کد خبر: ۶۶۴۹۳۲
تعداد نظرات: ۲۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۷
مدرک جعلی آقای رئیس؛ نفر جایگزین مشخص شد

عجایب پرونده رئیس سازمان هواپیمایی؛ از مدرک جعلی تا اختلاس در زمان خرید هواپیما

«یک پرونده مربوط به خرید هواپیمای فالکون ۲۰۰۰ است که علی عابدزاده، مدیرعامل وقت شرکت هواپیمایی آسمان، در خلال سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰، ۲۵ میلیون دلار (با دلار ۷۰۰ تومانی) وجوهات دولتی از سازمان هواپیمایی دریافت کرده تا اقدام به خرید یک هواپیمای فلایت‌چک کند، اما به‌جای آن، یک هواپیمای فالکون ۲۰۰۰ آن‌هم بدون پنل فلایت‌چک خریداری می‌کنند که اکنون نیز کارایی‌ای برای وارسی ندارد».
آفتاب‌‌نیوز :

زمزمه‌های جابه‌جایی رئیس سازمان هواپیمایی کشوری این روز‌ها صنعت هوایی کشور را تحت تأثیر قرار داده است. گفته می‌شود علی عابدزاده پس از چهار سال ریاست در این سازمان، صندلی خود را به تورج دهقانی‌زنگنه، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) خواهد سپرد. منابع آگاه خبر می‌دهند که احکام برای ابلاغ ازسوی هیئت‌وزیران، ارسال شده است. اما چرا اکنون این جابه‌جایی تا این اندازه پررنگ شده است؟ این جابه‌جایی در شرایطی‌که زمان چندان طولانی‌ای تا پایان دولت باقی نمانده است، چرا رخ می‌دهد؟

پاسخ این سؤال به سخنان اخیر سخنگوی قوه قضائیه باز‌می‌گردد. غلامحسین اسماعیلی از صدور حکم قطعی برای یکی از متهمان پرونده خرید هواپیمای فلایت‌چک خبر داده بود. غلامحسین اسماعیلی به مهر گفته بود: «برای یکی از این مواد رأی صادر شده و رأی صادره هم قطعی است». او درباره آخرین وضعیت پرونده هم گفته بود: «این پرونده و حکم صادره در مرحله اجرای حکم است»، اما او اعلام نکرده بود این فرد کیست؟

عجایب پرونده رئیس سازمان هواپیمایی؛ از مدرک جعلی تا اختلاس در زمان خرید هواپیما

‌ابهام در جعلی‌بودن مدرک رئیس سازمان هواپیمایی

با پیگیری‌ها مشخص شد که علت هم‌زمانی جابه‌جایی ریاست سازمان هواپیمایی و یک اتفاق‏، بی‌معنا هم نیست. یک منبع مطلع در قوه قضائیه در گفتگو با «شرق» خبر می‌دهد: «حکم قطعی که از سوی سخنگوی قوه قضائیه اعلام شد، مربوط به علی عابدزاده، رئیس کنونی سازمان هواپیمایی کشوری وقت است». اما این حکم هم اصل ماجرا نیست. این منبع آگاه همچنین خبر می‌دهد: «بخش‌های نظارتی دریافته‌اند که مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد این مقام مسئول که از فیلیپین اخذ شده، جعلی است». عجیب آنکه پیش‌تر، شک‌و‌شبهه‌هایی درباره ریز نمرات (نه مدرک) دیپلم این مقام مسئول در سال ۱۳۵۳ مطرح شده بود و سازمان بازرسی کل کشور به آن ورود کرده بود. جالب‌تر آنکه پیش‌تر این سازمان بر جعلی‌بودن مدرک یکی از کارشناسان رسمی دادگستری در پرونده سقوط هواپیمای تهران- یاسوج، تأکید داشت و آن را نشانه‌ای از بی‌اعتباری نظرات کارشناسی در این پرونده عنوان می‌کرد.

در پیگیری این موضوع که در گفتگو با مقامات آگاه به دست آمد، چند نکته جدی مطرح است. براساس قرائن و شواهد موجود در پرونده‌های پرسنلی این معاون وزیر، در ۴۰ سال اخیر (از سال ۵۹ تا ۹۹) منحصرا یک گواهی تحت عنوان ارزش‌نامه تحصیلات خارجی که «فاقد ریز نمرات تحصیلی» نیز هست، در رشته «مهندسی مدیریت» مربوط به یکی از دانشگاه‌های کشور فیلیپین وجود دارد که در تاریخ ۱۲/۸/۱۳۵۹ مورد ارزشیابی قرار گرفته است.

