آفتابنیوز :
آفتاب: مهندس «عزتالله سحابی» در دومین جلسه از سلسله نشستهای «نهج البلاغه و نیازهای امروز» در جمع اساتید و دانشجویان دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: در محافل سیاسی و اجتماعی افراد به لحاظ موضعگیریها و روشهای اجرایی برخی مواقع مورد مقایسه قرار میگیرند اما مکتبهای دینی خصوصا مکتب علوی ورای مواضع، شخصیت افراد را نیز مورد مقایسه قرار میدهد.
این فعال ملی-مذهبی اظهار داشت: در مکتبهای دینی خصوصا علوی با طرح سوالاتی مانند این که فرد تا چه اندازه تقوا و ایمان دارد؟ تقوای او چه اندازه او را به فعالیت وادار می کند؟ افراد تا چه اندازه حقوق دیگران را منظور میدارند؟ شخصیت افراد مورد بررسی و مقایسه قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه «شخصیت و هویت انسان در چنین مکاتبی بدون در نظر گرفتن تقوای فردی امکانپذیر نیست»، ادامه داد: تقوا باعث میشود تا انسان با اطلاعاتی که در گذر زمان به دست آورده است از اشتباه مصون بماند در غیر این صورت شخصیت انسان از کفایت لازم برخوردار نخواهد بود.
سحابی تصریح کرد: باید مراقبت فردی داشته باشیم تا خود گرفتار آنچه مورد انتقاد قرار میدهیم، نشویم.
این فعال ملی-مذهبی عنوان کرد: پس از مرگ عثمان زمانی که مردم به در خانه علی(ع) رفتند، وی پس از اصرار فراوان مردم مسوولیت را پذیرفت و خطاب به مردم گفت: ای مردم چشم و گوش خود را باز کنید، این حکومت متعلق به شماست. علی (ع) نمی گوید: حکومت متعلق به من است، علی (ع) گرچه وارث نبوت و وصی پیامبر (ص) است اما تاکید میکند که حکومت حق مردم است.
وی با بیان اینکه «عدالت در نظر علی(ع) در همه زمانها یک گونه است»، افزود: علی(ع) از بیتالمال قانونی هزینه میکرد به این معنا که اگر مسوول یا مقامی بیحساب و کتاب از اموال بیتالمال استفاده کند، در مکتب علوی پذیرفته نبود.
این فعال ملی-مذهبی با اشاره به اینکه «اصلیترین انگیزه علی (ع) از پذیرفتن حکومت بسط عدالت در جامعه بود»، افزود: علی(ع) میخواست تعادل مالی را بین افراد جامعه برقرار سازد.
سحابی تصریح کرد: علی(ع) در مرحله بعد به مردم خطاب میکند گرچه امروز گرفتاریهای شما مانند زمانی است که خداوند پیامبر(ص) را مبعوث کرد، اما در جریان همین مصیبتها تصفیه میشوید. در این جریان انسانهای توانا شناخته میشوند وعدهای که نمیتوانند از پس مشکلات روزگار بر آیند، کنار میروند.
وی ادامه داد: علی به مردم گفت ای مردم متوجه باشید و خطاهای خود را کوچک نشمارید که اگر این خطاها زیاد شود مانند حیوانی وحشی که افسارش در دست شما است، شما را به این سو و آن سو خواهد کشید، اما تقوا مانند شتر راهواری است که راکب خود را به آنجا که میخواهد، میبرد.
سحابی با بیان اینکه «در زمان پذیرش مسوولیت از جانب علی (ع) جامعه دچار تب و به گونهای داغ بود»، اضافه کرد: در اینجا علی(ع) اعتدال را به عنوان راه نجات نشان میدهد.
وی گفت: آنچه از قرآن برای مردم باقی میماند، راه اعتدال را برای مردم مشخص میکند، همان گونه که میانهروی اکنون به عنوان سنت پیامبر(ص) برای ما باقی مانده است.
سحابی خاطر نشان کرد: آنان که به کتاب و سنت افترا میزنند و اندیشه خود را به نام سنت و کتاب خدا به دیگران ارایه میدهند، دچار بدنامی خواهند شد به مثابه کسانی که می خواهند مقابل حق بایستند اما درمقابل پیشروندگی حق به ناچار هلاک خواهند شد.
وی ادامه داد: آن کسی که ادعای خیر واقعی کند و نتواند از پس ادعاهای خود برآید، در نزد جامعه متعزل میشود و یا به اصطلاح هلاک اجتماعی خواهد شد.
سحابی با بیان اینکه برنامه داشتن و بر طبق برنامه عمل کردن نوعی تقوا است، ادامه داد: وقتی برنامهای تنظیم میشود، نیازهای جامعه در طی یک دوره زمانی، مشخص میشود و اگر حاکمیت این برنامهها را اجرایی کند در دوره مورد نظر به جایگاه مورد انتظار خواهد رسید و ترقی و توسعه را حس میکند، در نتیجه توجه به این برنامهها همان در محوریت قرار گرفتن تقوا است در غیر این صورت جامعه دچار تزلزل خواهد شد.