آفتابنیوز : آفتاب: یک عضو کمیسیون انرژی با اشاره به نیاز صنعت نفت ایران به سرمایهگذاری خارجی تأکید کرد: برای آنکه بهرهبرداری از ذخایر نفتی ایران با ظرفیت بیشتر ادامه یابد نیاز است که در کنار استخراج و فروش نفت مجموعه اقداماتی برای حفظ و صیانت از تولید این سرمایه ملی انجام گیرد.
ولیالله شجاعپوریان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب تصریح کرد: در دولت گذشته مدیران صنعت نفت برای حفظ میزان تولید نگاهی صرفا انتفاعی و مقطعی به بهرهبرداری از ذخایر نفتی نداشتند و معتقد بودند برای صیانت از ذخایر توجه به نکاتی خاص ضروری و لازم است. از این بحث در دولت گذشته تحت عنوان عنوان بهره مالکانه از صنعت نفت تعبیر میشد و به این نگاه معطوف بود که وزارت نفت برای سرمایهگذاریهای ضروری همواره نباید دستش را به سوی دولت دراز کند.
عضو فراکسیون اقلیت اقلیت مجلس با اشاره به قدمت چاههای نفت ایران تأکید کرد: ذخایر نفتی به طور طبیعی مانند یک زمین کشاورزی است که اگر آییشبندی و همچنین تقویت خاک از طریق مکملهای طبیعی و شیمیایی در آن صورت نگیرد بعد از مدتی کارایی خود را از دست خواهد داد.
وی افزود: اگر مسئولان نسبت به فرایند نگهداری و حفاظت از چاههای نفت از طریق تزریق گاز به این ذخایر بیتوجه باشند بعد از مدتی افت فشار، میزان برداشت و تولید نفت را کاهش خواهد داد.
شجاعپوریان گفت: براساس آمارها، پیش از انقلاب میزان برداشت از ذخایر 6 میلیون بشکه در روز بود و اکنون این میزان به 4 میلیون بشکه در روز تقلیل یافته است.
وی با اشاره به هشدار وزیری هامانه، وزیر سابق نفت نسبت به وخامت وضعیت انرژی تا 15 سال آینده تصریح کرد: دولت باید هشدار هامانه را به عنوان یک کارشناس مسائل نفتی و همچنین گزارش مرکز پژوهشها درباره لزوم تزریق گاز به ذخایر نفتی را جدی بگیرد و در کنار برداشتهای روزانه از حوزههای نفتی به فکر صیانت و تقویت آن نیز باشد در غیر اینصورت در آینده میزان تولید نفت ایران از 4 میلیون بشکه در روز نیز کمتر خواهد شد.
این عضو کمیسیون انرژی افزود: برای این منظور دولت باید بخشی از سرمایه نفت و درآمدش را به بازسازی چاهها و سرمایهگذاری برای اکتشافات جدید به منظور تمرکززدایی از بهرهبرداری چاههای قدیمی اختصاص دهد.
شجاعپوریان همچنین درباره برداشت ایران از ذخایر مشترک گازی گفت: همانطوری که رئیس قوه قضائیه نیز اخیرا اشاره کرد، کشور قطر تا کنون برای برداشت از حوزه گازی مشترک پارس جنوبی ضمن دعوت از شرکتهای بزرگ و مطرح نفتی، 400 میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است. در این شرایط ایران با افت سرمایهگذاری در دو سال گذشته تنها 4 میلیارد دلار برای برداشت از این حوزه مشترک سرمایهگذاری کرده است.
وی تصریح کرد: غفلت ایران از بهرهبرداری از این حوزه گازی مشترک یک فاجعه ملی است. ایران در برداشت خود از پارس جنوبی اسیر مباحث و وسواسهای کوچک در قراردادها و انتخاب سرمایهگذاران شده است. این مسأله ما را اصل موضوع یعنی افزایش بهرهبرداری و رقابت با قطر عقب میاندازد.
شجاعپوریان با اشاره به نیاز داخلی صنایع کشور به گاز خاطرنشان کرد: اگرچه مسائلی که در خصوص نیاز صنایع و همچنین مصارف داخلی گاز مطرح میشود صحیح است اما میتوان با رونق بخشیدن به سرمایهگذاریهای خارجی و فاینانس در مناطق مشترک گازی تولید و برداشت گاز را افزایش داد تا هم نیاز داخلی برطرف شود و هم صادرات ادامه و گسترش یابد.
وی افزود: اکنون صدور گاز به اروپا به لحاظ امنیتی باید به عنوان یک ضرورت برای دولت مطرح باشد چرا که در صورت تحقق این مهم امنیت ایران حتی برای اروپاییان نیز حائز اهمیت خواهد بود.