آفتاب: نماینده دائم جمهوری چين در سازمان ملل متحد بار دیگر بر موضوع کشورش در قبال برنامه هستهای تاکید کرده و گفتهاست که اين کشور خواهان از سرگيری مذاکرات با تهران با توجه به نتایج گزارش ارزیابی اطلاعاتی ملی آمریکاست.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس وانگ گويانگيا روز جمعه در نیویورک گفت که چين کماکان با اعمال تحريمهای سختگيرانه عليه ايران مخالف است و درخصوص «افزايش فشارهای تنبيهی بر تهران» با برخی اعضای دايمی شورای امنيت اختلاف نظر دارد.
وانگ بار ديگر گفت که انتظار ندارد سومين قطعنامه عليه برنامه هستهای ايران تا پايان سال جاری ميلادی در شورای امنيت سازمان ملل تصويب شود.
مقامهای آمريکايی روز دوشنبه گفته بودند در پيشنويسی که فرانسه تهيه کرده نام «نيروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بانک ملی ايران» به عنوان اهداف اصلی قطعنامه سوم قرار دارند. اما چين و روسيه که هر دو از شرکای عمده اقتصادی ايران محسوب می شوند با افزایش تحريمهای اقتصادی ايران در مقطع کنونی مخالف کردهاند.
آقای وانگ با صراحت گفت که گزارش تازه سازمان های اطلاعاتی آمريکا مبنی بر اينکه ايران «برنامه توليد سلاح هستهای» خود را چهار سال پيش متوقف کرده نظر پکن را نسبت به قطعنامه تازه تغيير داده است. وی همچنين به آخرين دور مذاکرات ديپلمات های گروه ۱+۵ اشاره کرد و اين مذاکرات را «مطلوب» توصيف کرد، اما در عين حال افزود که بر سر «عناصر اصلی پيش نويس قطعنامه سوم عليه تهران» اختلاف نظرهايی ميان مواضع اين شش کشور وجود دارد.
سفير چين در سازمان ملل درباره اين مذاکرات گفت: «با توجه به موقيعت تازهای که ايجاد شده (به دليل انتشار گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمريکا) برخی از اين شش کشور پيشنهاد دادهاند که بايد دو مسير همزمان پيموده شود: قطعنامهای در شورای امنيت تصويب شود و همچنين شش کشور بايد به طرحی استراتژيک بيانديشند که قدم ديپلماتيک بعدی چه باشد».
آقای وانگ گفت: «شش کشور به دنبال قطعنامهای تازه هستند، اما قطعا بايد قبل از آن ببينيم که افزايش فشار بر ايران چه معنايی دارد». وی تاکيد کرد: «بايد چيزهايی بيش از دو قطعنامه قبلی به قطعنامه سوم اضافه شوند، اما مذاکرات درباره اين است که چه چيزهايی بايد افزوده شوند و چگونه آنها میتوان مذاکرات را از سر گرفت».
در عین حال يک ديپلمات بلندپايه سازمان ملل که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت که چين اساسا با هرگونه تحريمی که بر تجارت با ايران اثر بگذارد مخالف است و روسيه هم میگويد که هيچیک از بانکهای ايرانی نبايد با تحريم روبهرو شوند.