مطالعات تعدادی از دانشمندان نشان می دهد که افراد مبتلا به کووید ۱۹ ایمنیشان نسبت به این عفونت را پس از چند ماه از دست می دهند.
به گزارش ژاپنتایمز، در این تحقیق آب سردی بر تولیدکنندگان واکسن که به صورت شبانه روزی برای تولید واکسیناسیون دسته جمعی که باعث تقویت آنتی بادی در افراد در برابر این بیماری می شود، ریخته شده است اما همچنان کارشناسان می گویند که شرایط به آنچه که به نظر می رسد بد نیست.
مطالعه کالج پادشاهی دانشگاه لندن بر روی ۹۰ نفر از افراد مبتلا به کووید ۱۹ نشان داده است که سطح آنتی بادی در این افراد سه هفته بعد از بروز اولین علائم به پیک خود رسیده و بعد از آن به سرعت کاهش پیدا می کند و تنها در حدود ۱۶.۷ درصد از این افراد سه ماه بعد از ابتلا به این بیماری سطح آنتی بادی آنها بالا می رود. یافته هایی همانند این گزارش نیز در اسپانیا مطرح شده است.
دکتر "تتسوو ناکایاما" استاد تمام انیستیتو علوم حیات کیتاساتو و مدیر انجمن ژاپنی ویروس شناسی بالینی در این باره می گوید: سطح آنتی بادی برای افراد بدون علامت پایین تر بوده و آنتی بادی در افراد بدون علامت و یا دارای علائم خفیف دوام چندانی نخواهد داشت.
دکتر "باری بلووم" استاد تمام دانشکده سلامت عمومی هاروارد نیز می گوید: اطلاعات استخراج شده از خیلی از کشورها نشان می دهد که آنتی بادی سارس کووید ۱۹ در بیماران با سرعت خیلی زیادی نسبت به سایر بیماری های ویروسی تمایل به کاهش داشته به طوری که در سایر بیماری های ویروسی آنتی بادی ها برای چند ماه و حتی مدت زمانی طولانی تر دوام می آورند.
بلووم افزود: برای سندوم جهانی سارس (SARS) که در سال های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ شیوع پیدا کرده بود، در برخی از افراد آنتی بادی ها تا ۱۸ سال دوام داشته و در بدن باقی مانده بودند.
استاد تمام دانشکده سلامت عمومی هاروارد ادامه می دهد: به صورت دقیق مشخص نیست که چه سطحی از آنتی بادی باید در بدن باقی بماند تا فرد را در برابر بیماری محافظت کند اما حتی مقدار کمی از این آنتی بادی های خنثی کننده تولید شده هم می تواند محافظ باشد.
سیستم ایمنی قوی بدن ما از سلول های T موجود در خون نشات می گیرد، و این سلول ها در تماس با سلول های آلوده از بین می روند اما با کمک سلول های B که آنتی بادی تولید می کنند، می توان حفاظت را ایجاد کرد.
بلووم می گوید: سلول های T دارای حافظه ایمونولوژیکی هستند و تولید دوباره ویروس می تواند این حافظه را فعال کرده و سریعا با تولید آنتی بادی نسبت به ویروس واکنش نشان می دهد.
سوالات بسیار زیادی درباره تاثیرپذیری و کارآیی واکسن در پیشگیری از بیماری کرونا ویروس مطرح می شود اما یک تیم از دانشمندان دانشگاه آکسفورد می گویند نتایج فاز اول و دوم آزمایشات نشان می دهد که واکسن در حال تولید این دانشگاه با شرکت بیودارویی AstraZeneca انگلستان، باعث تحریک سلول T، ۱۴ روز پس از واکسیناسیون و پاسخ آنتی بادی ها در طی ۲۸ روز می شود.
پروفسور "آندره پولارد" رییس تحقیقات واکسن کووید ۱۹ دانشگاه آکسفورد می گوید: ما واکنش ایمنی قوی را در ۱۰ فردی که ۲ دوز از این واکسن را دریافت کرده بودند، مشاهده کردیم که نشان می دهد یک استراتژی خیلی خوبی برای واکسیناسیون را در پیش گرفته ایم.
