آفتاب: آیت الله هاشمی رفسنجانی طی سخنانی در افتتاحیه اجلاس مجلس خبرگان رهبری با ابراز تاسف از درگذشت آیتالله مشكینی خاطرنشان كرد: برای من از لحاظ عاطفی بسیار سخت و دشوار است كه به جای ایشان صحبت كنم. شخصیت آیتالله مشكینی برای تمام ما روشن است؛ ایشان از زمان جوانی تا پایان عمر نقش موثری در تعلیم اخلاق طلاب و تعلیم فقه و اصول، در دوران مبارزه نقش بسیاری در پیروزی انقلاب و پس از پیروزی انقلاب نیز مسوولیت ریاست مجلس خبرگان را برعهده داشتند.
وی همچنین با ابراز تاسف از درگذشت آیتالله بنیفضل خاطرنشان كرد: ایشان نقش ویژهیی در تعلیم و تربیت طلاب داشتند و امروز جای آیتالله بنی فضل در میان ما خالی است.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینكه «خبرگان رهبری یك ابتكار بینظیر و سرنوشت ساز بود كه در جمهوری اسلامی رخ داد» تصریح كرد: البته در زمان تشكیل مجلس خبرگان مدتی در خصوص كلمه خبرگان بحثهایی صورت گرفت كه پس از گفتوگوهای بسیار به كلمه خبرگان رسیدیم كه حتی پس از تصحیح قانون اساسی این كلمه حفظ شد.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: با توجه به اینكه در نظام ما مشروعیت با ولی فقیه است، به طور طبیعی خبرگان رهبری جزو مهمترین اركان كشور است؛ چون صلاحیت تداوم كار رهبری و شهادت بر ادامه شرایط رهبری برعهده این مجلس قرار دارد. از سوی دیگر مهمترین و سرنوشت سازترین ركن كشور به خبرگان مربوط است. با اینكه تمام ارگانهای كشور مهم هستند، ولی مجلس خبرگان رهبری نقشی بزرگ و ویژه دارد.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینكه «در اوایل تشكیل خبرگان برخی رندانه میخواستند این مجلس را تضعیف كنند» تصریح كرد: برخی افراد با گفتن این سخنان كه تشكیل مجلس خبرگان رهبری موجب تضعیف رهبری میشود میخواستند این مجلس بزرگ و مهم را تضعیف كنند، ولی امام خمینی(ره) در همان زمان فرمودند كه خبرگان نه تنها تضعیف رهبری نیست بلكه تقویت رهبری است. اگر جامعه بداند حدود 80 نفر افراد باتقوا و آشنا با شرایط كشور میتواند در یك شرایط حساس كسی را انتخاب كنند و بر تداوم حضور آن پافشاری كنند، اطمینان بیشتری حاصل میكند.
ایشان ادامه داد: در تاریخ ما پس از معصومین دیگر حضور ولایت تكرار نشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ما وظیفه خود دانستیم و امام(ره) ما را راهنمایی كرد تا ولایت فقیه تشكیل شود و سپس مجلس خبرگان تشكیل شد تا ضمانت سلامت مقام رهبری و تداوم رهبری باشد و تیزبینی امام (ره) جای ستایش دارد.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینكه «اگر ایشان نمیخواستند چنین ابتكاری به وجود نمیآمد» خاطرنشان كرد: امروز این ارگان مقدس به وجود آمده و در حساسترین شرایط كه نگرانی تمام جامعه ما را فرا گرفته بود خبرگان در آن شرایط كار ویژه خود را به خوبی انجام دادند. در دوران فطرت برای انقلاب ما بسیار گران تمام میشد اگر آن روز خبرگان نمیتوانستند به خوبی عمل كنند. در آن شرایط حساس كار بزرگی به وجود آمد و آسان انجام شد، با چند ساعت بحث، مقام ولایت را انتخاب كردیم و آب از آب تكان نخورد.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان كرد: درگذشت شخصیت مهمی مانند امام(ره) كه دنیا را تكان میداد بسیار مهم بود و مهمتر از آن این بود كه پس از رحلت ایشان هیچ اتفاقی در كشور رخ ندهد و این كار بزرگ را خبرگان به خوبی انجام داد.
ایشان افزودند: یكی از مباحث مطرح درجامعه و برخی از دوستان در مجلس خبرگان این است كه فكر میكنند، مجلس خبرگان رهبری كمتر مورد استفاده قرار میگیرند، من معتقدم این نایب رییس مجلس خبرگان رهبری با تاكید بر اینكه «مجلس خبرگان میتواند وظایف مهم عملی نیز داشته باشد» گفت: مثلا برخی از مسایلی كه مقام معظم رهبری درباره سیاستهای كلی و اصل 44 قانون اساسی تصویب كردند، و مسوولیت آن را برعهده نهادهایی مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام گذاشتند، مجلس خبرگان میتواند از آنها در رابطه با وظایفشان توضیح بخواهد.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینكه «خبرگان رهبری میتواند فعالتر شود» خاطرنشان كرد: سوال اینجاست كه با توجه به وضعیت موجود و گذشته، آیا خبرگان با این نیروها كارآیی برای نظام دارد یا خیر. خبرگان رهبری را برخی به نیروهای مسلح تشبیه میكنند، این نیروها با هزینههای گزاف در كشور حضور دارند تا اگر روزی جنگی در كشور رخ داد برای دفاع حضور داشته باشند. آنها در زمان صلح آمادگی لازم را كسب میكنند و حضور آنها موجب آرامش مردم و ایجاد امنیت است.
وی افزود: خبرگان رهبری نیز با هزینههایی كم این نقش را در حساسترین مرحله تاریخی ایفا میكند، آن روزی كه خلا بزرگی در جامعه احساس میشود و دشمنان را علیه نظام ما حریص میكند، نقش ویژهیی برعهده خواهد داشت. این قدرت عظیم نقش مهمی برای پیشگیری خطر و جلوگیری از خطرهای ایجاد شده دارد.
وی با اشاره به فعالیتهای كمیسیونهای مختلف مجلس خبرگان رهبری تصریح كرد: كمیسیونهایی كه در رابطه با تداوم شرایط رهبری فعالیت میكنند، اقدامات خود را به خوبی انجام میدهند و این كمیتهها گزارشهای خود را به مجلس ارایه میكنند و ما نیز آن را به مقام معظم رهبری اعلام خواهیم كرد. در نظر نداریم كه این مسایل در سطح جامعه مطرح شود چون خبرگان رهبری به دنبال تبلیغ نیست شاید روزی این موارد اعلام شود.
آیتالله هاشمی درباره مسایل روز بینالمللی گفت: خبرگان رهبری باید با توجه به شرایط موجود بینالمللی و مسوولیتهای خود در رابطه با تحولات جهانی هشیار باشند، امروز خطر بزرگی با طرح خاورمیانه بزرگ كه از سوی دولت امریكا مطرح شده بود ما را تهدید میكند، هدف آنها سلطه در كشورهای منطقه به ویژه كشورهای نفتخیز است.
هاشمی رفسنجانی ادامه داد: آنها با اشغال افغانستان و عراق فكر میكردند كه بهترین گام را برداشتهاند و گامهای بعدی آنها راحتتر برداشته میشود، البته آنها با شعار دمكراسی میخواستند این كار را انجام بدهند ولی متوجه شدند كه نمیتوانند و برخی از دوستان آنها كه حكومتهایی غیر دمكراسی دارند از این اقدام آنها دلگیر شدند. به همین جهت با شعار محور شرارت میخواستند به اهداف خود برسند كه باز هم با شكست مواجه شدند.
وی با اشاره به اینكه «شكستن صدام و از بین بردن طالبان به نفع مردم منطقه بود» خاطرنشان كرد: صدام جنگ افروزی دیكتاتور بود و تفكرات طالبان برای همه مشخص است. جمهوری اسلامی ایران با وجود اینكه با حضور بیگانگان مخالف بود ولی از بین بردن صدام و طالبان را مثبت میدانست و از بین بردن آنها را موجب كاهش فتنه در منطقه میدانست.
هاشمی رفسنجانی با تاكید بر اینكه «ایران در خصوص عراق به دنبال همكاری برای حل مشكلات این كشور بود» تصریح كرد: جمهوری اسلامی ایران میخواهد وحدت ارضی عراق حفظ شود و قومهای مختلف این كشور در كنار یكدیگر قرار بگیرند، حتی دولت مشروع نیز در عراق بر سركار آمد ولی طبع اشغالگری نمیگذارد تا این حركات به جایی برسد.
نایب رییس مجلس خبرگان با بیان اینكه «اگر آمریكا میتوانست آرامش قبرستانی در عراق به وجود آورد این كار را میكرد» خاطرنشان كرد: امروز آنها دیدند كه در یك بن بست گیركردهاند. هم آمریكاییها در عراق و حتی ناتو در افغانستان به گل نشستهاند. فرصت شرارت در جای دیگر ندارند و حتی امروز مشكلات آنها به خانههایشان رفته است.
هاشمی رفسنجانی افزود: بوش بدون اطلاع قبلی به عراق میآید و در یكی از پایگاههای آمریكاییها كه تلفات بسیاری آنها در این پایگاه دادهاند اقامت میكند تا به همه نشان دهد كه عراق امن است و از طرف دیگر به كنگره اعلام میكند كه چیزی تصویب نكنند تا به آمریكا بازگردد و درباره مسایل مختلف توضیح دهد. انگلیسیها نیز پس از 4 سال حضور در بصره فكر میكردند بصره خانه ابدی آنها شده، ولی امروز با تلفات بسیار مجبور هستند كه بصره را ترك كنند. در افغانستان هم نتوانستند مشكل قاچاق مواد مخدر را حل كنند. بلكه موجبات افزایش آن را نیز فراهم كردند. از سوی دیگر امنیت در افغانستان حل نشده است.
وی خاطرنشان كرد: به فكر افتادند تا در لبنان شرارتهای خود را دنبال كنند، اما دیدند مسلخی برای آنها در لبنان به وجود آمد. در فلسطین هم میخواستند نمایش دموكراسی به وجود آورند كه موفق نشدند و حتی به ضرر آنها تمام شد.
هاشمی رفسنجانی با تاكید براینكه «امروز جمهوری اسلامی ایران با صلابت كار خود را دنبال میكند» اظهار كرد: آنها نتوانستند هیچ آسیبی به ما برسانند. تلاش میكردند تا درباره مساله هستهیی افكار جهانی را علیه ما تحریك كنند و به اهداف خود درباره خاورمیانه بزرگ برسند، ولی هنوز در سر جای خود هستند و ما نیز باید به این دو محور اصلی كه مقام معظم رهبری در ابتدای امسال فرمودند یعنی اتحاد ملی و انسجام اسلامی توجه ویژه داشته باشیم و بر آن تاكید كنیم.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینكه «ما در اصول با یكدیگر هیچ اختلافی نداریم» خاطرنشان كرد: نباید بگذاریم تا اختلاف سلیقههای كوچك موجب شود تا وحدت ملی دچار مشكل شود. البته در رابطه با ایجاد اتحاد و وحدت مجلس خبرگان نقش ویژه دارد.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینكه طرح مساله انسجام اسلامی حرف جدیدی بود و به موقع زده شد، ادامه داد: با توجه به طرح دشمنان اسلام مبنی بر تشكیل خاورمیانه بزرگ، دشمنان اسلام میخواهند كه كشورهای مسلمان را در مقابل یكدیگر قرار دهند و حتی ما شاهد بودیم كه موج عظیمی علیه شیعیان به وجود آمد كه با تدبیر این موج خنثی شد، باید مراقب باشیم ضمن دفاع از مواضع حد خودمان، بهانه به ایادی شیاطین ندهیم. شاید كشور كوچكی علیه ما حرفی بزند ولی ما نباید به خاطر مصالحی به اینگونه اظهارات توجه كنیم، چون مصالح عمومی مهمتر است.
وی خاطرنشان كرد: خبرگان رهبری باید به خوبی وظیفه خود را در رابطه با اتحاد ملی و انسجام اسلامی عمل كنند و محوری برای اتحاد و انسجام داخلی و خارجی باشند.