کد خبر: ۶۶۱۲۰
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۸۶ - ۱۷:۳۳
گفت‌وگو با دکتر حسین سلیمی

تحریم‌های تازه آمریکا نشانه چیست؟

آفتاب‌‌نیوز :

آفتاب: دکتر حسین سلیمی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره اعمال تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران، بر این باور است که رفتار آمریکایی‌ها را درباره پرونده هسته‌ای ایران نمی‌توان کاملا یکجانبه دانست چرا که اروپایي‌ها و سایر قدرت‌های بزرگ تا حدود زیادی در نوع برخورد با پرونده هسته‌ای ایران با آمریکا اشتراک نظر دارند و تنها در تاکتیک‌های مقطعی اختلاف‌نظرهایی در میان آنها بروز می‌کند.

استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب می‌گوید: وقتی آمریکا و قدرت‌های غربی در مورد وارد کردن فشار بر ایران تا تعدیل مواضع‌اش اشتراک نظر دارند، این رفتار را در ادبیات روابط بین‌المللی رفتار یکجانبه نمی‌گویند چرا که آمریکا دارای متحدانی است و با آنها مشترک عمل می‌کند اما بهر حال هر کشور با ابزارهای خود عمل می‌کند.

سلیمی در ادامه درباره تاثیر تحریم‌های یکجانبه آمریکا بر روند پرونده هسته‌ای معتقد است: همان طور که کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا گفته «اعمال این تحریم‌ها فعلا به منزله پرهیز از جنگ خواهد بود.» این مساله به این معناست که آمریکا و متحدان غربی‌اش به نوعی به سمت اعمال فشار بیشتر بر ایران پیش خواهند رفت و آمریکایی‌ها به دنبال این هستند که با تحریم‌ها، فشار را بیشتر کنند تا این مساله به سمت جنگ نرود.

وی تصریح کرد: پیام تحریم‌های یکجانبه این است که ایران تا تغییر جدی در مواضع‌اش اعمال نکند، قدرت‌های بزرگ نسبت به حل کامل پرونده هسته‌ای رضایت نخواهند داد. بنابراین به نظر می‌رسد به رغم اینکه بعضی از سیاستمداران در ایران اعلام کرده‌اند که مساله پرونده هسته‌ای ایران تمام شده، این گونه نیست و با شیوه‌های دیگری این پرونده در عرصه بین‌المللی ادامه خواهد داشت. 

سلیمی تاکید کرد: ما باید بدانیم که در عرصه بین‌المللی همه بازی در اختیار ایران نیست. بخشی از آن در اختیار ایران است و بخشی مهمی از آن در اختیار بازیگران مهم بین‌المللی است بر این اساس با یکسری توافق‌های فنی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌توان به حل کامل مساله هسته‌ای امیدوار بود.

وی با بیان اینکه «با چند توافق تکنیکی نمی‌توانیم مشکل پرونده هسته‌ای ایران را حل کنیم» اظهار داشت: تا زمانی که ایران به دنبال تغییر دادن روابط بین‌المللی و در پی نوع متفاوتی از رفتار در عرصه بین‌المللی است، پرونده هسته‌ای ایران باز خواهد ماند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: پرونده هسته‌ای ایران نیازمند نوعی تغییر رفتار است که طی آن، ایران باید به یک بازیگر همکار در عرصه بین‌المللی تبدیل شود و تنها در این شرایط پرونده هسته‌ای قابل حل خواهد بود و گرنه وضع فعلی ادامه خواهد داشت و بحران کاهش نمی‌یابد.

سلیمی اظهار داشت: اگر ایران به یک بازیگر همکار در عرصه بین‌المللی تبدیل نشود حتی اگر مسایل هسته‌ای رو به کاهش برود سایر مسایل حوزه سیاست خارجی نیز می‌توانند به بحران تبدیل شوند .

دکتر سلیمی درباره مخالفت روسیه و چین با تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران معتقد است: چین و روسیه هرگز متحد استراتژیکی برای ایران نخواهند بود بلکه ایران کارتی است در دست آنها که با استفاده از آن روابط خودشان را با اروپا و آمریکا تنظیم کنند و در نهایت در زمینه افزایش فشارها بر ایران سدی در مقابل آ‌مریکا و اروپایی‌ها ایجاد نخواهند کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: روسیه وچین در حوزه اقتصاد و روابط بین‌الملل به دنبال منافع خود هستند و وقتی احساس کنند این منافع از سوی آمریکا و اروپا تامین می‌شود و یا می‌توانند امتیازات بیشتری به دست آوردند،‌ با آنها همسو خواهند شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین