آفتابنیوز : آفتاب: اولین بانك تخصصی قرضالحسنه در جمهوری اسلامی ایران با حضور رییسجمهور، معاون اول رییس جمهور، وزیر اقتصاد و دارایی و دبیر شورای نگهبان صبح روز پنجشنبه به صورت همزمان و ویدیو كنفرانس از تهران در استانهای خراسان رضوی، اردبیل، اصفهان، ایلام، فارس و همدان افتتاح شد.
رییسجمهور در این مراسم با اشاره به اهمیت نظام بانكی و تاثیر آن در فعالیتهای اقتصادی گفت: فكر نمیكنم امروز كسی پیدا شود كه درباره تاثیر تعیین كننده و قطعی نظام بانكی در جهتگیریها و فعالیتهای اقتصادی تردیدی داشته باشد و در واقع میتوان گفت بانكها یكی از مهمترین عوامل تعیین كننده در نظام اقتصادی و رفتار بانكها تعیین كننده رفتار عوامل اقتصادی در جامعه هستند.
احمدینژاد، افتتاح بانك قرضالحسنه را یك تلاش بسیار ارزشمند عنوان کرد و افزود: اگر مجوعه نظام بانكی پرنشاط و هدفمند در جهت اهداف اقتصادی نظام حركت كند با توجه به شرایطی كه در كشور وجود دارد ما شاهد رشد روز افزون و توسعه عدالت در كشور خواهیم بود.
رییسجمهور با بیان این كه هیچ فعالیت اقتصادی امروز بدون بانك معنا ندارد و فعالیتهای اقتصادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم از بانكها تاثیر میپذیرند گفت: من لازم میدانم كه در اینجا از تمام كسانی كه در این زمینه تلاش كرده و كسانی كه تلاش میكنند كه قانون بانكداری اسلامی را در كشور در جهت خدمت به كشور و اقتصاد محقق كنند و پیش ببرند، تشكر كنم.
وی با بیان این كه فعالیتهایی كه در كشور انجام میشود بسیار متنوع و گسترده است گفت: مثلا یك نفر میخواهد از بانك وامی بگیرد برای ازدواج یا تحصیل و یك نفر دیگر میخواهد برای مثلا ساخت پتروشیمی از بانك كمك بگیرد این كارها با هم متفاوت هستند. یك نفر به واقع به دنبال این هست كه ضروریات زندگی خود را تامین كند و یك نفر دیگر نیز به دنبال كار اقتصادی است. ما باید بین این كارها در فعالیت بانكیمان تفاوت بگذاریم. مثلا یك نفر كه میخواهد برای درمان خود پولی را از بانك بگیرد، از كدام سیستم بانكی و عقدی كه داریم استفاده میكند؟ باید راه و عنوانی را پیدا كند كه بتواند از بانك پول بگیرد و شبیه كسی میشود كه میخواهد پتروشیمی بسازد. یك نفری كه میخواهد 60 متر خانه بسازد و زندگی كند دنبال كار اقتصادی نیست. حال ما با این فرد چگونه رفتار میكنیم؟ تفاوت رفتار ما با او و كسی كه میخواهد كار اقتصادی كلان انجام بدهد چیست؟ آیا ما در رفتار خود بین این دو نفر تفاوتی قائل میشویم؟
وی گفت: اگر فقط هدف از سیستم بانكی سودآوری باشد این به تمام اجزای كشور منتقل میشود. اگر نگاه آحاد جامعه نسبت به یكدیگر و فعالیتها فقط سودآوری باشد بدانید كه هیچ گاه جامعه به نقطه آرامش نخواهد رسید و به نقطه مطلوب نمیرسد. با نگاه سرمایهداری نمیشود یك ملت اسلامی را اداره كرد و باید این نگاه را تغییر داد. من نمیخواهم افراد را در این قضیه تقبیح كنم؛ این ارثی است كه به ما رسیده است و ما باید آن را اصلاح و عوض كنیم.
وی افزود: در جهت اصلاح آن تلاشهایی نرم افزاری انجام گرفت و در ارتباط با سختافزار تلاش چندان و تغییر چندانی ایجاد نشد و بعد ما دیدیم كه این سخت افزار بر نرم افزار غلبه كرد.
رییسجمهور گفت: اگر بانك بخواهد تمام نقشهای اصلی را خود بر عهده بگیرد، مردم در اینجا چه كاره هستند؟ جایی دیگر برای مردم باقی نمیماند اگر بانك خود بخواهد جذب كننده سرمایه باشد از آن طرف سرمایهگذار نیز باشد، ناظر و ارزیابی كننده نیز باشد و طرف معامله فرد سرمایه كننده نیز باشد، دیگر جایی برای مردم باقی نمیماند.
رییسجمهور ادامه داد: ما در برنامه نویسی خود دائم میگوییم میخواهیم دولت را كوچك كنیم و كار را به دست مردم بدهیم ولی میبینید نود درصد كار را در بانكها متمركز كردهایم. كارها باید از بانكها عبور كنند ولی نباید كارها متمركز در بانكها باشند. این روش و ساختار حتی مدیران قوی بانكها را نیز میبلعد.