براساس اظهاراتی که از سوی علی عابدزاده در مراجع رسمی موجود است، او اعلام کرده در سال‌های ۵۶ تا ۵۷ اقدام به اخذ مدرک مهندسی هواپیما در مقطع کارشناسی کرده است. حال چند سؤال مطرح می‌شود؛ عابدزاده چگونه توانسته در طول دو سال‏‏، در دانشگاهی در فیلیپین، مدرک کارشناسی خود را دریافت کند؟ از آنجا که مقام‌های مسئول باید مدارک خود را کامل ارائه دهند، علت اینکه اصل مدرک و ریز نمرات تحصیلی مربوط به مقطع کارشناسی به مرجع مربوطه جهت ارزشیابی مدارک خارج از کشور تودیع نشده، چه بوده است؟

همچنین گفته می‌شود مدرک کارشناسی‌ارشد او در سال‌های ۵۸ تا ۵۹ در رشته «مدیریت مهندسی» اخذ شده است. تاریخ اخذ این دانشنامه، مورخ ۲۳ مِی ۱۹۸۰ مقارن با ۲/۳/۱۳۵۹ است. منابع آگاه خبر می‌دهند او از یک‌سو مدت‌زمان تحصیل در مقطع فوق‌لیسانس حد فاصل سال‌های ۵۸ تا ۵۹ قید شده و همچنین از سوی دیگر زمان صدور دانشنامه خارجی، به تاریخ دوم خرداد ۱۳۵۹ بوده است. حال پرسش این است که چگونه این مدرک در بازه زمانی یک‌ساله اخذ شده؟ با این اوصاف، می‌توان گفت او توانسته در طول سه سال، مدرک لیسانس و فوق‌لیسانس خود را باهم دریافت کند.

‌دریافت حقوق و مزایا از یک شرکت خصوصی در زمان ریاست

نکته دیگری که درباره مدیریت این مقام مسئول و نه مدرک او مطرح است، مربوط به سنوات خدمتی و قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان است. علی عابدزاده، در قالب مدیرعامل هواپیمایی آسمان، در تاریخ ۳۰/۲/۱۳۸۸ صراحتا اعلام کرده که سابقه پرداخت بیمه بیش از ۳۰ سال را دارد. همچنین این نامه نسبت به بازخریدکردن ۱۰ سال از سنوات خدمتی خود برابر با اقرارنامه محضری مورخ ۳۰/۳/۱۳۸۸، اقدام کرده و درخواست او نیز اجابت شده است، اما نکته جالب آنکه در سال‌های بعد و تا امروز، اساسا سوابق و سنوات مندرج در احکام کارگزینی نام‌برده (بدون احتساب سنوات خدمت نظام وظیفه) با اقرارنامه محضری او انطباق ندارد؛ زیرا براساس مدارکی که در اختیار «شرق» قرار گرفته، این مقام مسئول پس از بازخرید از حقوق و مزایای دو ایرلاین بهره برده است!

برای عابدزاده در سال‌های ۹۵ تا ۹۷، درست زمانی که در سمت ریاست سازمان هواپیمایی کشوری حضور داشت، در یکی از شرکت‌های خصوصی (ماهان)، هر ماه به‌صورت تمام‌وقت بیمه و سنوات پرداخت می‌شد. سؤال این است؛ باتوجه به نقش حاکمیتی و نظارتی سازمان هواپیمایی کشوری در صنعت هوانوردی و همچنین از حیث تضاد منافع، دریافت حقوق از یک شرکت خصوصی، عملی قانونی است؟ جالب‌تر آنکه این اتفاق سابقه دارد و او در سال‌های ۹۱ تا ۹۴ با وجود اینکه در هواپیمایی آسمان حضور نداشته، اما برای او حق بیمه و سنوات پرداخت شده است!

نکته عجیب ماجرا آن است که دستگاه‌های نظارتی اصولا براساس وظایف ذاتی خود باید نظارتی تام بر مجموعه‌های دولتی و به‌ویژه مقامات داشته باشند، اما این ابهامات ۴۰ ساله، این سؤال را ایجاد می‌کند که مقام‌های نظارتی در این مدت، کجا بودند؟ براساس همین ابهامات و سؤالات بی‌پاسخ است که گفته می‌شود حالا حضور او در قامت ریاست سازمان هواپیمایی، محل تردید قرار گرفته و احتمال تعلیق این مقام، در روز‌های آتی وجود دارد.

