آن برخورداریم و اگر ذره‌ای از این پتانسیل توریسم را كشورهای دیگر داشتند از درآمد آن به خوبی استفاده می‌كردند اما ما تنها شعار اشتغال می‌دهیم و وزارت‌خانه و اداره ایجاد می‌كنیم در حالی‌كه راهمان به بیراهه می‌رود.

وی ادامه داد: امروز بحمدالله در تهران به قدری تكنیك‌های روز برای حساب‌رسی وجود دارد كه دیگر هیچ مدیری نمی‌تواند خلاف قانون انجام دهد زیرا حساب‌رسی‌ها قبل از هزینه‌، حین هزینه و بعد از آن شفاف و روشن است. ما باید برای پیشگیری از تكنیك‌های جدید جهت شفاف‌سازی و كاهش هزینه استفاده كنیم.

هاشمی شاهرودی با انتقاد از نحوه‌ برخورد با مدیران متخلف تصریح كرد: روش‌های برخوردمان نباید مضرانه باشد به گونه‌ای كه برای این‌كه ابرو را اصلاح كنیم، چشم را كور كنیم، نباید طوری برخورد كنیم كه بی‌انگیزگی در مدیران ایجاد شود مثلا مدیر لایقی كه باید خدمت كرده اگر جایی تخلفی هم مرتكب شده ـ كه حیف بوده نه میل ـ این مدیر با سابقه و زحمت خود منبع ثروتی به شمار می‌رود پس نباید او را حذف یا بی‌انگیزه كنیم و در مقابل آدم‌های بی‌عرضه‌ای كه هیچ ابتكار و خلاقیتی برای نظام ندارند و به مملكت ثروتی اضافه نكرده‌اند را جایگزین كنیم.

وی با بیان این‌كه كیفیت اطلاع‌رسانی نیز در این باره نباید چنان باشد كه به این افراد ضربه بزند، گفت: آقای هامانه چندی پیش درباره‌ این‌كه چرا قرارداد كمتر بسته می‌شود، می‌گفت مسوولان ما می‌ترسند كه برای بستن قرارداد اقدام كنند، آن‌ها از دستگاه‌های نظارتی كه بخشی از خود ما هستیم می‌ترسند و تا حدودی هم حق دارند زیرا روش‌ها ما باید تشویقی باشد.

هاشمی شاهرودی در پایان گفت: متأسفانه برخی برخوردها با مدیران منشأ ضربه‌های سنگین به نظام شده خصوصا در تبلیغات كه حرمت اشخاص مطرح است. اگر ما مكررا مدیر و وزیر عوض كنیم چیزی عوض نخواهد شد بلكه باید همت همین مدیر فعلی را زیاد كنیم اگر این كارها انجام نشود و ما تنها وظیفه‌ خود بدانیم كه فلان مدیر را توبیخ كنیم و تخلفش را بگیریم بعد هم افتخار كنیم كه كار نظارتی انجام می‌دهیم به مقاصد خود نمی‌رسیم. این‌ها هم باید در حد خود وجود داشته باشد اما روح قانون مهم است و عدم توجه به این مسایل نباید باعث شود تا به گردونه‌ی وظایف و قوانین دست و پا گیر و پر پیچ و خم بیافتیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین