شعیب بهمن در ارتباط با سفر روز سهشنبه وزیر امور خارجه کشورمان به مسکو و دیدارش با پوتین و لاوروف رئیس جمهور و وزیر امور خارجه روسیه گفت: سفر آقای ظریف به روسیه در شرایط فعلی از چند جنبه قابل بررسی است.
وی با اشاره به روابط دو جانبه ایران و روسیه گفت: این روابط در سالهای اخیر به واسطه همکاریهای منطقهای دو کشور در ارتباط با موضوع سوریه ماهیت جدیدی پیدا کرده و زمینههایی را برای ارتقای هر چه بیشتر فراهم کرده است. در همین چارچوب دو کشور تمایل به گسترش روابطشان در دیگر عرصه ها از جمله حوزه اقتصادی نیز دارند.
این کارشناس مسائل روسیه با بیان این که یکی دیگر از جنبههای این سفر مربوط به همکاریهای منطقهای تهران- مسکو در منطقه غرب آسیا از جمله بحث سوریه است خاطر نشان کرد: احتمالا در جریان دیدارهای روز سه شنبه آقای ظریف با مقامات مسکو دو طرف در ارتباط با مسائل قفقاز از جمله شلعه ور شدن مجدد درگیری بین آذربایجان و ارمنستان نیز رایزنی و گفتوگو کردهاند .
بهمن همچنین یکی دیگر از محورهای رایزنی مقامات ایران و روسیه را مسائل عرصه بین الملل عنوان کرد و گفت: یکی از مهمترین موضوعاتی که در این حوزه در دستور کار رایزنیهای دو طرف بوده فشار آمریکا علیه تهران و تلاشهای دولت واشنگتن برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران است. البته از گذشته رایزنیهای متعددی بین دو کشور در این ارتباط وجود داشته و گفتوگوها نیز در این سفر در ادامه همکاریهای دو کشور در این راستا بوده است.
وی همچنین در مورد توافق ایران و روسیه مبنی بر تدوین توافقی جدید بین دو کشور جهت همکاریهای دراز مدت گفت: در اسفند ماه سال ۱۳۷۹ در جریان سفر آقای خاتمی به مسکو و دیداری که با آقای پوتین داشتند سندی ۱۰ ساله بین دو کشور منعقد شد که در آن اصول همکاریها بین دو طرف مشخص شده است. در آن سند پیش بینی شده در صورتی که طرفین از این توافق رضایت داشته باشند این سند هر ۵ سال یک بار اتوماتیک وار تمدید شود و امسال در اسفند ماه پایان موعد تمدید ۵ ساله دوم است.
بهمن ادامه داد: به نظر میرسد با توجه به شرایط زمانی و وضعیت موجود در عرصه بین الملل و روابط دو کشور ، ایران و روسیه تصمیم گرفتهاند که براساس رایزنیهای صورت گرفته سند و نقشه راه جدیدی برای گسترش تعاملات تهیه و تدوین کنند.
وی با بیان این که انعقاد اسناد راهبردی بلند مدت بین کشورها امری متداول در عرصه بین المللی است ، اظهار کرد: به نظر میرسد تدوین سندی مانند سند جامع همکاری ۲۵ ساله بین ایران و چین در ارتباط با همکاریهای ایران و روسیه نیز نیاز است و این سند راهبردی دراز مدت میتواند به عنوان نقشه راه در توسعه مناسبات به خصوص مسائل اقتصادی بین تهران و مسکو عمل کند و این یک امر ضروری است.
بهمن در ارتباط با پیام روحانی به پوتین که در روز سه شنبه توسط ظریف به رئیس جمهور روسیه ارائه شد خاطر نشان کرد: چیزی از مفاد این پیام منتشر نشده است ولی من شخصا احتمال میدهم که این پیام ناظر بر نگارش و تدوین سندی باشد که پیش از این به آن اشاره شد.
این کارشناس مسائل روسیه با بیان این که احتمالا در جریان گفت وگوی تلفنی پوتین و آقای روحانی که چند روز قبل انجام شد دو رئیس جمهور در این مورد صحبت کردهاند و سفر آقای ظریف نیز در راستای گفتوگوی تلفنی روسای جمهور دو کشور و پیگیری مسائل مطرح شده است، گفت: به نظر میرسد که در آینده خبرهای بیشتری در این ارتباط منتشر شود و از سوی دو کشور گامهای جدی تری برای تدوین این سند برداشته شود.