‌حکم قطعی عابدزاده در یکی از پرونده‌های فلایت‌چک صادر شد

یک منبع آگاه دیگر درباره جزئیات این پرونده به «شرق» خبر می‌دهد: «یک پرونده مربوط به خرید هواپیمای فالکون ۲۰۰۰ است که علی عابدزاده، مدیرعامل وقت شرکت هواپیمایی آسمان، در خلال سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰، ۲۵ میلیون دلار (با دلار ۷۰۰ تومانی) وجوهات دولتی از سازمان هواپیمایی دریافت کرده تا اقدام به خرید یک هواپیمای فلایت‌چک کند، اما به‌جای آن، یک هواپیمای فالکون ۲۰۰۰ آن‌هم بدون پنل فلایت‌چک خریداری می‌کنند که اکنون نیز کارایی‌ای برای وارسی ندارد».

او می‌افزاید: «در پرونده دیگری که برای فلایت‌چک‌ها از سوی سازمان بازرسی کل کشور تهیه شده، علی عابدزاده یک هواپیمای کینگ‌ایر ۲۰۰۰ با پنل فلایت‌چک را به سه‌برابر قیمت خریداری کرده است، درحالی‌که در روند بررسی این موضوع روشن شد که این هواپیما تنها ۲.۵ میلیون دلار می‌ارزیده، اما ۱۱ میلیون دلار فاکتور شده است».

حال مشخص نیست این حکم مربوط به کدام‌یک از این دو پرونده است، اما ارتباط آن با خرید هواپیمای فلایت‌چک برمبنای سخنان سخنگوی قوه قضائیه محرز است.

‌مدیرعامل هما، جانشین عابدزاده می‌شود؟

این خبر در شرایطی اهمیت دارد که شنیده‌ها حاکی از تغییر مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) و جانشینی تورج دهقانی‌زنگنه بر کرسی رئیس سازمان هواپیمایی کشوری است. پیش‌تر عابدزاده و زنگنه در شرکت هواپیمایی معراج، با یکدیگر همکار بودند؛ زنگنه مدیرعامل و عابدزاده عضو هیئت‌مدیره بود. حال به نظر می‌رسد که این همکاری در شکلی دیگر تا امروز نیز ادامه یافته باشد. نام تیمسار زنگنه، پیش‌تر در لیست تحریم‌های آمریکا گنجانده شد. حال این سؤال جدی مطرح است که چگونه رئیس سازمان هواپیمایی کشوری که تا این اندازه مراودات بین‌المللی دارد، می‌تواند در لیست تحریم‌ها باشد و در این کرسی مهم بنشیند؟

یک منبع آگاه در گفتگو با فارس در این زمینه گفته است: «برای تغییر رئیس سازمان هواپیمایی و مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، احکام برای ابلاغ توسط هیئت وزیران، ارسال شده است».

او بیان کرده است: «در این راستا به احتمال بسیار زیاد تورج دهقان‌زنگنه، مدیرعامل فعلی ایران‌ایر به‌جای علی عابدزاده به ریاست سازمان هواپیمایی کشوری منصوب می‌شود. از سوی دیگر علیرضا برخور، جانشین اسبق نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سرپرست شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران خواهد شد».