احمدینژاد افزود: در واقع میتوان گفت یك موجود عظیم با چرخهای فولادی بسیار عظیم كه همه دست و پاها را در خود خرد میكند؛ این، باید اصلاح شود. نقش اصلی بانكها واسطه بین كسی است كه میخواهد كار كند و منابع ندارد یا كم دارد با كسی كه منابع دارد؛ در واقع باید بانكها واسطه عبور باشند نه طرف عقد.
وی اظهار داشت: اشكال بعدی سیستم حاكم این است كه در این وضعیت مشخص نمیشود كه چه كسی یك فعال اقتصادی موفق است و چه كسی ناموفق است.
رییس جمهور با بیان این كه باید دست مردم را در فعالیتهای اقتصادی باز گذاشت و زمینه را برای حضور مردم فراهم كرد تا عقود اسلامی جاری شود گفت: ببینید همین الان چقدر بار آدمهای ناموفق اقتصادی روی دوش شما بانكهاست و شما نیز این بار را به مردم منتقل میكنید؟ خلاف عدالت است كه كسی كه در این عرصه موفق نیست مثلا با زور دولت یا ارتباطاتی كه دارد باز هم از منافع مردم استفاده كند و ضرر آن منتقل شود به مردم. این یك ضرر ملی است.
رییسجمهور با تاكید دوباره بر اینكه ما امروز نیازمند یك تحول در نظام بانكی در كشور خود هستیم و باید دست به دست هم دهیم تا این امر تحقق یابد افزود: دستورات اسلام تنها راه سعادت دنیا و آخرت است اگر ما شكوفایی استعدادها را میخواهیم باید دستورات اسلام را اجرا كنیم.
وی با طرح این پرسش كه «چرا ما باید بعضا شاهد فاصله طبقاتی یا خدایی نكرده آلودگی در سیستم اداری كشور باشیم؟» گفت: تامین نیازهای ضروری مردم را باید از كار اقتصادی تفكیك كنیم.
رییسجمهور با تاكید بر اینكه بانكها باید تبدیل به واسطه شوند تصریح کرد: بانكها برای تامین هزینه خود در رابطه با خدماتی كه ارایه میدهند هزینه بگیرند یعنی در واقع هزینه خدمات خود را بگیرند و هر كس به آن مقداری كه از خدمات بانكها استفاده میكند، هزینه آن را بپردازد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: این نیست كه قرضالحسنه چیزی فقط برای مثلا درماندگان و فقرا باشد؛ باید دانست كه قرضالحسنه یك منش اقتصادی، نظام اقتصادی و یك راه است و اتفاقا در فرهنگ و اعتقادات مردم ما جایگاه بالایی دارد. اكنون اگر شما مسوولان بانكها نگاهی به منابع خود كنید، میبینید كه بیش از 45 درصد منابع شما قرضالحسنه است و مردم به جز یك عده معدودی كاسبنما و تاجرنما وقتی به یكدیگر پول میدهند، به صورت قرضالحسنه پول به یكدیگر میدهند و چیزی روی آن نمیكشند؛ مثلا دستی به هم میدهند و دستی میگیرند. چرا ما فكر میكنیم هر كسی كار میكند باید سود اقتصادی داشته باشد؟
وی بار دیگر با بیان این كه كاری كه در این ارتباط انجام شده گام بسیار مهمی در تحولات بانكی و تنظیم جدید مناسبات اقتصادی است گفت: در این قضیه ما شاهد همبستگی خوبی بین وزارت اقتصاد و دارایی، بانك مركزی و مدیران بانكهای خصوصی و دولتی بودیم.
احمدینژاد گفت: این اتفاقی كه امروز افتاد را گام اول در تحول نظام بانكی میدانیم و این یك خدمت برجسته است.
وی با بیان این كه مردم ما اهمیت این كار را میدانند و انشاءالله در تحقق هر چه بهتر این امر كمك و همیاری میكنند افزود: این مجموعه میتواند بالاترین خدمات را به مردم انجام دهد.
رییسجمهور به مسوولان بانك قرضالحسنه گفت: اجازه دهید پای این بانك به دایره كارهای سرمایهگذاری و مشاركت باز نشود زیرا آنجا محیط كار یك محیط پیچیده است و در این ارتباط اگر آییننامه و مقرراتی دارید اصلاح كنید.
وی افزود: ما میتوانیم فعالیتهای این بانك را گسترش دهیم مثلا این كه با مساجد مذاكره كنید و اگر مسوولان مساجد مثلا به شما دو تا اتاق دادند میتوانید از این اتاقها استفاده كرده و در آنجا شعب بانك قرضالحسنه را ایجاد كنید و اگر كارمندهای خود را در اختیار شما قرار دهند این كار زودتر محقق میشود. احمدینژاد با ابراز امیدواری نسبت به این كه كارگروه دومی كه در مورد اصلاحات بنیادین در نظام بانكی ایجاد شده و فعالیت میكند گزارش خود را ارایه دهد گفت: رسانهها نیز در جهت تبیین اهمیت این بانك، بسیار موثرند و باید این بانك را به مردم معرفی كنند.
رییسجمهور در پایان از مسوولان این بانكها خواست مقررات را طوری تنظیم كنند كه در پرداخت تسهیلات هیچ تبعیضی ایجاد نشود.