ناکایاما می گوید: امیدوارم این واکسن ها زمینه بازگرداندن اقتصاد جهان به شرایط عادی و و برگزاری المپیک را فراهم کند اما قطعا انجام چنین کارهایی در یک بازه زمانی کوتاه کار ساده ای نیست زیرا این نوع مطالعات به پیگیری های طولانی مدت نیاز دارد تا ببینیم که ایا در افرادی که این واکسن را دریافت کرده اند، سال های بعد دوباره علائم شدید کووید ۱۹ ظاهر می شود یا خیر.
بلوم می گوید: چشم انداز برگزاری موفقیت آمیز المپیک در توکیو به واکسن ها بستگی دارد، اما هنوز مشخص نیست که برای تولید کنندگان چقدر زمان طول می کشد تا بتوانند ۵ میلیارد دوز از این واکسن را برای محافظت همه افراد سراسر جهان که در معرض خطر این بیماری قرار دارند، تولید کنند اما می توان امیدوار بود که این همه گیری تا تابستان ۲۰۲۱ کنترل شود اما در حال حاضر این امر قطعی نیست.
دکتر فائوچی مدیر مرکز بیماری های عفونی موسسه ملی سلامت آمریکا در پاسخ به این سوال اگر فردی قبلا به کووید ۱۹ مبتلا شده باشد، اکنون در بدنش آنتی بادی وجود دارد و ممکن است دوباره به کرونا مبتلا شود پس واکسن چگونه می تواند موثر باشد؟ گفت: اگر آنتی بادی های خنثی کننده داشته باشید، ویروس را متوقف خواهند کرد اما چیزی که ما نمی دانیم این است که در صورت بهبود یافتن آنتی بادی ها چه مدت در بدن باقی می مانند و آیا آنتی بادی هایی که دارید قدرتمند هستند یا خیر.
وی با اشاره به اینکه برخی از آنتی بادی ها در برابر ویروس خیلی محافظت ایجاد نمی کنند افزود: آنهایی که واقعا محافظت ایجاد می کنند آنتی بادی های "خنثی کننده" می نامند.
فائوچی ادامه داد: در مورد واکسن نیز همین واکسن هایی که هم اکنون در مرحله کارآزمایی بالینی استفاده می شوند، همانطور که در مطالعات اولیه نشان داده شده و باید در جمعیت بسیار بیشتر هم مطالعه کنیم؛ در واقع باعث القای سطحی از آنتی بادی می شوند که شدیدتر یا معادل ابتلا به عفونت واقعی است و قویا پیش بینی می شود که حداقل برای مدت زمانی محدودی در برابر بیماری، باعث ایمنی می شوند.
مدیر مرکز بیماری های عفونی موسسه ملی سلامت آمریکا با اشاره به اینکه آنچه ما نمی دانیم این است که این ایمنی چه مدت دوام خواهد داشت تصریح کرد: چون هنوز شش ماه هم از شروع این مطالعات نگذشته است نمی توان اظهار نظر قطعی درباره دوام این ایمنی داشت.
وی در پاسخ به این مطلب که خیلی از مردم در مورد واکسن هیجان زده هستند اما صحبت های شما به این معناست که واکسن به معنای مصونیت نیست گفت: واکسن به معنای مصونیت هست اما به معنای کامل بودن نیست.
فائوچی افزود: در حقیقت هیچ واکسنی وجود ندارد که ۱۰۰ درصد موثر باشد. واکسنی مانند سرخک ۹۷ تا ۹۸ درصد موثر است و اگر این واکسن ۵۰ تا ۷۰ درصد موثر واقع شود بسیار خوشحال کننده خواهد بود زیرا در این صورت ما می توانیم آن را با سایر اقدامات بهداشتی ادغام کنیم.