منبع: شرق
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
50
ترابه خدا به این مردم بگین تواین مملکت چه خبره ؟ ملت همه در... وفقروبدبختی بسرمیبرن هرروزمشخص میشه فلان نماینده وزیر وکیل کارمند عالی رتبه دولت یادزدی و اختلاس یا مدرک جعلی مثل این آقا مثل وزیر ...و صدهاتن دیگر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
خودت مقصری که هنوز نمیدونی چه خبره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
1
15
در مورد ضعف سازمان هواپیمایی کشوری و پرسنل آن شکی نیست...
اما مرتبط نمودن آقای عابدزاده با سایر افراد از جمله رئیس پیشنهادی سازمان هواپیمایی کشوری که اتفاقا هیچ گونه ربط سازمانی با هم ندارند ( معراج شرکتی متفاوت است و مسئول پروازهای مقامات کشور)، شائبه اعمال فشار از طرف خبرگزاری نگارند و گروههایی که مایل به کنترل این سازمان تخصصی توسط افراد مورد نظر خود را دارند می دهد....
پاسخ ها
شهروند
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
آفتاب عزیز از مسئولی که اونو گذاشت هم پرس و جو کن،، چرا؟؟؟
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
41
40 سال با مدرک جعلی حقوق دولتی و امتیاز و. رانت بگیری!!! مجازات این فرد چی میتونه باشه؟؟؟ چندنفر ادم اینجوری داریم!!!؟؟؟
جامعه شناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
22
مسوولان پاک دست چرا به این روز افتاده اند.
ایرانی ستمدیده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
26
هرچه دروغ بزرگتر دزدی بیشتر کنی پله های ترقی میری بالا.....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
31
چوپانی را پرسیدند:"روزگار چگونه است ؟"
گفت:
"گوسفندانم را که پشم چینی کردم بیشترشان گرگ بودند..."
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
20
از سایت های خبر گزاری خواهش میکنم دیگه اخبار اختلاس دزدی نگذارند. یه بار اعلام کنین سازمانها یا مسولینی که اختلاس نکردند را تو اخبار بیارید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
18
توی این مملکت چه خبره،
طبسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
17
نقل به مضنون .
تالیف دعای پرواز و نصب در سالن انتظار سوار شدن به هواپیما از خلافیت ها و نبوغ ایشان بوده .
مردم با دعا پرواز کنند تا انها پروار ,اموال دلار طلا مسکن خودرو انچنانی شوند .
ناشناس
|
Japan
|
۱۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
23
هر مشکل و فسادی که هست اگر ریشه یابی بشه در نهایت میرسه به یه جا و چون برای اونجا نمیشه کاری کرد هیچ چیز تغییر نمیکنه
اصفهانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
14
توی دفترش دعا پرواز بود .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
16
وقتی که راه پیشرفت شارلاتانیزم باشه خب معلومه نتیجه چی میشه بدبخت کسی که تو این مملکت سالم زندگی کرد
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
18
سلام، به اتهامات فوق باید پرونده سقوط هواپیمایی اوکراین را هم اضافه کنید.ایشان بعنوان رئیس سازمان هواپیمایی کشوری وبا توجه به اینکه بدلیل هدف قرار دادن پایگاه امریکایی ها در عراق واحتمال پاسخ امریکایی هابه ما آسمان وفضای کشوردر وضعیت بحرانی وقرمز قرار داشته وباید کلیه پروازهای کشور حداقل به مدت 24 ساعت کنسل می شده است چرا پروازهارا تعلیق نکرده اند که موجب خطای اپراتور موشک ومرگ یکصدوهفتادوشش انسان بیگناه ونخبه شده اند؟بنظر بنده درجه تقصیر ایشان بعنوان رئیس سازمان هواپیمایی کشور در حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی از اپراتور موشک بیشتر است.
بیدل
|
Netherlands
|
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
1
30
اصلا جای تردیدی برای جعلی بودن مدرک این آدم و فردی که بعدا جایگزین گردید وجود ندارد چون اساس نظام بر پایه جعل و دروغ و نیرنگ و خدغه پایه گذاری شده.
وحید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
0
24
اصلا جای تعجب ندارد.مدرک تحصیلی خیلی از مسئولین اینطوری است.به چهره اش نگاه کنید.....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
1
22
چقدر دزد خدا بدهد برکت . نتیجه ی ادارات گزینش چه آدم هایی در آمده اند . وقتی بظاهر آدم ها و پیشوند حاجی در جلو اسم بیشتر از اعمال آدم ها توجه شود نتیجه اش همین است .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۵
1
18
تعداد کمی از دست اندر کاران سالم اند اسم آنها را بیاورید خودتان و مردم را راحت کنید . تا در حق آنها هم جفا نشود کاری به فکر شان نداشته باشیم .
بهروز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۹
0
0
اقای مهندس قبل از انقلاب مدرک گرفتن ایشان تحصیل کرده فیلیپین هستن . اگر بعد از چهل سال تازه متوجه شدید که مدرکش جعلی است اول که خیلی زود تصمیم گیری کردید 40 سال دیگه صبر می کردید. ثانیا مشخص میشه که تمام بازرسین یا خیلی بیسواد بودن یا حق وحساب گرفتن. اول باید تمام بازرسین را احضار کنید. ثالثا این همه تخلف از از بهترین و متدین ترین انسان خدمت گذار را یک شبه جطوری سرهم کردید. این همه تهمت .وتشویش افکار عمومی .
بهار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۹
0
0
متاسفم که اخبار دروغ بین مردم پخش میکنید . ایشون یک لکه خاکستری در پرونده کاریشون ندارن چه برسه به سیاه . دوران تحصیلی ایشون لیسانس و فوق لبسانس ۵ سال طول کشیده و قابل توجهتون از شاگردان ممتاز دانشگاه فیلیپین هستن و هنوز پایان نامشون در سایت دانشگاه وجود داره و هیچ شبهه ای در کار نیست
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین