روزنامه «نشنال»، در گزارشی با اشاره به پایان تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در ماه اکتبر نوشت، دیپلماتهای سازمان ملل عنوان کردهاند آمریکا در صورتی که برای بازگشت تحریمهای سازمانملل بر ایران به تهدید رو بیاورد، با یک نبرد سخت و نابهسامان روبهرو خواهد شد.
به نوشته این روزنامه اماراتی، واشنگتن راهبرد خود را با انگلیس، فرانسه و آلمان که همگی امضاکنندگان توافق برجام در سال 2015 بودهاند به اشتراک گذاشته است. تحت برجام، تحریمهای تسلیحاتی [غیر موشکی] سازمان ملل علیه ایران در ماه اکتبر به پایان خواهند رسید. اما آمریکا پیشنویس قطعنامهای را به کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان ارائه کرده تا این تحریمها را علیه ایران تمدید کنند، اما دیپلماتهای سازمان ملل عنوان کردهاند که این قطعنامه در اختیار 11 عضو دیگر این شورا قرار نگرفته است، که روسیه و چین جزو این 11 عضو هستند.
یک دیپلمات شورای امنیت سازمان ملل به شرط ناشناخته بودن عنوان کرد: «زمانی که پایان تحریمها فرا برسد، این تحریمها به طور کامل برداشته خواهند شد.»
به نوشته پایگاه نشنال، این قطعنامه به 9 رای موافق نیاز دارد و کشورهای روسیه، چین، آمریکا، انگلیس یا فرانسه نباید آن را وتو کنند. دیپلماتهای سازمان ملل عنوان کردهاند که آمریکا احتمالاً تلاش خواهد کرد رأی چین و روسیه را جلب کند.
هیئتهای نمایندگی روسیه و چین در سازمان ملل در این خصوص حاضر به اظهار نظر نشدهاند. اگر شورای امنیت سازمان ملل، تحریمهای تسلیحاتی را علیه ایران تمدید نکند، گام بعدی آمریکا تلاش برای بازگرداندن تمام تحریمهای سازمان ملل بر ایران خواهد بود؛ که تحریمهای تسلیحاتی نیز جزو آنان محسوب میشود.
یک مقام اروپایی به شرط ناشناخته ماندن گفت: «خیلی دشوار است که خود را ناظر قطعنامهای معرفی کنید که تصمیم گرفتید از آن خارج شوید. شما یا در داخل آن هستید یا نیستید.»
خبرگزاری «رویترز» اواخر سال گذشته یک استدلال حقوقی را که توسط وزارت خارجه آمریکا تدوین شده بود، مشاهده کرده که این مساله را مطرح میکند که واشنگتن هنوز هم میتواند تمام تحریمهای سازمان ملل را بازگرداند؛ زیرا نام این کشور به عنوان یکی از شرکتکنندگان در قطعنامه 2231 سازمان ملل ثبت شده است.
پایگاه نشنال در پایان نوشت، برخی دیپلماتهای سازمان ملل گفتهاند اینکه آمریکا میتواند این کار را انجام دهد یا خیر، باعث اختلاف است اما در نهایت این موضوع به اعضای شورای امنیت سازمان سپرده خواهد شد تا شکایتهای آمریکا مبنی بر اینکه ایران عدم تطابق عملکرد آشکار داشته است را بررسی کند.
یک مقام اروپایی به شرط ناشناخته ماندن گفت: «اگر از بعد شورای امنیت به مساله نگاه شود، این موضوع باعث نابهسامانی خواهد شد، زیرا صرفنظر از آنچه انگلیس، آلمان و فرانسه میاندیشند، روسیه و چین قرار نیست، این تفسیر حقوقی را تائید نخواهند کرد.»