کد خبر: ۶۷۲۸۷
تاریخ انتشار : ۰۴ آذر ۱۳۸۶ - ۱۸:۱۷
نقدینگی سرگردان به 170 هزار میلیارد تومان می‌رسد!

رشد نقدینگی و ادامه چرخه ناقص اقتصاد ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- رشد نقدینگی در پایان سال 83، شصت هزار میلیارد تومان در سال 84، نود هزار میلیارد تومان و در سال 85، یکصد و سی هزارمیلیارد تومان بود. همچنین بر اساس پیش‌بینی‌ها در سال 86 این نقدینگی افزون بر یکصد و هفتاد هزار میلیارد تومان یعنی بیش از 5/2 برابر رشد نقدینگی سال 83 خواهد شد.

هادی حق‌شناس عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس هفتم در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی آفتاب با بیان این مطلب افزود: دولت با افزایش درآمدهای نفتی از طریق فروش ارز به بانک مرکزی دلارهای نفتی را به ریال تبدیل و آن را در اقتصاد تزریق می‌کند. این سیاست که از بدترین روش‌های استفاده از پول نفت محسوب می‌شود موجب شده تا نقدینگی سرگردان در اقتصاد افزایش یابد.

وی با تاکید بر اینکه وجود این مقدار نقدینگی در تاریخ ایران بی‌سابقه بوده است افزود: تنها در سال 54 و 55  رشد نقدینگی به لحاظ درصدی با شرایط امروز شباهت‌هایی داشت با اینحال میزان نقدینگی ایجاد شده در آن سال بسیار کمتر از امروز بود.

نماینده انزلی تصریح کرد: یکی از راه‌های مناسب استفاده از درآمد حاصل از صادرات نفت سرمایه گذاری در صندوق‌های بین المللی و وارد کردن سود حاصل از این نقدینگی است. کشور عربستان و برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس از این سیاست اقتصادی استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه اقتصاد ایران درگیر بیماری هلندی شده است گفت: زمانی که در اقتصاد یک منبع برای تولید ثروت وجود داشته باشد و این درآمد از طریق تولید کالا و خدمات مختلف و صادرات آن ایجاد نشده باشد اقتصاد رشد می‌یابد و پول در جامعه تزریق می‌شود اما این درآمد همیشگی نیست بنابراین هرگاه این درآمد قطع و یا کاهش یابد اقتصاد نمی‌تواند روند پیشین خود را ادامه دهد. از سوی دیگر براثر تزریق پول به جامعه تقاضا افزایش یافته و دولت برای اینکه این تقاضا به افزایش قیمت منجر نشود با بالا بردن حجم واردات از راه‌های مختلف سعی در کنترل قیمت‌ها و تورم می‌کند.

وی با بیان اینکه در این ارتباط می‌توان به آمار حجم واردات 60 میلیارد تومانی اخیر اشاره کرد افزود: اما در این میان کالاهایی چون مسکن و زمین وجود دارند که نمی‌توان آنها را وارد کرد این مسئله باعث می‌شود تا تورم حاصل از رشد نقدینگی اثر خود را برقیمت اینگونه کالا‌ها نشان دهد. در این میان انبوه کالاهای ورداتی ارزان تولید داخلی را سرکوب می‌کند و اقتصاد مبتنی بر واردات و مصرف در نهایت تولید و صادرات را کاهش و دلالی را رونق می‌دهد و تورم افسار گسیخته به بخش‌هایی مثل مسکن حجوم می‌آورد.

حق‌شناس ادامه داد: دولت برای تبدیل بخش دیگر دلارهای نفتی به ریال که خارج از توان منابع بانک مرکزی است نیز نیاز به واردات کالا دارد. این کالاها در واقع دلارهای نفتی را به ریال تبدیل می‌کند. تاثیر این سیاست علاوه بر ضربه به تولید ملی افزایش نقدینگی سرگردان و ادامه یافتن چرخه ناقصی خواهد بود که بر گرانی و تورم دامن می‌زند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین